“Weet u een onderwerp voor mijn scriptie?”

scriptie-essay-huiswerk.jpgRegelmatig krijg ik mails van studenten en scholieren die bezig zijn met een “scriptie over internet” of iets specifieker de juridische aspecten daarvan, en dan van mij een onderwerp willen. Leuk, alleen heb ik géén idee waar iemand over zou moeten schrijven. Sinds kort ben ik part-time docent bij de VU, dus dit gaat alleen maar meer worden.

Natuurlijk, ik kan allerlei onderwerpen bedenken (van 3D printen versus auteursrecht tot het bestrijden van internetoplichting) maar ik vind niet dat je als afstudeerder een onderwerp aangereikt moet krijgen. Afstuderen is bedoeld om te laten zien dat je de kennis beheerst en kunt toepassen. Het onderwerp van je scriptie moet dus iets zijn dat je zelf ligt en waar je zelf mee aan de slag wilt. Ik ga dus geen onderwerpen aandragen. Wel denk ik graag mee over onderzoeksvragen, want die zijn een stuk lastiger om scherp te krijgen als je dat zelf nooit eerder hebt gedaan.

Een goede onderzoeksvraag is voor mij een open vraag, dus niet “Is het auteursrecht handhaafbaar” maar “Hoe kan auteursrecht worden gehandhaafd”. En die vraag moet te vertalen zijn naar concrete deelvragen, die je dan per hoofdstuk kunt beantwoorden. De antwoorden op de deelvragen moeten achter elkaar geplakt dan weer de hoofdvraag beantwoorden. Bij de Universiteit van Tilburg staat hierover een goede handleiding online.

Desondanks kan ik me goed voorstellen dat mensen inspiratie zoeken om ergens mee aan de slag te gaan. Daarom: weten jullie onderwerpen waar een afstudeerder mee aan de slag zou kunnen?

(Het zou leuk zijn als het vragen zijn waarbij het antwoord niet “dat hangt van de omstandigheden van het geval af” of vergelijkbare zouteloze analyses dan wel samenvattingen van de rechtspraak oplevert. Ik vind een samenvatting van hoe het zit niet academisch, tenzij het leidt tot nieuw inzicht of een vuistregel die praktisch bruikbaar is.)

Arnoud

43 reacties

 1. Welke invloed heeft internet op luiheid studenten!

  Ook ik, zie af en toe dit soort vragen her en der langskomen. Ik zie het als een nieuw soort spam. Luie studenten die even een mail sturen naar grote groepen mensen die wellicht wel ergens een beetje kunnen helpen. Ze nemen niet eens meer de moeite om de mail een beetje persoonlijk te maken!

 2. Wat zijn de gevolgen van het conflict tussen de Europese Data Protection Act en de Amerikaans Patriot Act voor Europese bedrijven? Of de vraag hoe dit conflict opgelost zou kunnen worden.

  Lijkt me een mooi scriptie odnerwerp waar, naar mijn mening, niet direct een goed of fout antwoord op kan luiden en wat creativiteit kan vereisen van de studenten.

 3. Een kleine verdediging als student… :p je studeert minimaal drie en een half jaar voordat je aan je masterscriptie begint, en dan wordt je opeens geconfronteerd met de eis dat het bijdraagt aan de wetenschappelijke kennis. Je moet dus een onderwerp vinden waar nog weinig over geschreven is, maar dat wel interessant is en belangrijk. Ik mag zelf over een aantal maanden beginnen en zit nu al in lichte paniek. Ik ken de algemene stof, maar wij leren altijd van juridische boeken 1 á 2 jaar oud. Dat maakt het erg moeilijk te herkennen welke problemen nog actueel zijn. En je wilt niet anderhalf jaar besteden aan een onderwerp om halverwege je onderzoek erachter te komen dat iemand anders exact hetzelfde al onderzocht heeft. Dus vandaar de wens om een paar onderwerpen aangereikt te krijgen om in ieder geval van de zorg af te zijn dat je niet over iets actueels en interessants schrijft. Iemand die dagelijks met internetrecht in de praktijk bezig is en de meest recente literatuur bijhoudt kan dit veel beter beoordelen dan een student die nog vijftig+ jaar aan literatuur moet inhalen.

 4. @Ben01: Nou, de eis “weinig over geschreven” is volgens mij niet vereist. Zo is één van de meestgekozen onderwerpen “Het verbod om wetten te toetsen aan de GRondwet” en dat is zó uitgekauwd dat veel scriptiehandleidingen er nu voor waarschuwen dat docenten het zat zijn.

  Ik vind het zelf het belangrijkste dat je iets kiest dat jóu aanspreekt. En als je dat hebt afgekaderd, dán duik je in de actuele literatuur. Bij internetrecht valt dat overigens niet mee, er is bar weinig gepubliceerd hierover behalve in een paar tijdschriften – en dan kom je niet verder dan de stokpaardjes van de diverse auteurs. Echt grondige juridische analyses in dit vakgebied zijn schaars, afgezien van een enkel proefschrift.

  @Wesley: Wow dát is een leuke, die heb ik nog niet eerder gezien! Ga ik meteen mensen aanraden 😛

 5. Onlangs gelezen dat de Europese Unie het ACTA handelsverdrag nog niet heeft ondertekend en daar tot mei 2013 de tijd voor heeft. Nu dacht ik is het misschien interessant daar in een scriptie op in te gaan; het Acta-verdrag is naar mijn mening toch wel een interessant onderwerp.

 6. Kennelijk komen de autheursrechten organisaties er zelf niet uit, dus wat te denken over hoe het auteursrecht er in de moderne wereld uit zou moeten zien (eventueel met werkbaar distributie/betaalwijze systemen, maar dat wordt meer technisch dan juridisch wellicht)…

 7. “Hoe kunnen bedrijven voldoen aan nationale en internationale wetgeving bij het ontwerpen van Cloud applicaties?”

  Cloud applicaties worden vaak in meerdere landen gehost (Microsoft Azure, Google, Amazon, Rackspace) en diverse landen hebben allerlei restricties op de data die je dan in een dergelijke host kunt opslaan. (Denk aan de privacy-wetgeving en regeringen die hun locale bedrijven “bespioneren”.) Daarnaast interessant want bij wie liggen dan de diverse verantwoordelijkheden? Server gaat plat of server wordt gehacked of server wordt gewist of server host stopt met hosten. Temeer omdat meerdere bedrijven bij dergelijke toepassingen betrokken zijn lijkt dit mij een behoorlijke kluif voor de gemiddelde student.

 8. je studeert minimaal drie en een half jaar voordat je aan je masterscriptie begint, en dan wordt je opeens geconfronteerd met de eis dat het bijdraagt aan de wetenschappelijke kennis

  Jij studeert 3,5 jaar voordat je “opeens” wordt “geconfronteerd” met die eis? Er zit dan wel iets mis bij jouw opleiding of bij jou, als dit zo onverwacht is ?? Ik vind je houding erg schools en niet passen bij een master-student.

 9. Ook leuk: Auteursrechten claims in het civiele recht. Dat is op dit blog al eerder onderwerp geweest (met veel reacties)i.v.m. Cozzmoss (tegenwoordig; Auxen) en Getty Images. Radar heeft er recent in een uitzending ook aandacht aan besteed (3-10-2011, Getty Images).

 10. Hoe kunnen oppositieprocedures vereenvoudigd worden? Het is toch van de gekke dat ik in ons bedrijf geld moet spenderen om onze IE-rechten te waarborgen ? Of dit nu door typosquatting, cyber, gelijkende merknaam of wat dan ook plaatsvindt. Het kost veel teveel geld en energie.

 11. Ah, dat is een leuke, Frans!

  De reden dat arbitrageprocedures (voor domeinnamen) zo duur zijn, meestal 1500 euro, is vooral omdat de arbiter dat kost. Die man wil zijn uren betaald zien. En 10 uur werk voor 150 euro per uur is écht geen gek tarief.

  Nu kun je natuurlijk zeggen dat de rechthebbende dat niet 100% zou moeten vergoeden, maar waar haal je dán het geld vandaan? Uit de algemene middelen bij de registry, zoals SIDN? Dat zou betekenen dat mijn domeinnaamregistratie omhoog gaat omdat jouw arbiter betaald moet worden. Ik weet niet of dat handig is.

  Verder hebben lagere kosten een aanzuigende werking. Zo worden er dan meer twijfelachtige procedures opgestart (baat het niet dan schaadt het niet). Tegelijkertijd hebben hogere kosten een afschrikwekkende werking op kleine partijen.

 12. @anonymous: Ik heb nu een afstudeerder die zich precies in dat onderwerp aan het vastbijten is. Eindelijk eens een overzicht van rechtspraak. Ik word namelijk een beetje moe van juristen die blijven papegaaien dat de FF-voorwaarden en/of tarieven gebruikelijk zijn, terwijl je tegenwoordig de vonnissen met een loep moet zoeken waar dat in staat.

 13. Hoe kan voorkomen worden dat er zo makkelijk feitelijk onjuiste ex parte verzoeken worden goedgekeurd? (Controle door deskundigen?)

  Welke consequenties moet het indienen van feitelijk onjuiste ex parte verzoeken hebben voor de aanvrager en diens advocaat? (Zware boetes?)

 14. Arnoud, ik begrijp dat men de kosten ergens vandaan moet halen, maar je gaat al uit van een situatie die klaarblijkelijk niet anders ingericht zou kunnen worden. In het algemeen zijn de kosten voor werkelijk en eigenlijk vaak simpele procedures op het gebeid van auteursrecht waanzinnig hoog. Een goedkope Geschillencommisie zou een uitkomst zijn daar waar het domeinnamen betreft. Dit idem als het merkinbreuken vwb handelsnamen/merknamen betreft. Een argument dat lagere kosten een aanzuigende werking zouden hebben lijkt overigens juist in de rechtspraak één van een zeer discutabel gehalte. De consument of burger hikt hier ten slotte zeervtegen aan, zeker nu men de griffiekosten etc ook nog eens wil verhogen. Een burger kan feitelijk niet meer procederen. We vergeten daarbij dat juist kleine ondernemers veelal het onderspit delven tegen de grotere jongens, terwijl we juist het kleine ondernemen (want ook innoveren) moeten toejuichen.

 15. Frans, dat klopt, de rechter is erg duur. Mede daarom is bij domeinnamen die arbitrage ingevoerd. Daarvan vind ik de kosten ook hoog maar veel lager zullen ze niet kunnen, uitgaande van het principe “de aanvrager betaalt”.

  Overigens zitten de kosten meestal meer in de toegang tot de advocaat/jurist die je bijstaat dan in de kosten van de overheidsrechter zelf. De voorgenomen verhoging van griffiekosten verandert dat wel, maar dat is iets zeer recents. Waarom advocaten zo duur zijn, is een goede vraag, maar de overheid kan daar weinig aan doen denk ik.

 16. Dat is ook nog een leuke die Frans aangeeft: wat is de impact op de maatschappelijke toegankelijkheid van de wetspraak voor de gewone burger/mkb nu de griffiekosten hoger zijn geworden en wat voor invloed heeft dit op de samenleving (zullen geschillen langer broeien, “lossen” mensen het zelf op, meer gevoel van onrechtvaardigheid?). Vrij breed maar lijkt me leuk en relevant in de huidige tijd (hoewel te economisch wellicht?). Verder is algehele toegankelijkheid voor mij als nonjurist ook een interessant onderwerp maar ook wellicht weer wat economisch…

 17. Ik vind het eigenlijk wel een goed idee als studenten een onderwerp aangereikt kunnen krijgen. Op het gebied van ICT en Recht zijn talloze zaken die meer aandacht verdienen. Deskundigen hebben daar een beter zicht op. Scripties kunnen heel waardevol zijn. Bovendien hebben studenten de tijd om te onderzoeken en zijn ze vast blij om een nuttige bijdrage te leveren. Maak gebruik van studenten (hoef je ook geen duur onderzoeksbureau in te schakelen).

 18. > Waarom advocaten zo duur zijn, is een goede vraag, > maar de overheid kan daar weinig aan doen denk ik.

  Misschien ben ik cynisch, maar ik denk dat dat komt doordat intelligente, genuanceerde, objectieve mensen die logisch kunnen denken én correct en overtuigend schrijven én praten, en die ook nog een zware studie hebben afgemaakt, dat die in de bevolking dun gezaaid zijn.

  Je hoeft maar om je heen te kijken op internet (deze plek is een gunstige uitzondering, en dat zeg ik niet om te slijmen maar omdat het waar is) om dat geïllustreerd te zien.

  Bij schaarste gaat de prijs omhoog. Weinig tegen te doen.

 19. Arnoud waarom zijn rechters zo duur voor bedrijf vs bedrijf kan ik me dat voorstellen maar particulier vs particulier of particulier vs bedrijf niet, je heb als inwoner van Nederland rechten maar om recht te halen moet ik heel erg diep in me buidel kunnen grijpen om het te krijgen. Waarom heeft de regering er niet gelijk voor gezorgd dat het goedkoop voor een particulier zou zijn.

 20. vraag me af of mensen wel onderhandelen met hun advocaat over de kosten/tarieven? Dat kan namelijk wel en als je er na die tijd over twijfelt kun je een specificatie vragen. Ben je het er niet mee eens kun je een klacht indienen. Misschien ook een leuk onderzoek; hoeveel mensen onderhandelen over de prijzen, is de een te duur ga je naar een ander, maar is er helemaal geen discussie over de prijzen dan is dat misschien een verklaring voor hoge tarieven?

 21. Ik volg al een tijd veel nieuws met betrekking tot techologie en recht (bijvoorbeeld via Techdirt.com).

  Ik zie steeds hetzelfde probleem terugkomen en het lijkt erop dat voor- en tegenstanders van bepaalde oplossingen voor die problemen niet doorhebben waar het conflictpunt eigenlijk zit:

  Hoe pas je “oud” recht toe op nieuwe technologie? Wetten en regels die, hoewel zoveel mogelijk rekening houdend met de toekomst, toch in het “papieren” tijdperk gemaakt zijn. Het speerpunt ligt dan m.i. bij de keuze of je aan de hand van de “geest van de wet” de interpretatie daarvan oprekt, of dat je stelt dat de wet geactualiseerd moet worden. Je moet dus gaan bekijken of de “nieuwe technologie” te scharen valt onder een onderwerp dat in het verleden geclassificeerd en afgebakend is.

  Een voorbeeld:

  De Zediva-zaak. Een bedrijf (Zediva) heeft op eigen locatie apparaten staat die fysieke DVD’s/Blu-Rays afspelen en de beelden via een internetverbinding naar de klant sturen. Ze zijn dus eigenlijk een videotheek, maar ze sturen de film niet fysiek op. De rechter heeft nu geoordeeld dat Zediva inbreuk maakt op de rechten van de filmmaatschappijen. ( Zie voor meer details: http://www.wired.com/epicenter/2011/08/zediva-shuts-down/ ) In de Cablevision-zaak heeft de SCOTUS echter bepaald dat een soortgelijk bedrijf (Cablevision) geen inbreuk maakte. Cablevision had op eigen locatie machines staan die voor klanten TV-programma’s opnamen. Die klanten konden daarna de uitzendingen terugkijken via het internet. ( Zie voor meer details: http://www.techdirt.com/articles/20080804/1218551884.shtml )

  Daarnaast vallen nog vele andere onderwerpen te bedenken zoals: aansprakelijkheid voor inbreuk op auteursrechten bij cloud-storage (zie ook recente rechtszaken over Amazon Cloud Drive, Google Music enz. enz.); verkoop van al dan niet geanonimiseerde maar wel naar de persoon te herleiden informatie over internetgebruikers; hoe om te gaan met een “gebrek” in computerprogramma’s ( is er sprake van een gebrek in de zin van de wet, of is de wet hier ontoereikend?); de verplichting om enerzijds verplicht steeds meer data en persoongegevens af te moeten staan terwijl er geen waarborgen zijn wat betreft de beveiliging van die data (zie recente en minder recente hacks en lekken bij overheid en bedrijfsleven); hoe “nieuwe soorten” overeenkomsten in het stelsel van de wet passen (of niet), valt te denken aan de stellingen van softwareproducten die stellen dat je de software “in licentie” hebt en geen eigenaar bent maar huurder.

  En zo kan ik nog best even doorgaan…

  Hoewel ik zelf nog student ben, moet ik toch echt opmerken dat er blijkbaar toch flink wat mis is met het creatief vermogen van studenten. Daarnaast vind ik het eigenlijk nog vreemder dat studenten al in het begin om hulp zoeken, alsof ze in een restaurant gaan zitten en zeggen dat de ober mag gaan bepalen wat ze gaan eten. Het belangrijkste in m.i. dat je ene onderwerp uitkiest dat je -interessant- vindt. Zoek een aantal van die onderwerpen bij elkaar, brainstorm, en ga dan pas kijken of het voldoet aan de eisen die de opleiding stelt.

 22. @29: Als je vaak in een restaurant zit is het heel fijn om tegen te ober te kunnen zeggen: geef me maar wat lekkers (met wat randvoorwaarden)… scheelt een boel gezoek door menukaarten.

  Regelmatig hoor ik dat de Auteurswet (niet langer 1912) technologie-onafhankelijk is opgezet. Maar is dit werkelijk zo? Auteurswetgeving is pas na de uitvinding van de boekdrukkunst ontstaan toen massaproductie van drukwerk mogelijk werd, want toen ontstond pas acuut het probleem van nadrukken (of “free-riders” in het algemeen), en staat nu onder druk omdat ook de productie- en distributiemiddelen massaal beschikbaar zijn gekomen, en dus een dijk van een handhavingsprobleem is ontstaan. Beide zijn effecten van een voortschrijdende technologie.

 23. @30

  Schrijf je een scriptie voor je gemak en ontspanning? Zoals je voor je gemak en ontspanning in een restaurant zit? Dat lijkt me toch niet.

  Het onderwerp in je tweede alinea is inderdaad interessant, zo kom ik toevallig net het volgende nieuwsbericht over “eigendom” over e-mails tegen: http://www.jurofoon.nl/nieuws/weblog.asp?id=6074&bron=rss

  Een en ander is niet te handhaven zonder mensenrechten te schenden.

 24. Nog een leuk onderwerp wellicht. Hoe verhoudt het eigendomsrecht zich tot bijvoorbeeld iTunes-aankopen bij overlijden en erven ? Waarom kan ik deze niet overdragen per testament ? Dat lukt je namelijk niet zonder accountgegevens…Als het uberhaupt al slaagt

 25. Kwam vandaag nog in een leuke situatie wat wel interessant kan worden, namelijk de vraag of je software koopt of dat je bij software een gebruikers-licentie krijgt waarmee je deze gedurende een beperkte periode kunt gebruiken. Om even een voorbeeld te noemen, ik kocht in 2006 een digitaal woordenboek van een fabrikant die ook papieren versies ervan drukt en die best bekend is in Nederland. Mooi ding, werkt mooi en heb deze maar af en toe nodig, (en Google werkt ook prima!) dus om er regelmatig updates voor aan te schaffen? Nee, bedankt. Nergens ook in de voorwaarden dat de software maar een beperkte levensduur had tot ik vanochtend een melding kreeg dat de licentie was afgelopen! HUH?! Even gebeld en ze hebben gratis de licentie verlengd tot 2099 wat op zich prima service is, maar wat als ik na 2099 nog steeds deze software wil gebruiken? Ik heb hem gekocht dus dat zou toch gewoon moeten kunnen?

  Nou ja, wat ik weer besef is dat veel software een speciale licentie-checker hebben waarmee ze online even controleren of de licentie nog geldig is. Dat betekent in principe dat je gebruiksrecht op de software dus behoorlijk beperkt kan worden. (Zeker als die licentieserver uit de lucht gaat en weg blijft.) Dus mooi onderwerp voor een scriptie: “Software, koop of huur?”

 26. Vergelijkbaar geval: in 1996 heb ik een keer een CD-brander gekocht waarin in de licentievoorwaarden stond dat de licentie voor de bijgeleverde software in 2036 zou vervallen, en dat ik die dan zou moeten wissen. Nu is het apparaat allang naar de IT hemel, en is er nu betere GPL brand-software, maar toch lijkt me dit een poging tot het omzeilen van de regel dat het auteursrecht een tijdelijk monopolie is…. (en naar mijn mening is dit een essentieel onderdeel van het auteursrecht: een tijdelijke monopolie in ruil voor het publiek maken van een werk.)

  In ruimere zin: veel digitale werken worden alleen maar “te huur” aangeboden, en niet meer verkocht, waardoor producenten de tegenprestatie voor het verkregen auteursmonopolie (verheffing tot het publiek domein van hun werk) niet meer nakomen.

 27. @Wim: ik heb zelf uit pure frustratie met de slechte kwaliteit van de software bij een digitale woordenboek (waarschijnlijk een andere dan die van jouw: het ding bevatte maar liefst 21 woordenboeken) alle data er uit gesleuteld, in fatsoenlijk XML omgezet, en met een standaard zoek-applicatie voor mezelf toegankelijk gemaakt. Geheel voor eigen gebruik. Aardige vraag voor een scriptie: mag dat?

 28. Ach, sowieso hoop ik dat ik dat woordenboek in 2099 nog steeds kan gebruiken. In dat jaar word ik 143 jaar oud. 🙂 Sowieso voor archeologen interessant om te zien hoe de Nederlandse taal er een eeuw geleden uitzag, in digitale vorm. Sowieso is het maar de vraag of software inderdaad oneindig kan leven of dat updates, upgrades en verbeterde technieken er gewoon voor zorgen dat oude software vroeg of laat gewoon uitsterft. Wie gebruikt er b.v. nu nog WordPerfect 4.2 om hun documenten mee te schrijven? WordPerfect zelf bestaat nog nauwelijks, hoewel Corel deze nog wel verkoopt, maar die oude 4.2 MS-DOS versie? Je zou kunnen betogen dat die software dusdanig oud is dat de licentie erop ook af zou moeten lopen…

 29. Dat is onverstandig. Je moet dan namelijk een arbitrair punt gaan vaststellen wanneer de software “te oud” is. Zodra je gebruikers rechten ontneemt op basis van een niet te verdedigen, arbitrair standpunt, dan ben je niet goed bezig.

  Je zou wel kunnen stellen dat je vanaf jaar xxxx niet meer aanspreekbaar bent voor ondersteuning en ook niet meer aansprakelijk gesteld kan worden voor veroorzaakte schade. Zodra je de licentie laat aflopen maak je van je gebruikers “criminelen” (ik gebruik maar even een zwaar woord), ze zijn dan immers niet meer gerechtigd om de software te gebruiken.

 30. @wesley @arnoud De Patriot Act is het probleem niet (of nauwelijks). Het is de subpoena die de overheid in handen krijgt op grond van andere wetgeving (anti-money laundering wetgeving bv.) die ertoe leidt dat “onze” data in handen van de (opsporingsdiensten van de) overheid kan komen. Maar dat is in NL niet anders, IIRC. Ook in NL kan het OM data opeisen van een bedrijf dat in NL zaken doet. Als een bedrijf geen kantoor heeft in NL dan kan er via internationale politionele samenwerkingsverbanden wel aan de gewenste data gekomen worden.

 31. Tja, wanneer is software eigenlijk te oud? Kijk naar Microsoft, die nu “viert” dat Windows XP al 10 jaar oud is en het betreurt dat deze versie nog steeds populair is, terwijl MS deze versie eigenlijk het liefst ziet verdwijnen. Maar wat als ik over 5 jaar mijn oude computer van de zolder haal en daar weer opnieuw Windows XP op installeer? Als MS totaal is gestopt met de ondersteuning ervan dan zal hun licentieserver ook geen ondersteuning meer bieden voor XP. Mijn legale Windows-versie is dan opeens illegaal geworden omdat Microsoft de licentieserver voor XP uit de lucht haalt. Aan de andere kant, hoe lang moet MS die licentieserver in de lucht houden? Zijn ze veroordeeld om tot in de eeuwigheid die server draaiende te houden?

  Sowieso dus lastig als je software verkoopt die contact nodig heeft met een server voor DRM-toepassingen, licentie-controles of andere functionaliteit. Je kunt dan immers niet de server die de software steunt platleggen zonder opeens allemaal boze klanten te hebben. En gelukkig waren de meeste programma’s in het DOS-tijdperk niet met Internet geactiveerd dus die software zal dat probleem niet kennen. Maar de laatste 10, 15 jaar is er veel software ontstaan met een internet-gebaseerde activatie en dat zal uiteindelijk weer eindigen. Dat betekent dat je als gebruiker eigenlijk een licentie voor beperkte tijd heb, terwijl je denkt de software “eeuwig” te kunnen gebruiken…

 32. Iedereen die mij hier over de jaren gevolgd heeft weet dat “In hoeverre binden Software Licenties de gebruiker?” een favoriet discussieonderwerp van mij is; gezien de aandacht die Arnoud aan “click-through” licenties besteed heeft is er genoeg discussiestof voor een aantal scripties.

  @Wim, 39: Ik denk dat je als consument kunt eisen dat een softwareleverancier jou een activatiecode geeft voor software die je 25 jaar geleden gekocht hebt. Dat kan nog een dure aangelegenheid worden voor sommige bedrijven…

 33. @MathFox, je zult dan toch eerst moeten kijken wie die software van 25 jaar geleden heeft overgenomen. Denk aan WordPerfect 4.2 die in het DOS-tijdperk DE tekstverwerker was. Beetje prijzig dus ook enorm veel illegaal gekopieerd maar iemand die indertijd een legale versie kocht… Tja, na Borland en Novell werd WordPerfect uiteindelijk opgekocht door Corel en die verkoopt dit product nog steeds. Jammer genoeg is WP geen echt goed voorbeeld omdat deze activatie over Internet mist, dus met een geldige licentiecode kom je al een heel eind. Een beter voorbeeld is misschien hoe Amazon boeken van Kindle ereaders kan verwijderen zonder dat de gebruiker hiervan op de hoogte wordt gesteld. Maar goed, dan moet ik weer in de licentievoorwaarden kijken om te zien hoe de Kindle licentie in elkaar zit, of Amazon dit wel mag en of je een ebook koopt of gewoon “huurt”. Gezien de prijzen van veel ebooks zou je toch verwachten dat je die onbeperkt mag houden, net zoals de papieren versies. Vergelijkbare verhalen schijn je te kunnen horen over Android en de Apple iPad/iPod/iPut/iPhone/iMac. Het lijkt erop dat je bij digitale producten eigenlijk alleen een licentie koopt met een beperkte duur. En ja, ook 99 jaar noem ik een beperkte duur. Als je een boek netjes bewaard kan deze eeuwen meegaan. Bij software is die levensduur tegenwoordig vaak niet langer dan het apparaat waar je het op gebruikt. (Ten minste, bij mobiele apparaten.)

 34. Voor iedereen die de huidige stand van zaken van juridische scripties over internet eens wil bekijken: morgen wordt de Internet Scriptieprijs uitgereikt tijdens het Symposium Internet en Recht in Felix Meritis in Amsterdam.

  De drie scripties die volgens de jury de beste onder de inzenders zijn, gaan over privacy op sociale netwerken, netneutraliteit en geneesmiddelenverkoop op internet. De auteurs zullen hun scriptie kort presenteren, waarna de winnaar zal worden bekendgemaakt.

  Iedereen is welkom, aanmelden kan nog via internetscriptieprijs.nl.

 35. Wat ik wel eens wil weten is, hoe het zit met die softwarepatenten. Wanneer is iets een ‘uitvinding’ en wanneer is iets een ‘aanpassing’ van een uitvinding? Praktijkvoorbeeld: Apple heeft het terugveren van een afbeelding na het scrollen gepatenteerd (en Samsung verboden daarvan gebruik te maken in die rechtszaak van laatst). Maar is dat niet gewoon een aanpassing van de uitvinding ‘scrollen’ en zodoende niet patenteerbaar?

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.