Ik wil mijn VVV-bon terug van Bol.com!

bol-com-cadeaubon.pngEen lezer wees me (dank!) op een topic bij Tweakers, waarin iemand beschrijft hoe hij een mediaspeler wilde kopen bij Bol.com en wilde betalen met VVV-bonnen. Dat kan op zich niet, maar je kunt wél die bonnen inwisselen voor Bol.com cadeaubonnen en dan dáármee je aankoop doen. Maar nu komt het: de mediaspeler was niet meer leverbaar, Bol.com annuleerde de koop maar gaf niet de VVV-bonnen terug. Mag dat?

Wanneer een koop wordt geannuleerd omdat het bestelde niet leverbaar is, is formeel sprake van “ontbinding”. Dit is een juridische term die betekent dat alle reeds verrichte prestaties moeten worden teruggedraaid, voor zover dat haalbaar is. Een aanbetaling moet dus terugbetaald, en wanneer met een cadeaubon is betaald dan moet die kadobon worden teruggegeven.

Hier is echter de complicatie dat de koper niet de Bol.com bon terug wil, maar de VVV-bon die hij eerder had ingewisseld om die bon te krijgen. Dat is formeel een losse overeenkomst, waarbij Bol.com in feite de VVV-bon ‘koopt’ en daarvoor een eigen cadeaubon teruggeeft. Die eigen cadeaubon is voor allerlei transacties inzetbaar, en de koper kiest pas later welke.

Natuurlijk is de praktijk vaak zo dat je de VVV-bon alleen maar ‘verkoopt’ om met de teruggekregen Bol.com meteen een bestelling te plaatsen. Alleen, het blijven twee losse transacties. Ik zie geen grond in de wet waarmee een link is te leggen tussen twee van dergelijke transacties. Dat iets vaak in combinatie gebeurt, maakt de combinatie nog niet wettelijk gezien een gegeven.

In sommige gevallen biedt de wet wél een gelegenheid om twee losse overeenkomsten tegelijk te ontbinden. Zo is bij koop op afstand bepaald (art. 7:46e BW) dat je een kredietovereenkomst bij een koop op afstand mag annuleren als je die koop annuleert. Zelfs als het krediet bij een derde werd afgenomen (mits de verkoper dat dan faciliteerde natuurlijk). Maar een vergelijkbaar artikel is er niet voor cadeaubonnen.

Arnoud

15 reacties

 1. Wat is het verschil tussen Bol.com cadeaubonnen kopen en een mediaspeler kopen? De persoon mag zijn aankoop van Bol.com toch ook annuleren binnen 7 dagen dankzij de wet koop of afstand? Of moet bij de wet koop op afstand daadwerkelijk een product worden verzonden naar je thuis, en die cadeaubonnen zijn alleen beschikbaar op ‘het’ internet.

 2. Ik begrijp dat Bol.com de overeenkomst heeft ontbonden omdat de speler niet leverbaar zou zijn, ik kan niet echt uit het topic halen dat dat ook echt zo is. Zou Bol.com de overeenkomst ook mogen ontbinden als de speler elders wel vergrijgbaar was/is?

  In hoeverre is Bol.com aansprakelijk voor schade die ontstaat omdat zij niet aan de overeenkomst kan voldoen, en zou een waarde kunnen worden toegekend aan het verschil tussen VVV-bonnen en Bol-bonnen?

 3. Kan bol.com geen VVV bonnen gaan verkopen? Dan is het probleem heel snel opgelost! 🙂

  Ik keek even hier en hier bij bol.com maar de informatie hierover lijkt geen aparte algemene voorwaarden te hebben. Ze hebben het wel over kopen met deze VVV bonnen en inruilen van VVV bonnen zodat het mij niet helemaal duidelijk is of je er nou mee koopt of gewoon inruilt. Wel staat hier nog duidelijk vetgedrukt: “Ingeleverde en omgewisselde bonnen zijn niet meer om te ruilen voor de originele bonnen.” Lijkt mij ook logisch. Nadat bol.com de bon heeft geaccepteerd sturen ze deze natuurlijk snel door naar de VVV zodat zij ook hun geld terug krijgen. Die gaan niet 14 dagen wachten.

  Dit is meer een kwestie van consumenten die aan bedrijven verkopen en dus dat de wet “koop op afstand” niet van toepassing is. Kennen we wel een “verkoop op afstand”? Dat zou wel handig zijn nu steeds meer bedrijven via het Internet de consumenten laten handelen in tweedehands spullen…

 4. Bol.com moet de VVV-bon wel teruggeven. Tussen de omwisseling van de VVV-bon voor een Bol.com cadeaubon en de bestelling van het gewenste product bestaat een belangrijke samenhang. Om die reden brengt annulering van de bestelling (ontbinding van de overeenkomst), eveneens het recht voor de koper met zich mee om de overeenkomst tot omwisseling van de VVV-bon te ontbinden. Dit in het licht van HR Jans/FCN (NJ 1999, 97), met als belangrijk verschil dat in het voordeel van de koper, dat de tweede overeenkomst eveneens met de verkoper is gesloten en er dus geen belangen van derden een rol spelen.

 5. @Arnout, ik heb deze link al eerder genoemd, waar de omruil-procedure van Bol beschreven staat. En deze staat toch echt los van het doen van een aankoop bij Bol. En zoals Arnoud al aangeeft, het gaat niet om “Koop op afstand” maar op het verkrijgen van een schuldvordering op Bol. Op een postzegel na voor het versturen van de bon maak je ook geen verlies op deze ruil.

  De aanschaf van een mediaspeler staat los van het omruilen van de bon, mede omdat er enkele dagen tussen zitten die nodig zijn voor het wisselen van de bon. Deze moet namelijk eerst per post naar Bol, waarna ze daar de bon moeten controlere en een Bol bon gaan uitgeven. Die laatste kan dan eventueel wel digitaal.

 6. @Arnout, als ik kijk naar de omruil-procedure van Bol dan zie ik er geen echte samenhang tussen.

  Ik zit te denken of het vergelijkbaar is met de volgende situatie: Ik haal van mijn bankrekening 50 Euro om een mediaspeler te kopen. Ik ga naar de winkel en koop deze. Maar op het moment dat ik wil afrekenen blijkt er iets niet in orde te zijn met het apparaat en helaas is dit het laatste in de winkel. Hoe redelijk is het dan dat ik van de winkelier eis dat ze mijn geld op mijn bankrekening storten?

  Maar wat ik al eerder aangaf, het zou handiger zijn indien Bol gewoon VVV cadeaubonnen zou verkopen. Dan kun je namelijk zelf terugwisselen. Maar misschien kun je bij VVV je Bol bon omwisselen voor een VVV bon? 🙂

 7. Het is technisch onmogelijk om dat “vrijwel direct” na elkaar te doen. Je moet de bonnen per post opsturen en je krijgt een mail met de Bol.com code, enkele werkdagen later. Dus het zou dan afhangen van hoe snel je die mail leest en de code gebruikt?

  Ik had Jans/FCN altijd onthouden als dat er twee gelijktijdige overeenkomsten moeten zijn mét een duidelijke samenhang. Een auto koop je mét financiering op hetzelfde moment. Een kadobon niet. Volgens mij mede omdat 7A:1576h BW expliciet die link legt, hoewel dat niet doorslaggevend moet zijn.

  Ook speelt mee dat de financieringsovereenkomst nauwelijks in stand kán blijven als de bijbehorende auto geannuleerd wordt. De financiering is dan zinloos, wat financier je dan nog immers, dus annuleren ligt voor de hand. De kadobon kun je prima voor andere producten gebruiken.

 8. Ik weet niet of dit een zeer recente toevoeging is aan de site, maar op pagina van Bol.com met de inwisselprocedure (http://www.bol.com/nl/m/business-to-business/cadeaubon-derden/index.html) staat zelfs in dik gedrukte letters, onder de geldigheidsduur van hun cadeaubonnen, dat de bonnen niet terug inwisselbaar zijn voor de originele bonnen. De klagende klant mag in mijn ogen beter opletten de volgende keer.

  Opvallend trouwens dat cadeaubonnen inruilen een business-2-business transactie is volgens Bol.com, in plaats van een consumenten transactie (kijk naar de URL van de inwisselprocedure).

 9. === Sowieso kun je beter bol.com als de pest mijden. Begon het als een goede, klantvriendelijke zaak, het is nu een bedrijf wat winstmaximalisatie door het naaien van de klant nastreeft. /===

  Kan dat niet onderschrijven. Heb er vaak dingen gekocht, werd altijd netjes afgehandeld, ook als er een enkele keer wel eens wat fout ging.

 10. ik heb het stukje gelezen waar u het hier over heeft. ze hebben het geld wel terug gekregen maar in de vorm van een bol cadeau bon. dus u heeft het denk ik een beetje verkeerd geformuleerd. natuurlijk kon bol wel navragen of ze geld terug wouden of een cadeaubon. althans ik ben altijd netjes geholpen en als ik mijn bon inleverde is er altijd alles goed gegaan. dit zou vast wel een van de zo weinigen keren zijn dat bol het te druk heeft en het moeilijk kon oplossen. meestal is het dat bol erg druk is met het leveren van de juiste spullen en dan kan het zijn dat hier en daar wat mis gaat. maar dan snap ik niet dat iemand zijn/haar slechte ervaring moet delen met anderen mensen om bol een soort van “zwart” te maken, maar dat is mijn mening. ik denk dat niet veel mensen er last van hebben en dat dit juist een van de 2 a 3 keer in het jaar dat dat gebeurt.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.