Waarom wordt mij € 2,50 verpakkingskosten in rekening gebracht?

doos-pakket-beschadigd.jpgEen lezer vroeg me:

Onlangs bestelde ik iets bij een webwinkel. Bij het afrekenen kwamen er naast het bedrag voor de subwoofer ook verzendkosten en verpakkingskosten bij. De € 9,99 verzendkosten begrijp ik, want het ding loopt niet zelf naar mijn adres toe. Van de € 2,50 verpakkingskosten begreep ik een stuk minder: het product kwam gewoon in de doos van de fabrikant, met daarop een adreslabel en een sticker van PostNL. Er was dus helemaal niets (opnieuw) verpakt. Mogen ze mij dan toch kosten in rekeninge brengen?

Op zich is er geen wet die je verbiedt allerlei vage toevoegingen en opslagen te doen, zolang die maar vóór het definitief sluiten van de bestelling worden gemeld. Je mag immers elke prijs vragen die je wilt.

Echter, in de internetcontext zijn dit soort grappen best dubieus: de prijs op de site wordt opgenomen in prijsvergelijkers, en met een truc als deze kom je dan altijd 2,50 euro lager uit dan de concurrent. En vergelijkers kennen ondertussen het concept ‘verzendkosten’ en corrigeren daarvoor, maar ‘verpakkingskosten’ was voor mij ook een nieuwe dus die kan best eens gemist worden.

De constructie voelt oneerlijk, maar in de wetgeving over oneerlijke handelspraktijken zie ik er niet direct een verbod op. Vanaf 6 juni is echter nieuwe consumentenwetgeving van kracht. Hierin komt onder meer een informatieplicht (art. 6:230m BW) om vooraf te melden:

de totale prijs van de zaken of diensten, met inbegrip van alle belastingen, of, als door de aard van de zaak of de dienst de prijs redelijkerwijs niet vooraf kan worden berekend, de manier waarop de prijs moet worden berekend, en, voor zover van toepassing, alle extra vracht-, leverings- of portokosten of, indien deze kosten redelijkerwijs niet vooraf kunnen worden berekend, in ieder geval het feit dat er eventueel dergelijke extra kosten verschuldigd kunnen zijn

De totale prijs betekent hier dus INCLUSIEF verzendkosten, administratiekosten en “verpakkingskosten”, wat dat dan ook moge zijn. Alleen wanneer je die niet vooraf kunt bepalen mag je volstaan met “vraag naar de verzendkosten” of iets dergelijks. Bij verzendkosten kan ik me daar iets bij voorstellen, immers dat hangt vaak af van het gewicht van je totale bestelling en eventueel het land waar je naar heen wilt laten verzenden. Maar bij verpakkingskosten?

Arnoud

12 reacties

 1. Ik begrijp die kosten ergens wel. Ik werk voor een bedrijf dat (geboorte/trouw etc) kaartjes maakt en verstuurd en wij versturen ook vanaf de drukkerij. Dat betekent wel dat er iemand bezig is om die kaarten in een envelop te doen en deze weer dicht te maken en apart naar het postkantoor te brengen. Bij posters is het meer werk omdat de posters in de kokers doen tijdrovend is en het beplakken met adres stickers kost ook tijd. Die kosten kunnen we niet kwijt in de prijs omdat dat 90% in principe het pakket thuis laat bezorgen (en de prijs te hoog maken is ook niet handig). Maar het lijkt me wel fair om die in rekening te brengen wanneer nodig en ik ben als verkopende partij van mening dat je wel duidelijk moet zijn wat je in rekening brengt of het in dit geval terecht is? Als je dat altijd berekent kan je het beter in de product prijs stoppen.

   1. Maar dat zijn toch gewoon verzendkosten. Het zijn kosten die je maakt om het product te verzenden.
    De meeste mensen interpreteren de verzendkosten als de kosten van de postzegel. Als je daar dus de kosten van de handeling van het verzenden bij telt, dan krijg je ook klachten. Die kan je dan beter verpakkingskosten noemen.

    EDIT Wat Kaijuu zegt hier beneden dus.

 2. Ik zag laatst toevallig een aflevering van Kassa waarin de manier werd besproken waarop er in de reisbranche kosten uit het niets op rekeningen verschijnen. Dit lijkt daar een variant een op.

 3. Ik snap de verpakkingskosten niet, want dat zijn toch kosten die behoren bij het verzenden van de bestelling? Idem voor administratiekosten, tenzij de winkel extra geld in rekening brengt voor het aanmaken van je account buiten de bestelling om. En in dat geval lijkt het mij dat je die administratiekosten maar eenmalig mag heffen, ongeacht hoe vaak de klant iets bestelt. Gelukkig zijn er genoeg bedrijven die geen verzendkosten en andere kosten in rekening brengen zolang je maar boven een bepaald bedrag bestelt. Maar het lijkt mij dat deze webwinkel de fout in gaat door twee keer kosten die onderdeel zijn van de verzending in rekening te brengen. Dat zou allemaal onder 1 kopje moeten van 12,49 met eventueel een specificatie van 2,50 voor verpakking, 7,99 voor verzending en 2,00 aan administratiekosten of zo.

  1. Ik blijf zitten met de cynische gedachte dat men zo hoger in vergelijkers wil scoren. Die kijken immers naar de prijs per product en naar wat in de FAQ staat dat de verzendkosten zijn. Als in die FAQ vervolgens niet óók de verpakkingskosten staan (of onder een ander kopje) dan vergeet men in de vergelijking die kosten mee te nemen, waardoor de site er beter uitspringt. Immers alles is €2,50 goedkoper zo.

   1. Kan wel dat ze zo hoger willen eindigen in prijsvergelijkingen maar als de klant de verpakking als onderdeel beschouwt van de verzendkosten, omdat je immers niet zonder verpakking de spullen kunt versturen, dan zouden deze extra kosten dus niet gevraagd mogen worden. Overigens denk ik dat veel bezoekers worden afgeschrikt als ze zien dat ze alleen al bezorgkosten moeten betalen als ze voor een redelijk hoog bedrag gaan bestellen. Bol.com, conrad.nl en CoolBlue zijn allen behoorlijk succesvol omdat ze vanaf een bepaald bedrag (25 euro of zo) geen bezorgkosten meer in rekening brengen. Wat voor bol.com wel eens een dure grap is geworden omdat ik 10 DVD’s van ieder tussen de 5 en 10 euro had besteld en ze deze in 7 verschillende verzendingen naar mij toe stuurden omdat niet alles op voorraad was of vanuit verschillende locaties werd verzonden. Dat is dan weer niet handig maar omdat ik rond de 75 euro had besteld werd ik over meerdere dagen iedere dag verrast met weer een nieuw pakketje in de brievenbus. 🙂

 4. Het probleem is ook een stukje perceptie vanuit de klant. Een kennis van me heeft een webwinkel, doet z’n uiterste best om de artikelkosten zo laag mogelijk te houden (hoeveel kun je rekenen voor edelsteenkralen?) en rekent bedrag X voor verzend en handelingskosten. Er zijn klanten die boos terugmailen omdat ze 4 euro kosten hebben betaald en een postzegel zien van 2,50. Wat dat betreft kun je het nooit goed doen, denk ik.

  1. Klanten klagen om alles dus wat dat betreft kan je het inderdaad nooit goed doen. Maar je kan best iemand uitleggen dat de kosten hoger zijn dan de postzegel omdat er een speciale beschermende verpakking om heen moet o.i.d. Maar waarom hiervoor allemaal aparte kosten berekenen. Als iemand bij je kennis in de winkel komt om de kralen te kopen dan moet hij het toch ook nog in een doosje of zakje doen? Daar bereken je toch ook niets voor?

   1. Nee, maar dat zit dan in een hogere prijs voor het artikel. Een fysieke winkel heeft doorgaans hogere kosten voor opslag van voorraad, winkelinterieur en dergelijke, terwijl een webwinkel vanuit een woonhuis kan worden gerund. Als je toch de garage leeg hebt staan, kost je dat gewoon niets extra’s.

    Je probeert concurrerend te zijn, maar toch je tijd een beetje terug te verdienen, dus houd je de artikelprijzen laag en bereken je kosten voor de handelingen die je doet om het pakket van jou naar de klant te brengen (of in elk geval naar het postkantoor). Als je pech hebt, moet je dat met de auto doen, wat ook niet gratis is. Vervolgens kun je die kosten bij grotere orders weer weglaten omdat de klant genoeg omzet genereert om de kosten voor brandstof, afschrijving en je tijd uit de marge op de producten te halen; iets wat een stuk lastiger is als de klant slechts 10 kralen van een dubbeltje koopt.

 5. Ik heb ook begrip voor de kosten maar die moeten nu inderdaad wettelijk vooraf gemeld worden. Stel je hilariteit voor dat je bij de kassa van een winkel verrast wordt met “verpakkingskosten” of “kassakosten” die in feite het product verdekt duurder maken. Daarnaast, en dat was al ingesloten in de aanhef van het bericht, zij het bijna altijd verkapte kosten en geen reële kosten die in rekening gebracht worden, met name als producten als verpakt zijn door de fabrikant. “Verpakkingskosten” zijn fout en een tweede keer bestellen bij deze webshop doe je ook niet meer, hier is dan ook sprake van een koper en geen klant…

 6. Tja. Dit soort ‘gesteggel’ heb je ook wel eens met het niet-bedrijfsmatig versturen van goederen, b.v. verkocht via Marktplaats. Alsof zo’n doos waar het in moet plus de vulling (‘schuimpjes’) niks kost. Ik heb dan ook begrip voor – redelijke – verpakkingskosten (anders haal ik het wel op).

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.