Jaaroverzicht 2014: een plusje voor de reacties

Net zoals elk jaar is het weer tijd voor de jaaroverzichten. Sinds een tijdje kun je reacties plussen, dus ik dacht laten we ook eens kijken welke reacties dit jaar het meest werden gewaardeerd.

De actiefste reageerder (naast mezelf) in 2014 is, niet geheel verrassend, Wim ten Brink met 600 reacties. Op de voet gevolgd door NP (404 reacties, maar ik kan ze niet terugvinden), hAl (366), Elroy (356) en Corné (311). Bedankt heren!

De meest gepluste reacties van het jaar:

  1. 12 plusjes voor mezelf in een rant over (over schele jeuk bij de Fappening.
  2. 11 plusjes voor Tom Maaswinkel met een terechte nuancering bij de ophef over “WhatsApp mag alles met je foto’s”.
  3. 10 plusjes voor Ruben met een verzoek tot aanvulling van mijn blogtekst.
  4. 8 plusjes voor Kees van Tweakers met uitleg hoe men omgaat met privéberichten, pardon Direct Messages.
  5. 8 plusjes voor Elroy zijn oproep voor tanden aan de wetgeving rond EULA’s en gebruiksvoorwaarden.

De all-time meest gepluste reacties:

  1. 26 plusjes voor meo met een vraag over aansprakelijkheid voor een niet-ontvangen bestelling.
  2. 23 plusjes voor Frieda met haar vraag over een reis annuleren wegens een waardeloze relatie.
  3. 13 plusjes voor Wim ten Brink met een case over filmen van personeel voor kwaliteitsbewaking en enkele aanverwante vragen.
  4. 12 plusjes voor Ferdinand (over domeinnamen claimen), oussama (over Netflix opzeggen) en mijzelf (over schele jeuk bij de Fappening).

De meest gepluste reageerder uit 2014 (naast mezelf) was Corné met 168 plusjes, gevolgd door Elroy met 141 plusjes. Ons aller Wim was met 134 plusjes een goede derde, gevolgd door 128 plusjes voor NP en 75 voor hAl. De Most Plusjes Ever-award gaat naar Wim (235 plusjes), die NP (154) en elroy (149) een heel eind achter zich laat.

Werkt het plussysteem voor jullie? Wanneer plus je iemand, en kijk je überhaupt naar de plusjes bij andermans reactie?

Arnoud

14 reacties

  1. Ik vind dat het door een teveel aan tekst niet altijd even duidelijk is of iemand al een plusje heeft gekregen.

    “Nuttige reactie, +1!(1) ” is gewoon te lang visueel gezien. Ook is het niet meteen duidelijk dat die tweede 1 het aantal plusjes is. Misschien kijken of dit iets duidelijker kan?

  2. Op de voet gevolgd door NP (404 reacties, maar ik kan ze niet terugvinden),

    Heb je mij op je blocklist staan? Ik heb het thuis ook vaak dat niemand meer weet dat ik iets gezegd heb 😉

    Ik plus voornamelijk als ik het met iemand eens ben of als hij/zij een nieuwe kijk op de zaak weet te creëren.

    Volgens mij heeft Corné dit jaar de award gewonnen voor de meest zinnige bijdragen. Hij lijkt het meeste aantal plusjes per reactie (0.54) te geven en zegt dus voornamelijk zinnige dingen ;). Hij wordt gevolgd door Elroy (0.40). Dit in tegenstelling tot Wim (0.22) en mezelf die (0.32) veel zeggen maar blijkbaar niet zoveel nuttigs….

    1. Door te kijken naar de ratio plusjes/reacties denk ik dat je mensen gaat ontmoedigen om te reageren omdat ze bang zijn dat ze geen plusjes krijgen en dus hun ratio omlaag halen. Ook ontmoedig je dan mensen om te reageren op oude posts omdat die bijna niet meer bekeken worden en er dus bijna niet meer geplust wordt bij die posts. Of je moet alleen kijken naar alle reacties die minimaal 1 plusje hebben ontvangen.

      En dat is best wel interessant om te weten. Hoeveel reacties zijn er met minimaal 1 plusje, per persoon?

      Overigens, is het zelf-plussen al uitgeschakeld anders is het niet zo eerlijk. 🙂

      [Edit]Nope, zelfplussen is nog steeds mogelijk, gezien het plusje dat ik mij hier gaf…[/edit]

        1. Haha, en daarom hebben we dus minnetjes nodig! 😉
          Ik vrees dat minnetjes vervolgens misbruikt gaan worden om gewoon bepaalde personen dwars te zitten. Het is sowieso niet moeilijk om met een Google-search alle posts van een specifieke persoon terug te vinden. Dus als je een hekel aan iemand hebt ga je gewoon al zijn posts minnen. Er zijn wel enkele trollen die dat gewoon zouden doen. Dat het niet is gebeurd met de plusjes komt mogelijk omdat trollen graag negatieve dingen doen en geen positieve. 🙂 Sowieso positief dat er niet echt misbruik van wordt gemaakt maar jezelf meerdere malen zelfplussen wordt geblokkeerd door een controle op je IP adres, vermoed ik. Dit blog is niet al te best beveiligd want bezoekers gebruiken geen wachtwoord. Wel heb je naast iemands email adres ook nog een key nodig om stoute dingen te kunnen doen. Die key komt weer van de server nadat je een bericht hebt gepost en er cookies zijn gezet. Maar het gebrek aan beveiliging en het feit dat er niet veel interessants te zien is maakt deze site gewoon niet interessant genoeg om te hacken. 🙂

          Ik denk overigens niet dat iemand ontmoedigd wordt door de plus-ratio.
          Dat denk ik ook niet, maar er zijn altijd reaguurders die graag plusjes zien en dus hun best doen om het rendement aan plusjes hoog te houden. Reageren op oude artikelen is wel leuk maar de meeste bezoekers zullen die posts niet opmerken en dus is de kans op plusjes een stuk minder. (Zelf volg ik dit blog via een RSS reader, die ook de nieuwste comments volgt, zodat ik altijd op de hoogte blijf.)

          Verder, zou Arnoud hebben gemerkt dat ik dit jaar meerdere email adressen heb gebruikt, allemaal met dezelfde naam? 🙂 Als hij alleen op basis van email adres de optelling heeft gemaakt dan mist’ie er nog een paar van mij.

          1. Ik vrees dat minnetjes vervolgens misbruikt gaan worden om gewoon bepaalde personen dwars te zitten.

            Dat ben ik helemaal met je eens. Bepaalde personen of bepaalde meningen. Je trekt toch het type extremere reaguurders aan. Juist omdat het ze mogelijk wordt gemaakt om voor hun onwelvallige meningen te kunnen bestraffen. Als ik bij voorbeeld op een nieuwssite zoals FOK kritisch ben over de GBL (Wilders) of zeg dat ik op [willekeurige politieke partij] stem, dan loop ik zomaar tegen een stuk of 20 minnetjes aan. Alhoewel ik me dan goed bemind voel, het doet de toon van de discussie geen goed.

            1. Het achterlaten van reacties heb ik inderdaad achterwegen gelaten. Dit omdat een forumbezoeker blijkbaar een minder welgevallig antwoord van mij kreeg. Maar ik vind dat als je vragen stelt je ook moet kunnen verwachten dat een antwoord kritisch is. Derhalve heb ik het maar nagelaten om nog antwoorden te geven of te plussen (soms nog wel omdat ik de reacties etc. dan juist zeer goed vind. Maar ik doe het niet voor de plusjes of zo maar juist om samen met anderen te sparren. Direct de eerste maal bij mijn reactie werd ik zwaar aangevallen door maar 1 persoon (niet een van jullie hoor 🙂 ) . Ik dacht direct, is dit zulk een forum, dan doe ik er niets meer aan. Natuurlijk zie en begrijp ik dat er wel goede en normale mensen op dit forum zijn. Al met al zijn de reacties hier zeer goed en soms ook nog leerzaam. Andere fora blinken soms uit in junk. Deze zeer zeker niet. Hopelijk kunnen we met zijn allen daar voor zorgen (is er ook nog een block-knop?)

    2. Volgens mij heeft Corné dit jaar de award gewonnen voor de meest zinnige bijdragen. Hij lijkt het meeste aantal plusjes per reactie (0.54) te geven en zegt dus voornamelijk zinnige dingen ;).

      Ik had al, voordat ik de reacties had gelezen, bedacht dat ik dat wel een interessante ratio zou vinden. Het doet me goed dat ik het daar zelf vrij hoog scoor.

      Bedankt voor de ‘plusjes’, en gelukkig nieuwjaar!

  3. Misschien is iets in de vorm van de arstechnica up- en downvotes wat duidelijker. Ik moet inderdaad ook vaak twee keer kijken.

    Verder bedankt voor alle blogs dit jaar, Arnoud’s blog lezen is standaard de activiteit waar ik de dag mee begin. Ik vind het erg leerzaam, ook de comments. Of misschien juist de comments.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.