Hoe eenvoudig is het om je website met WordPress te bouwen?

wordpress-bible.pngJe eigen website in een handomdraai, zo stond enige tijd terug in een advertentie te lezen. Bouw je website met het professionele en gebruiksvriendelijke WordPress, zonder kennis van technologie of HTML ga je online. Met die belofte probeerde een hostingbedrijf klanten te werven. Een lezer maakte echter bezwaar bij de Reclame Code Commissie: het installeren van WordPress is zelfs voor een IT-er als klager lastig omdat adverteerder ook geen hulpmiddelen aanbiedt om de benodigde (onderliggende) MySQL database te installeren, aldus klager. Niks “in een handomdraai” dus. Hoe vriendelijk is WordPress?

Ik werk al jaren met de blogsoftware, en hoewel het zeker vriendelijk te noemen is, is het wel vriendelijk met een handleiding. Je moet weten waar het zit, dan is het logisch, en af en toe doet ‘ie raar en dan moet je een expert erbij halen om het draaiend te krijgen. Maar toegegeven, als enigszins gevorderde gebruiker doe je soms dingen die niet als logisch kunnen worden aangemerkt.

De advertentie was echter gericht op de beginner, de persoon die zonder kennis van HTML en dergelijke aan de slag wil. Immers, dit stond er:

Bouw je website met WordPress | Je eigen website in een handomdraai
Met het professionele en gebruiksvriendelijke WordPress bouw je naast een blog, eenvoudig je eigen website. Je hebt de keuze uit verschillende thema’s en uitbreidingsmogelijkheden. Zonder kennis van de technologie of HTML toch snel je website online! Doorloop het bestelproces en installeer WordPress op je hostingpakket. (…) De werking van externe plug-ins wordt niet gegarandeerd en we bieden geen inhoudelijke ondersteuning op de installatie of configuratie van Word Press

Het verweer luidde vervolgens dat het gebruik van WordPress eenvoudig is en “in een handomdraai” gebruikt kan worden. Maar installeren is natuurlijk wel een vereiste, dus hoe zit het met dat “doorloop het bestelproces en installeer”? Nou, dat leest u verkeerd:

Met de zin: “Doorloop het bestelproces en installeer wordpress op je hostingpakket” wordt niet gesuggereerd dat de installatie van ‘wordpress’ tijdens het bestelproces zal plaatsvinden.

Want de letterlijk geörienteerde lezer ziet dat hier twee ongerelateerde zaken toevallig in één zin staan: (1) doorloop het bestelproces en (2) installeer WordPress. Je krijgt immers een hostingpakket, en daar kun je best WordPress op installeren. Nee, dat gaat niet automatisch en zeker niet door ons. “Dat is een interpretatie die klager eraan geeft.”

Dit is dus waar de giecheltoets voor gemaakt is: leuk geprobeerd vriend, maar zo werkt het niet. Door ze naast elkaar te zetten, suggereer je een verband – in dit geval dus dat men bij het bestelproces een installatie van WordPress krijgt waarna men “in een handomdraai” deze kan gebruiken.

De Reclame Code Commissie is het eens met de klager. De gemiddelde consument zal denken dat hij met deze aanbieding direct met WordPress aan de slag kan gaan, en aangezien dat niet het geval is, is de reclameuiting oneerlijk in de zin van de Nederlandse Reclame Code.

Arnoud

11 reacties

  1. Wat me anno 2015 hogelijk verbaast is dat er blijkbaar nog steeds hosting bedrijfjes zijn die geen tools aanbieden om pakketen als WordPress automatisch te installeren, misschien omdat ze ten koste van alles proberen te voorkomen dat er extra dataverkeer wordt gegenereerd als gebruikers met een druk op de knop allerlei handige pakketen kunnen gaan gebruiken. Installatron kost de hoster bijvoorbeeld omgerekend 1.85 Euro per maand per server, dus met 100 simpele websites op een server heb je het over 1.85 cent per maand per website. Zoiets niet beschikbaar hebben zou eigenlijk verboden moeten worden… Helaas voor de beginner, zonder enige kennis van zaken, kom je er door schade en schande later pas achter dat je een volledig uitgeklede hoster hebt gekozen.

    1. Als deze tekst bedoeld is zoals ik hem las (of deze pagina) gebruikt deze hosting provider wel degelijk zo’n pakket, en dan is installeren van WordPress inderdaad geen handeling die onderdeel is van het bestelproces (maar dat staat er volgens mij ook niet) maar wel een die de gebruiker zelf eenvoudig kan verrichten door het WordPress-pakket te kiezen in de web-GUI, en komt handmatig klungelen met MySQL er gewoon helemaal niet aan te pas.

      Eerst maar eens even daar uitsluitsel over krijgen? Ik kan het zelf zo te zien niet nagaan zonder zelf iets te bestellen.

      1. Ik heb gekeken in de lange lijst van specificaties voor de hostingpakketen, en daar staat niets tussen over zo’n automatische installer tool. Bij andere hosters staat het altijd breeduit, met naam en toenaam, vermeld dat zo’n tool beschikbaar is. Daarnaast: als zo’n installer tool wel beschikbaar zou zijn, dan kan ik me niet voorstellen dat de hoster door de Reclame Code Commissie op de vingers zou worden getikt. Installeren van Wordporess is dan immers een druk op de knop en er valt dan niet echt iets te klagen lijkt me.

  2. Ho, wacht even! WordPress is moeilijk te installeren? Even kijken. Ik heb toevallig een server die bij TransIP wordt gehost. Ik kan hierbij naar IIS op deze virtuele machine en daar heb ik de “Web Platform Installer” tot mijn beschikking. Maar even opstarten. Het is nu 14:10. Okay, “Applications/Blog/Wordpress/Add” aanklikken en daar is een wizard. Vraagt om welke database ik wil gebruiken en in dit geval is dat MySQL, die al eerder was geinstalleerd. (Met diezelfde wizard!) Root password invoeren (oei, wat was dat ook al weer?) en de installatie gaat verder. Even de juiste instellingen voor de website (nieuwe website aanmaken) en doorgaan. En de site is klaar! Het is nu 14:12… Nou nog uitzoeken waarom hij het niet doet… 🙂 Ah, verkeerde domeinnaam! Okay, kleinigheid. 🙂 Gewoon even opnieuw doen. Moet ik maar geen domeinnaam gebruiken die ik al heb opgezegd. Dit proces is inderdaad gewoon even een paar keer klikken en klaar. Het resultaat staat op http://ikdoeklusjes.nl/blog/

    Alleen, bood de hoster een virtuele machine aan of moest dit via een of andere web interface worden geinstalleerd? En wist de gebruiker van het bestaan van de Web Platform Installer? Was deze wel aanwezig op de server? Was dit aan de gebruiker uitgelegd? Het kan best kloppen dat je WordPress kunt installeren met twee vingers in je neus maar dan moet je wel even weten hoe. En er komen technische zaken voorbij zoals de keuze voor een database en het instellen van wachtwoorden plus het aanmaken van de site zelf. Wie hier geen ervaring mee heeft zal er niet uit kunnen komen…

    1. Oh, dat weet ik wel zeker. Dat neemt niet weg dat het desondanks best een simpel klusje is dat je in 5 minuten kunt doen, mits je de ervaring hebt. De vraag is alleen of je deze ervaring kunt vereisen bij klanten die hosting aanvragen. Het hangt dan ook van het soort hosting af en tegenwoordig zie je veelal complete Windows/Linux systemen die worden aangeboden die je als gebruiker helemaal zelf kunt inrichten. (Okay, wel virtuele machines, maar toch.)

  3. Ik heb ook een WordPress-site (die ik verder niet gebruik), maar dat er MySQL onder zit wist ik niet eens en ik heb dat ook nooit geïnstalleerd. Maar die site draait ook bij WordPress zelf, waar alles al voorgeïnstalleerd staat. (En het is populair, en dus traag).

    Ik zou verwachten dat die aanbieder ook vooringeïnstalleerde hosting zou aanbieden, zodat de klant alleen de content hoeft te maken?

    1. Mijn normale blog heb ik ook bij wordpress.com maar merk weinig van de traagheid ervan. Overigens is MySQL vrijwel standaard een onderdeel van Linux en is de installatie ervan onder Windows ook vrij eenvoudig te realiseren. Maar je moet wel enige IT-ervaring hebben om te weten waar je aan begint. Maar ja, heb je sowieso niet enige IT-ervaring nodig als je een eigen website wilt? Iedereen registreert maar domeinnamen zonder te weten dat ze daarbij ook allerlei software nodig hebben, plus een machine om de software op te draaien. Veel hosters doen alsof het gehele proces zeer eenvoudig is voor iedereen maar de realiteit is dat er toch allerlei complexe problemen kunnen optreden.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.