Mag je jezelf de Tinder/Uber/Dinges voor X noemen?

http-www-url-merk-adres-hand.pngEen lezer vroeg me:

Ik wil een app maken waarbij je dingen selecteert door er doorheen te swipen, net zoals bij Tinder. Mag ik dan zeggen dat ik “de Tinder voor X” ben? Dat is voor iedereen duidelijk en je hoort het ook de hele tijd in reclame en zo. Maar ik gebruik wel hun merknaam bij mijn product.

Het gebruik van een merknaam is in principe alleen toegestaan om naar het merkproduct te verwijzen. Je mag geen verwarring zaaien over jouw band tot de merkhouder, of afbreuk doen aan het merk.

Op zich is “de Tinder voor X” of “de Uber voor Y” een neutrale omschrijving, iedereen snapt dan wat je bedoelt en niemand zal denken “Oh, gaat Tinder/Uber nu ineens ook X of Y doen”. Maar als je het als je éigen omschrijving hanteert, dan wordt dat anders want dan kun je wellicht de indruk wekken dat jij de afdeling X van Tinder bent.

Zeker als je die als ondertitel (tagline) van je eigen dienst opvoert. “HuisdierSelect – de Tinder voor katten”. Zo’n tagline kan worden gezien als een ondertitel en die kan de indruk wekken dat je aangeeft wat je bent. HOe veel merken heb je niet waar dan onder staat “een product van” of “Powered by”. Dus als mensen “Tinder for X” onder jouw naam lezen en denken, oh dat is de afdeling X van Tinder, dan ga je nat.

Arnoud

3 reacties

  1. Is dat niet ook afhankelijk van in hoeverre ’tinder’ is ingeburgerd als algemene beschrijvende naam?

    Net zoiets als dat ‘googlen’ tegenwoordig algemeen ‘zoeken’ betekent, er zijn zelfs mensen die zeggen dat ze even iets op Bing hebben gegoogled. Of de luxaflex en de walkman van vroeger.

  2. Of het mag, staat natuurlijk los van het feit of het verstandig is. Als je zelf je app alléén maar kan omschrijven door de app van een ander te gebruiken, is je verhaal niet sterk… en waarschijnlijk je concept ook niet.

    Daar komt bij dat je alle negatieve of volstrekte ongerelateerde connotaties ook mee krijgt. Bijvoorbeeld bij de ‘Tinder voor katten’.

    “Hmm, Tinder gebruik ik eigenlijk voor one-night stands. En nu is die er ook voor katten. Nice!”

    Lijkt me nu ook niet bepaald wenselijk.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.