Gastbloggers gezocht, en onderwerpen voor mijn nieuwe boek!

boek-wetopinternet-arnoudengelfriet.jpgZoals elk jaar ga ik deze zomer er een paar weken tussenuit, en ik nodig dan ook hierbij graag mensen uit die een gastblog willen schrijven. Vrees niet, de tiradeweek blijft erin (suggesties welkom). Het onderwerp mag alles zijn zolang er maar een link met internetrecht is. Is het vergeetrecht dikke onzin, hoe beteugel je online trollen en is bitcoin een hype of juist een revolutie? Of: waarom bestaat internetrecht eigenlijk niet. Leef je uit – maar zonder voetnoten als het even kan.

Verder is mijn boek (De wet op internet) écht aan een update toe. De laatste editie is uit 2013 immers. En dan denk ik gelijk, een úpdate, kan ik niet beter een nieuw boek beginnen. Is dat version 2.0-syndroom of gewoon een goed plan, de focus in het internetrecht is immers een aardig eind verschoven. De hyperlinks- en filesharingruzies zijn wel zo ongeveer beslecht, online privacy wordt belangrijker en we zitten met een internet der dingen die zomaar uitgezet worden. Slimme contracten onderhandelen zichzelf en netneutraliteit blijft onder druk staan.

Welke onderwerpen zouden jullie willen lezen in een actueel boek over internetrecht?

Arnoud

10 reacties

 1. Het zou nuttig zijn eens wat te focussen op het eigendom van data, door middel van een overzicht van rechtspraak, maar ook misschien als activistisch pleidooi.

  Is de stelling ‘data is juridisch niets’ nog wel houdbaar in de huidige samenleving?

  Wordt het dan niet eens tijd dat data wel iets wordt, juridisch?

  Het is blijkbaar al voorgekomen: Cloudprovider failliet = bedrijfkritische data voorgoed kwijt. Moet er geen ‘plicht’ komen voor curators om toch enige inspanning te leveren om die data bij de ‘eigenaar’ terug te bezorgen?

 2. Als onderwerp voor een nieuw boek denk ik aan iets totaal anders, namelijk de regelgeving omtrent het 3D scannen en afdrukken. Maar dat vult vast niet een heel boek, dus een aanvulling met andere nieuwe technieken zoals de vele doe-het-zelf drones en het Internet-of-Things. In principe gewoon aandacht aan alle legale consequenties van nieuwe technieken en in hoeverre er problemen kunnen ontstaan met de huidige wetgeving.

  De 3D wereld is sowieso een interessant beginpunt omdat het zo’n groot gebied is. Een leuk, grijs gebied is b.v. als je een 3D model koopt en gebruikt om een 3D print mee te maken terwijl de maker van dat model er geen rekening mee heeft gehouden dat zijn model ook geprint kan worden. Mag je dat model dan wel gebruiken? Mag je het gezicht van een bekende Nederlander via verschillende foto’s omzetten in een 3D model en dan dit model gebruiken op een nep-lichaam en zo “stoute plaatjes” mee te maken? En mag een scan van het hoofd van Arnoud E. worden geprint en op de markt tentoon gesteld worden ondanks portret-rechten?

  1. Met zo’n boek “Innovaties/nieuwe producten/nieuwe diensten/o.i.d. & de wet” kun je ook een nieuw publiek aanboren. (Internet begint een beetje alledaags te worden; “alles” is tegenwoordig Internet gerelateerd).

   Nog een paar onderwerpen die daarbij aansluiten: wie is waarvoor verantwoordelijk / aansprakelijk bij robots (de zelfrijdende auto, mogelijkheden tot zelf-replicatie & evolutie), zelf-lerende producten/diensten, schrift-, spraak- & gezicht-herkenningsdiensten, medische diensten op internet, air bnb achtige concepten, “is de wet een belemmering voor innovatie?”

   Nieuw genre: populair-juridisch? 🙂

 3. Hallo Arnoud,

  Ik doe een afstudeeronderzoek naar het richtlijnvoorstel COM(2015) 634 Final van de Europese Commissie. Dit richtlijnvoorstel rammelt o.a. aan de hekken van streamingovereenkomsten. Marco Loos heeft er al veel over geschreven. Misschien een idee?

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.