Wat moet ik doen met mail naar een gekocht domein?

Een lezer vroeg me:

nlangs heb ik een domeinnaam overgenomen van een bedrijf. Kennelijk heeft de verkopende partij de domeinnaam overgedragen terwijl deze nog actief gebruikt werd voor e-mailaccounts. Op basis van een catch all komt er allerlei mail binnen. Moet ik deze doorsturen, bewaren of terugzenden (bouncen)? Wat zijn mijn wettelijke plichten in deze?

Het verstandigste (maar dat is nu wat laat) is om in het domeinverkoopcontract een afspraak te maken over mail en dergelijke. Je kunt bijvoorbeeld vastleggen dat berichten nog een maand worden doorgestuurd, of juist dat ze moeten worden teruggestuurd met een expliciete foutmelding.

De wet zegt niets over wat je moet doen hier. De enige redding die we hebben, is de heel algemene regel van redelijkheid en billijkheid: een overeenkomst wordt aangevuld door wat uit die redelijkheid vloeit (plus wat de gewoonte is in de branche).

Een gewoonterecht bestaat hier niet volgens mij, iedereen doet maar wat. Maar wat is redelijk?

Mijn eerste gedachte is: terugsturen al die mails (bouncen), zodat de afzenders merken dat dit adres niet meer werkt. Dat is relatief eenvoudig in te stellen in de mailserver, en voorkomt dat je gedoe krijgt over dat je mail zou lezen of dat een door jou doorgestuurde mail niet aankomt waarna jij daarop aangekeken wordt. Want dat risico krijg je, als jij onverplicht iets doorstuurt dan neem je er een stukje verantwoordelijkheid voor.

Wat zouden jullie doen?

Arnoud

7 reacties

 1. Als er al een catch all is is bouncen minder triviaal. Als het 1 account is waarom spul binnen komt, en die is duidelijk oudbedrijf@domein.com, dan zou ik er nog over nadenken een forward in te stellen voor een tijdje. Mail naar info@domein.com misschien nog een maand handmatig forwarden (die komt per slot van rekening bij mij terecht). Als het echt vele gebruikersaccounts zijn dan is het wat mij betreft toch echt pech voor ze en hadden ze daar beter over moeten nadenken.

 2. Bouncen? En als je het domein zelf gaat gebruiken voor mail? Dan zou je alle mailadressen die ooit gebruikt zijn op het domein zelf niet moeten gebruiken zodat ze automatisch gebounced kunnen worden via het catch all vangnet. Dat lijkt me een ongewenst effect. En dan krijg je ook nog dat mail voor jou die bijvoorbeeld een typo heeft in het mailadres ook niet meer aankomt.

  Wat ik me afvraag is of je de inhoud van die mails zou mogen inzien. Het domein is van jou dus alle mail aan dat domein is aan jou gericht. Dat de afzender misschien de vorige eigenaar wil bereiken kan jij niet weten. Daar komt bij dat de vorige eigenaar op zijn minst zijn klanten op de hoogte had moeten stellen dat het domein niet meer van hem is.

 3. Die mail die binnenkomt kan natuurlijk heel goed spam zijn. Afhankelijk van het feit of de mail op een hele verzameling verschillende adressen of een enkel adres binnenkomt (en ook de technische mogelijkheden) zou ik of een bounce of een autoresponder instellen.

 4. Ik zou dit vergelijken met de situatie waarin je nog post krijgt voor de vorige bewoner. Niet iedereen stuurt dat retour afzender. Ook daar geldt: iedereen doet maar wat. PostNL heeft een verhuisservice maar daarvoor betaal je extra.

  Mijn eerste gedachte is: terugsturen al die mails (bouncen), zodat de afzenders merken dat dit adres niet meer werkt. Dat is relatief eenvoudig in te stellen in de mailserver
  Zo heel eenvoudig is dit anders niet, want het vereist dat je het verschil tussen terugsturen en weigeren uitzoekt en de juiste afweging maakt. En is een mail naar info@domein.tld nu voor de oude of de nieuwe eigenaar?

  1. Er zit toch wel een verschil tussen een domeien en een adres. Het is in de praktijk moeilijk een fysiek adres aan te houden als je er niet meer woont. Je moet dus wel op de goodwill van de volgende bewoner rekenen .

   Bij een domeinnaam is het anders. Dat kost een paar Euro per jaar om dat aan te houden. Je kunt als overnemer verwachten dat de verkoper (of degene die het domein heeft laten vervallen) de afweging gemaakt heeft tussen een paar euro betalen en de emails niet meer ontvangen.

   Dan moet hij achteraf niet gaan zeuren dat hij die emails nog graag had willen hebben.

   Je kunt het zelfs nog als een privacyschending beschouwen. Als jij een domein laat vervallen waarvan je kunt verwachten dat mensen er prive-gegevens naartoe sturen, zodat iedereen die dat domein registreert die kan zien, terwijl je dat voor 10 euro per jaar had kunnen voorkomen, heb je IMHO wel wat uit te leggen.

 5. Wij hebben iets vergelijkbaars; een domein met letters die makkelijk verwarren met dat van een ander bedrijf. Na hen een paar keer vriendelijk gevraagd te hebben of ze in hun communicatie met het domein wat duidelijker willen zijn (een hoofdletter of iets dergelijks) en in het antwoord behoorlijk kattig bejegend te zijn te zijn gaat al die mail in de spambak.

  Denk aan facturen, herinneringen, overlijdensberichten, opdrachten van nieuwe klanten, allemaal heel treurig.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.