Wanneer twitter je op persoonlijke titel?

Wanneer ben je voor een tweet aansprakelijk als bedrijf, meldde Media Report onlangs. Een recent vonnis handelde over die kwestie. Twee bestuurders van een beleggingsadviesbedrijf hadden op Twitter gepraat over een bepaald fonds dat volgens hen oplichters zouden zijn. Het fonds had het bedrijf aangeklaagd, maar het bedrijf verweerde zich met de opmerking dat er “op persoonlijke titel” bij stond. Hoe pakt dat uit?

Persoonlijke titel is niet direct een wettelijk begrip. Je moet altijd in de context kijken: wat bedoelt men daarmee, en vooral waar staat het tegenover. In dit geval dus op zakelijke titel, op naam van het bedrijf waar je voor werkt. De vervolgvraag is dan hoe je het onderscheid maakt tussen die twee.

De rechter begint met constateren dat het ging om eigen accounts, niet om het bedrijfsaccount van Probeleggen. Dat lijkt me inderdaad een sterke, maar er zijn genoeg mensen die met hun bedrijfspet op twitteren vanaf een account op hun persoonlijke naam. Ik zou dat dus niet doorslaggevend vinden als iemand vanaf een eigennaamaccount dingen zegt.

De disclaimer “op persoonlijke titel” weegt voor de rechter zwaar. Daarmee geef je aan dat je niet wilt dat mensen het opvatten als een uitlating van het werk. En dat kan, maar is niet doorslaggevend:

Ook uit de inhoud van de tweets valt niet af te leiden dat deze (ondanks de disclaimer “op persoonlijke titel”) als tweets van Probeleggen beschouwd moeten worden, nu laatstgenoemde in het geheel niet genoemd wordt in deze tweets, zodat de tweets niet beschouwd kunnen worden als handelingen waarmee Probeleggen zelf naar buiten treedt.

Het is dus mogelijk dat je ondanks een disclaimer tóch de opmerkingen zakelijk kunt doen. Het gaat uiteindelijk om wat je zegt en hoe een lezer dat op mag vatten. Als gezien de context en soort uitlating het leest als een zakelijke tweet die je als werknemer (of hier directeur) hebt gedaan, dan is het een zakelijke tweet. De disclaimer kan er hooguit in twijfelgevallen de doorslag bij geven.

Voor mijn gevoel had wel nog mee moeten wegen of iemand directeur is dan wel ‘gewoon’ werknemer. Een directeur wordt eerder met het bedrijf vereenzelvigd dan een werknemer immers. Maar de rechter maakt dat onderscheid niet.

Arnoud

8 reacties

 1. Maakt het dan nog uit hoe je je eigen twitteraccount hoofdzakelijk gebruikt? Als er doorgaans tweets de deur uitgaan over zijn goudvis of hoe het autoritje naar de kust ging, heb ik meer het idee dat het een persoonlijk account betreft, als dat die persoon het de hele tijd over (semi-)zakelijke dingen heeft en dan een concullega af-brandt in zijn tweet. (Daarnaast: Op facebook kan ik terwijl ik ingelogd ben kiezen of ik iets namens mijn bedrijf of facebook zet (met bedrijfslogo), of dat ik dat op prive account (met mijn hoofd als foto) doe… twitter moet je echt uitloggen en als de ander inloggen… foutje is snel gemaakt?)

  1. Hangt ervanaf welke client je gebruikt. Gebruik je bijv. Tweetdeck of een andere Twitter-client, dan kun je vaak kiezen vanaf welk account je iets verstuurd zonder dus uit te hoeven loggen.

   Ben het overigens wel eens met de rest van uw post.

 2. Wat ook kan meewegen is op de opmerkingen betrekking hebben op het werk. Als een belegger short gaat in een fonds bij zijn werkgever dan zijn alle negatieve opmerkingen ‘op persoonlijke titel’ over dat fonds wel degelijk te relateren aan iemands werk.

 3. Waren beide bestuurders, of zijn de twee DE eigenaren? Als beide eigenaren samen(/elk) uitlatingen doen, vind ik dat net als de anderen opmerken wel wat zwaarder wegen.

  Ook staan er voornamelijk tweets over de financiële wereld. Lastig als dat ook je werk is en je daardoor juist ook vaak over jezelf als financieel werknemer en je eigen bedrijf tweet.

  1. Dat kan, maar dan moet wel bewezen worden dat je tweet onrechtmatig was. En dat is lastiger bij een particulier die zijn privémening geeft dan bij een bedrijf dat een zakelijk belang in die markt heeft. Want lees de tweet uit het vonnis, hoe is het verboden voor een particulier om zoiets te zeggen?

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.