Mag je de telefoon van je partner van spyware voorzien?

Een dikke 18 procent van de Britten en Amerikanen denkt dat het legaal is om de telefoon van je partner van spyware te voorzien, las ik bij Boing Boing. Bij kinderen was dat zelfs meer dan 50%, waarbij wel vrijwel iedereen van de ja-zeggers vond dat er wel een reden tot zorg moest zijn. Dat was ook bij volwassenen vaak een reden, maar de angst dat de partner vreemdging woog ook zwaar mee. En tsja, als er dan gewoon appjes zijn waarmee je dat kunt nagaan, waarom niet?

Het is in principe verboden om spyware op iemands telefoon te installeren. Er zijn wetten genoeg: de cookiewet verbiedt het installeren van software zonder duidelijke toestemming van de eigenaar, en de strafwet (art. 139c Sr) verbiedt het afluisteren van privételecommunicatie.

Voor strafbaarheid is wel vereist dat het afluisteren wederrechtelijk is, en dat wordt ingewikkeld als je in een relatie zit. Zeker als je getrouwd bent (oké, in gemeenschap van goederen) kom je al snel tot de conclusie dat er weinig strafbaars is: het is dan immers ook jouw telefoon, en je eigen spullen mag je voorzien van spyware als je wilt.

De cookiewet zou iets meer mogelijkheden moeten bieden, omdat toestemming daar nadrukkelijk door de betrokkene zelf moet worden gegeven. Maar ook dan kun je zeggen dat je als partner gemachtigd bent om namens elkaar privacytoestemming te geven. Dat kan dus ook behoorlijk ingewikkeld worden. Maar uiteindelijk kom je dan bij het algemene punt dat de strafwet (of de cookiewet) niet echt bedoeld is voor binnen relaties. Privacy en snuffelen moet je samen oplossen.

Bij kinderen geldt eigenlijk hetzelfde verhaal. Ook kinderen hebben privacy, maar daar staat de ouderlijke zorgplicht tegenover. Kort gezegd moet je als ouder een duidelijke reden hebben, een aanleiding die maakt dat je niet anders kúnt dan die spyware inzetten. En ik denk ook dat je het achteraf moet vertellen en bespreken, maar dat is niet helemaal een juridisch argument.

Zou je dit bij een losse scharrel doen of die leuke persoon m/v op het werk of in het café, dan wordt het natuurlijk anders. Dat is vrij evident strafbaar. Alleen is het dan weer lastiger om erachter te komen dat dat gebeurt.

Wie heeft er tips om zulke spyware te detecteren? Of beter, hoe voorkom je dat je partner/scharrel/ex/buurman zoiets op je telefoon zet, in een situatie waarin ahem niet te voorkomen is dat je op enig moment het fysiek beheer over je telefoon even kwijt bent.

Arnoud

15 reacties

 1. off-topic: Even een korte test of ik hier wel kan posten

  on-topic: De telefoon niet rooten, geen android debugging aanzetten en een wachtwoord instellen. Vooral dat android debugging is essentieel als je derden tegen wil houden ongemerkt iets met jouw toestel te doen. En niet rooten is ook een goede, als er dan een rootkit wordt opgezet zullen veel toestellen een waarschuwing bij het booten laten zien dat de bootloader is aangepast/het toestel geroot is.

  1. on-topic: De telefoon niet rooten, geen android debugging aanzetten en een wachtwoord instellen. Vooral dat android debugging is essentieel als je derden tegen wil houden ongemerkt iets met jouw toestel te doen. En niet rooten is ook een goede, als er dan een rootkit wordt opgezet zullen veel toestellen een waarschuwing bij het booten laten zien dat de bootloader is aangepast/het toestel geroot is.

   1. dus root ik het toestel, en doe ik ook de benodigde hacks om te zorgen dat je dat niet meer kan zien. De meeste toestellen is die melding weg te halen door een alternatieve bootimg te flashen. Nog afgezien van het feit dat er ook genoeg spyware is die zonder het toestel te hacken werkt. En zich verstopt als bijvoorbeeld een nuttige applicatie als een calculator of een spelletje

 2. Als ik het vermoeden krijg dat mijn partner spyware zou willen installeren op een van mijn apparaten of dat reeds gedaan zou kunnen hebben, zou dat voor mij voldoende reden zijn om het (1) het apparaat schoon te installeren voor alle zekerheid en (2) de relatie te beëindigen, omdat vertrouwen voor mij essentieel is in een relatie.

 3. “Zeker als je getrouwd bent (oké, in gemeenschap van goederen) kom je al snel tot de conclusie dat er weinig strafbaars is: het is dan immers ook jouw telefoon, en je eigen spullen mag je voorzien van spyware als je wilt.”

  Ho Ho. Dat gaat iets te snel. Aangenomen dat een van de echtgenoten de telefoon zelf heeft aangeschaft, dan staat deze onder het bestuur van kopende echtgenoot. De ander heeft er dan niets over te zeggen. Dat wordt pas anders indien de huwelijksgoederengemeenschap ontbonden wordt, bijvoorbeeld door indienen van een verzoek tot echtscheiding. Dan wordt die telefoon gemeenschappelijk eigendom van beide echtgenoten en kunnen ze er alleen samen over beslissen.

 4. Arnoud, je schrijft: Maar ook dan kun je zeggen dat je als partner gemachtigd bent om namens elkaar privacytoestemming te geven.

  Is dat echt zo? Heb je dat gecheckt? Gaat het huwelijksrecht echt zover dat je namens elkaar privacytoestemming kunt geven? En als dat zo is, dan wellicht ten gunste van derden, maar toch zeker niet ten gunste van jezelf?

  Of kun je soms ook als je partner in coma ligt zijn/haar nier weggeven aan jezelf?

 5. Neem een Windows phone. Daar kun je veel minder gegevens uitlezen omdat een app de gegevens van andere apps niet uitgelezen kunnen worden en de phone niet geroot kan worden om inzage van de gegevens verwerkt door andere apps op een andere manier wel mogelijk te maken. Ook kun je door dat er geen root mogelijkheid is moeilijk spyware verbergen op te telefoon zodat de gebruikers deze niet opmerkt.

   1. Here’s the list of Lumia Phones Supported by the tool right now: Lumia 520, 521 and 525 Lumia 620, 625 Lumia 720 Lumia 820 Lumia 920 Lumia 1020 Lumia 1320

    Hmm, ik vraag me af hoeveel moeite het kost nog zo’n toestel nieuw te kopen.

 6. Hoi Hoe zit dat als je uit elkaar bent en je ex partner spytomobile heeft geïnstalleerd zonder dit te overleggen zowel met ex partner als kind? Want ex partner zal ten alle tijden gaan ontkennen en het feit dat hij de eigenaar is van de telefoon

  Wat kan je hier tegen doen ?

  Een moeder

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.