Vijf juridische voorspellingen waarvan ik hoopte dat ze niet zouden uitkomen in 2017

Elk jaar doe ik op 1 januari een aantal voorspellingen, en elk jaar breng ik het er bar slecht vanaf. Vandaar dat ik begin 2017 besloot vijf voorspellingen te doen die hopelijk niet uit zouden komen.

 1. Netneutraliteit komt onder druk te staan door bedrijven die de grenzen van de daarover aangenomen Verordening opzoeken. Natuurlijk geïnspireerd door T-Mobile, dat volgens de ACM de grens overtrad. Maar er gaan er meer komen. – Inderdaad, het was T-Mobile en die zette netneutraliteit in haar hemd door succesvol te betogen dat datavrije muziek netneutraal is. En natuurlijk ook het fiasco in de VS met het afschaffen van netneutraliteit daar.
 2. Een Europese overheid neemt een wet aan die filteren van ‘ongepast’ internetverkeer verplicht stelt voor ISP’s uit dat land. – Ik ken er geen, het Engelse filter is natuurlijk al uit 2013 volgens mij.
 3. Ethisch hacken komt weer in de juridische kijkers, bijvoorbeeld door strengere computercriminaliteitswetgeving die publicatie van hacks aanmerkt als ‘heling’ daarvan. – Wetsvoorstel Versterking Bestrijding Computercriminaliteit, het ligt er nog maar specifiek ethisch hacken werd niet aangetast.
 4. Een nieuwe flater met ‘slimme’ contracten leidt tot een rechtszaak over hoe ver je mag gaan met computercode als harde neerslag van je afspraak. – Helaas, ik heb er geen nieuwe gezien.
 5. En natuurlijk crowdsource ik de laatste. – Wat Wim Zei.

Toch een aardig resultaat uiteindelijk. Maar ik gooi het bijltje erbij neer wat voorspellen betreft, want ik ben er duidelijk niet goed in. Daarom: wat denken jullie dat er gaat gebeuren in 2018, op internet-juridisch gebied?

En natuurlijk: gelukkig 2018!

Arnoud

14 reacties

 1. Wel, de Piraten hebben geen twee zetels gekregen en de PVV is niet de grootste, maar nog steeds erg groot.

  Dat van die Russische hackers was wel een beetje verrassend. Gisteren nog een berichtje gezien over hoe een Russische website vol staat met foto’s van kinderen van over de gehele wereld en dus ook uit Nederland. Erg schaars geklede kinderen. Maar ook de bemoeienis in de politiek lijken ze leuk te vinden in Rusland.

  Turkije heeft opnieuw het een en ander op Internet geblokkeerd maar er is nog geen coup in 2017. Komt misschien nog wel.

  De fusie tussen Sprint en T-Mobile is overigens afgeblazen. Google heeft wel grote delen van Twitter overgenomen. Ik zat er toch aardig bij.

  En de netneutraliteit in Nederland is minder streng geworden nadat T-Mobile een rechtzaak hierover won. Shit happens…

  .

  Okay, nieuwe voorspellingen?

  Arnoud gaat in 2018 zijn 2e kindje krijgen. 🙂

  Er komt een rechtszaak over open source licenties die door Microsoft geschonden zouden zijn. Uitspraak wordt pas in 2019 verwacht maar ziet er slecht uit voor Microsoft en hun aandeel zakt met 10%.

  En Donald Trump wordt uiteindelijk afgezet omdat er wordt aangetoond dat hij de Russen had betaald om te knoeien tijdens de verkiezingen.

  1. Al het gespeculeer over complotten is vervelend. Niettemin: zou het niet dan andersom kunnen zijn, n.l. dat Trump c.s. op enigerleiwijze zelfs betaald zijn om zekere informatie in hun campagne te gebruiken ? Ofwel: wie dient wiens doel.

   1. Ik vermoed dat niemand echt betaald is. Trump wilde president worden (of misschien wilde hij dat zelfs niet) en lijkt dat vooral erg te gebruiken om zichzelf en zijn vrienden rijker te maken, door belastingen af te schaffen of te verminderen. Putin wilde informatie over Amerika, en wilde de alliantie tegen hem destabiliseren (Trump is duidelijk isolationistisch). Win-win voor beider heren als Trump zou winnen. Het is niet onmogelijk dat er geen geld betaald is over en weer, maar uiteindelijk draaide het daar niet om. Hoewel ik het idee heb dat Trump wel contact had met Rusland, acht ik het niet onmogelijk dat Rusland zelfs zonder contact Trump zou hebben geholpen. Het lijkt ze in andere inmenging ook vaak te doen om “eigen land eerst” uitslagen, om zo reacties op Russische acties te verminderen. Ze zijn al over Georgië en de Oekraïne gerold, en op de MH17 is niet bijzonder veel reactie gekomen, dus het lijkt al wat te werken. Sancties zijn zwakker of zelfs onmogelijk als minder landen mee willen doen.

    1. Ik denk ook niet dat er geld is uitgewisseld tussen Trump en de Russen. Maar ik vermoed wel dat ze elkaar willens en wetens een beetje hebben bijgestaan. De vraag is alleen in hoeverre het allemaal legaal was.

     Feit is wel dat Rusland op het Internet erg actief is met allerlei zaken en zich waarschijnlijk in diverse discussies aan het mengen is. Rusland heeft voordeel als andere delen van de wereld minder stabiel zijn en heeft nu ook voordeel van de tweedracht die de verkiezing van Trump met zich mee bracht.

     De vraag is dus vooral in hoeverre Trump hiervan wist en er dus van profiteerde. Als hier genoeg twijfels over komen dan kon Trump wel eens worden afgezet. Of hij wordt veroordeeld is de tweede vraag. Waarschijnlijk niet, maar ik denk wel dat hij zal moeten aftreden in 2018…

     Geen opmerkingen over het tweede kindje voor Arnoud? 😀

     1. Het lijkt me veel waarschijnlijker dat de Russen gewoon wilden stoken in de verkiezingen, en dat het ze verder niks uitmaakte wie won zolang er maar zoveel mogelijk mensen boos waren over de uitslag.

      Is je misschien niet opgevallen maar er was ook een hoop Russisch fake-news aan de links-extremistische kant. Het zou me niks verbazen als de Russische news-fakers vrolijk olie op het ‘Russian Conspiracy’ vuur aan het gooien zijn.

 2. Hier een poging voor 2018:

  De Nederlandse overheid zal (eventueel in navolging op andere landen of onder welvallige druk vanuit Europa) haar belangen in een fiat valuta die zij kan manipuleren laten prevaleren boven de vrijheden van haar onderdanen.

  De overheid zal niet toestaan dat de doorsnee burger een gedecentraliseerde en ongereguleerde cryptocurrency (zoals de Bitcoin) kan adopteren als mainstream betaalsysteem. Speculeren en beleggen zal prima mogen, als we maar niet onze salaris laten uitbetalen of gaan afrekenen in de supermarkt met cryptos.

  Als we daadwerkelijk die kant op gaan met de adoptatie, zal het bezit van en/of het betalen met cryptos worden verboden of onredelijk worden belast. En iedereen die tegenstribbelt zal worden weggezet als kindermisbruikende drugsbaas met een IS-vlag in de woonkamer. Twijvelachtige ‘onderzoeken’ zullen uitwijzen dat de burger bang en onzeker is geworden, waardoor de overheid zogenaamd toch wel ‘moet’ ingrijpen.

  De overheid zal het gebruik van een wettig betaalmiddel voor burgers onderling gaan afdwingen, waarbij ook bartering onder druk zal komen te staan.

  1. Nou, deze counter ik toch even. Hoewel het wellicht (heel waarschijnlijk) in de toekomst uitdraait op overheidbemoeienissen zal de focus denk ik niet liggen op fiat valuta zoals het concept op dit moment gebruikt wordt, en zal het zeker niet dit jaar zijn. Hoe lang bestaan cryptocurrency al zonder boe of bah vanuit Den Haag. If anything gaan de belastingregels aangepast worden om over bezit van/inkomen uit dergelijke currency eea te kunnen heffen, maar zelfs dat verwacht ik niet voor 2018.

 3. Een open deur,

  Er zal weer meer privacy geschonden worden door de boven ons gestelden. En weer een regering die meer geld uit gaat geven dan de vorige.

  Een gezond en vrolijk 2018

  BTW ik wacht nog op antwoord.

 4. De verrassing van het jaar: Er komt een rechter die in een voorziening het eigendomsrecht uitbreidt door het van toepassing te maken op permanente opslag van data, of dat nu in de cloud of op een lokale harde schijf is. Waardoor het effectief bezit is geworden van de rechtspersoon die het opslaat of daar opdracht toe heeft gegeven. Tijdelijke opgeslagen (werk)data nodig om een toepassing op te starten of draaiende te houden –zoals cookies en een streaming buffer– worden hierbij expliciet uitgesloten.

  1. 2. Is toch wel gebeurd? Ten eerste is in de EU wetgeving aangenomen waar blokkades in vastgelegd zijn. Julia geeft daarbij aan dat in Catalonië websites voor onafhankelijkheid geblokkeerd zijn.
  2. 3. Is misschien wel een beetje in de kijker gekomen, hoewel het vorig jaren ook al wel wat speelde. Maar toch denk ik dat het in 2017 wel weer een stapje verder is gegaan; DRM die gebruikt wordt om (ethisch) hacken tegen te houden. Ik heb alleen geen artikel hierover gevonden. Dus waarschijnlijk is mijn beeld gekleurd.
 5. Bij ja/nee vragen zoals de 5 in dit lijstje is er statistisch 50% kans dat je goed gokt. Als ik die van Wim even negeer (dat was nogal een waslijst), heb je er 1 van de 4 goed. Dus minder goed dan gokken. Met alle respect Arnoud, da’s geen goed resultaat. Niet dat je er veel aan kunt doen. Dit blijft koffiedik kijken.

  Ik vind het ook lastig om op zo’n lange termijn te kijken. Op dit moment ben ik vooral benieuwd of er juridische gevolgen gaan zijn voor Apple mbt het downclocken van de iPhone, en of het fiasco van Intel processors nog een staartje krijgt. Ik denk dat het internet steeds meer nationaler wordt, dus die filters die komen er uiteindelijk (GFW4ALL). De vraag is of het 2018 wordt, en zo ja waar. Turkije is het niet geworden. Ook ben ik benieuwd of we in EU en elders gevolgen gaan merken van netneutraliteit VS. Ik durf het allemaal niet te voorspellen!

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.