Mag een vereniging haar leden ongevraagd mailings toesturen?

Via Twitter: Databank en nieuwsbrief NOvA Tuchtrecht Updates gelanceerd en verplichte nieuwsbrief. Inderdaad, de Orde van Advocaten verzorgt elke twee weken een nieuwsbrief met tuchtrechtelijke uitspraken, iets waar advocaten ongetwijfeld meer over willen weten. Maar het verbaast wel dat er geen opt-in wordt gevraagd, zomaar nieuwsbrieven sturen is juridisch gezien een tikje twijfelachtig zal ik maar zeggen. Toch denk ik dat er in deze situatie meer mag dan in het algemene geval van “bedrijf wil reclame sturen aan mogelijke klanten”.

De Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) lanceerde onlangs haar website Tuchtrecht Updates, met daarop uitspraken van alle tuchtcolleges voor de advocatuur gerangschikt naar onderwerp, instantie en datum. Daaraan gekoppeld een nieuwsbrief, want:

De NOvA vindt het voor een behoorlijke uitoefening van de praktijk belangrijk dat alle advocaten van deze uitspraken kennisnemen. Alle advocaten ontvangen daarom elke twee weken van Boom Juridisch per e-mail een nieuwsbrief met de meest relevante disciplinaire uitspraken. Zo bent u altijd op de hoogte van de belangrijkste tuchtrechtelijke ontwikkelingen.

Dat gaf dus wat boosheid, want hoezo stuurt men zonder voorafgaande opt-in aan de leden van deze organisatie zomaar nieuwsbrieven?

Of het netjes is, laat ik in het midden maar ik denk dat het juridisch wel mag. De regel dat nieuwsbrieven opt-in vereisen is gebaseerd op artikel 11.7 Telecommunicatiewet (het spamverbod) en dat is nadrukkelijk beperkt tot “ongevraagde communicatie voor commerciële, ideële of charitatieve doeleinden”. Andersoortige communicatie mag ongevraagd worden verstuurd.

Een nieuwsbrief met de laatste aanbiedingen is natuurlijk commerciële communicatie, maar een nieuwsbrief met relevant nieuws voor je vereniging vind ik echt een heel ander verhaal. Zeker als de Orde zich op het standpunt stelt dat je deze informatie gewoon moet weten als advocaat. Dan kom je op het niveau van de aankondiging van de ALV van de schaakvereniging of de melding van Ziggo dat dit weekend het internet eruit gaat voor werkzaamheden (het servicebericht). Daar is echt geen opt-in voor nodig.

Arnoud

7 reacties

    1. Je advocaat-titel aan de wilgen hangen? Als de vereniging van advocaten hard kan maken dat de informatie in de nieuwsbrief verplichte kost is voor alle advocaten, dan is er geen enkele legitieme reden om die nieuwsbrief te weigeren.

  1. De relatie van advocaten met de Orde gaat toch wel verder dan een gewone verenging, aangezien je er altijd bij bent aangesloten als advocaat. Uitspraken van de tuchtrechter zijn uitleg van de beroepsregels die gelden voor advocaten. Het lijkt mij geheel correct dat de Orde vindt dat je daar eigenlijk wel kennis van moet nemen.

  2. Ik vind het onverstandig van de orde. Best dat je als Orde vind dat men deze zaken moet kennen, maar wellicht willen leden deze informatie liever op een andere manier tot zich nemen dan per email. Of zijn er leden die niet meer actief zijn (gepensioneerd, sabbatical, inmiddels op andere gebied actief, etc.). Ik zou het slimmer hebben gevonden om deze twee zaken uit elkaar te trekken (de regel “je moet er vanaf weten”) en de dienst (“wij helpen je deze kennis te vergaren”). Je wéét gewoon dat verplichte nering gedoe oplevert. Nu kost dit gekrakeel alleen maar onnodig energie van alle partijen, terwijl het waarschijnlijk maar een handjevol advocaten is dat zich wil uitschrijven, en dat nou net degenen zijn waar je geen energie aan wil verspillen.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.