Politie wekt beschonken Tesla-bestuurder op A27 met sirene

Een aangeschoten en slapende automobilist is vannacht van de A27 geplukt in zijn rijdende Tesla. Dat las ik bij de NOS vrijdag (dank Franc). De auto bleef maar doorrijden omdat deze op automatische piloot stond en de bestuurder wel zijn handen aan het stuur had, zodat het automatische noodmechanisme (remmen en parkeren) niet in werking trad. Nadat men er uiteindelijk toch in slaagde de auto tot stilstand te krijgen, werd het rijbewijs van de bestuurder in beslag genomen. Maar eh, wát krijgen we nou.

Dat van die autopilot, pardon gedeeltelijke bestuurdersondersteuning, gaat nog eens een dingetje worden. Ik zie het inderdaad zomaar gebeuren dat iemand dronken instapt, nog net de boel gestart krijgt (toch makkelijker dan een benzine-auto) en wegrijdt, waarna het bij het rechte stuk snelweg lekker makkelijk en loom wordt met de autopilot aan. En dan val je zomaar in slaap.

Ontzettend gevaarlijk natuurlijk, en daarom heeft Tesla ook wat bedacht: als de autopilot merkt dat je geen twee handen aan het stuur hebt, dan treedt de noodprocedure in werking waarbij zo snel mogelijk automatisch wordt geparkeerd. Alleen ging dat hier dus mis omdat de bestuurder met de handen aan het stuur in slaap was gevallen. Voelt onwaarschijnlijk maar goed het is gebeurd, dus het kan.

De agenten wisten de auto tot stoppen te krijgen door met de sirene de man wakker te maken, waarna deze handmatig wist te parkeren. Vervolgens werd dus zijn rijbewijs ingenomen, ik lees bij RTV Utrecht op grond van artikel 5 – Koos z’n kapstok over potentieel gevaar op de weg. Want zelfs al reed de auto veilig, potentieel had het mis kunnen gaan en dat is al genoeg voor artikel 5. Dus bezwaren van het soort “ja maar Tesla’s rijden autonoom veiliger dan gewone auto’s” zijn juridisch dus niet geldig.

Persoonlijk zou ik er zeker wel wat in zien als autonome auto’s dronken mensen thuis brengen. Maar daar is wel een wetswijziging voor nodig.

Arnoud

17 reacties

 1. Er moet geen verschil zijn tussen autonome auto’s die dronken mensen thuis brengen, en autonome auto’s die meisjes van 13 naar de vioolles brengen. Als een auto autonoom genoeg is om veilig (veiliger dan de gemiddelde bestuurder) aan het verkeer deel te nemen, maakt de passagier niet meer uit.

  De huidige stand van zaken is echter dat een dronken tesla bestuurder op de snelweg wellicht minder schade aanricht dan een even dronken BMW bestuurder, maar wellicht was de BMW al eerder met lage snelheid in de berm langs de oprit beland, en dus niet eens op de snelweg gekomen…. Beide auto’s hebben nog steeds een capabele bestuurder nodig.

   1. Ik zie het wel gebeuren dat autonome auto’s (is dat een dubbelop?) in de toekomst de zelfde regels krijgen als taxi’s. De dienstverlener is dan verantwoordelijk voor het veilig rijden en functioneren. Dan ben jij als eigenaar (koop, lease, tijdelijke huur) niet meer verantwoordelijk voor het rijgedrag.

 2. Voor als iemand dronken is hebben we al een paar opties om thuis te komen, van lopen tot het openbaar vervoer tot een taxi. Als iedereen die gebruikt en alle kinderziektes uit de zelf rijdende auto’s zijn gehaald kan dat laatste mogelijk vrijgegeven worden. Wel zal dan aan de buitenkant zichtbaar moeten zijn in welke stand de auto staat.

 3. Maar daar is wel een wetswijziging voor nodig.

  En wel meer denk ik. Auto’s en hun gedrag zijn een enorm gevaar op de weg, niet alleen voor de inzittenden maar ook voor medeweggebruikers en een autonome auto maakt zelfs de weg vrij voor rijbewijsloze ‘bestuurders’ (eigenlijk is iedereen dan een passagier…). Het vrijgeven van autonome auto’s zal een totale omwenteling van typegoedkeuring en toelating betekenen want een beetje testen of de auto zelfstandig adequaat reageert kan niet omdat er domweg teveel variabelen en verschillende (onvoorspelbare!) verkeerssituaties mogelijk zijn.

  Het zal er dan denk ik op uitdraaien dat fabrikanten niet zomaar een eigen systeem met software mogen ontwikkelen maar dat er een wereldwijde standaard zal moeten komen waarin is beschreven welke sensorsystemen in een autonome auto aanwezig moeten zijn, hoe die met elkaar interacteren, hoe detectie plaatsvindt, hoe afwegingen moeten worden gemaakt in verschillende situaties, alles verifieerbaar, etc. etc. Plus gestandaardiseerde test-procedures waarin sensor-data automatisch wordt gegenereerd voor mogelijk duizenden gestandaardiseerde situaties die elk nog random varieerbaar zijn, en zie maar dat je een 100% score haalt… Plus volledig tracable waarom de test wordt gehaald in plaats van ‘dat kunnen we niet uit onze AI halen’. Lijkt me niet een heel overdreven eis als een typegoedkeuring tegenwoordig al fout kan gaan omdat een iets te hoekig stukje plastic van een richtingaanwijzer mogelijk een fietser kan verwonden bij een aanrijding.

 4. Maar daar is wel een wetswijziging voor nodig.

  Ik heb er nooit ingezeten, maar de Rotterdamse Parkshuttle rijdt al jaren autonoom op eigen traject met af en toe de openbare weg oversteken (“dus” op de openbare weg?), en naar ik begrijp komend jaar ook autonoom op de openbare weg tussen ander verkeer.

  Al is een vast traject afleggen heel andere koek dan de route van any kroeg of schuurfeest naar any huis.

 5. Want zelfs al reed de auto veilig, potentieel had het mis kunnen gaan en dat is al genoeg voor artikel 5

  Potentieel gevaar is voldoende voor een boete onder WvW artikel 5 maar voor inname van het rijbewijs is volgens mij daadwerkelijk ernstig gevaar nodig (Wvw art 164, 3e lid). Ben benieuwd of die inname stand gaat houden.

 6. Ja, op de snelweg red een tesla het wel op de auto pilot. Het wordt een stuk moeilijker wanneer er geen lijntjes op de weg staan, dan raakt hij in de stress en gaat hij gokken of weigert hij dienst en moet je als bestuurder ingrijpen.

  Wel zijn er gedachten om in de toekomst een auto zijn rijbewijs te laten halen waardoor de auto bestuurder wordt en de inzittenden passagier maar zover is het nog niet.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.