Moet je je verzendkosten terugkrijgen bij een bovenwettelijke retourtermijn?

Interessante discussie bij Tweakers:

IKEA schermt met 365 retour garantie. Maar verzendkosten krijg je alleen retour als je het binnen 14 dagen retourneert. Het gaat me niet perse om die EUR 2,99. Ik was eigenlijk gewoon nieuwsgierig of je zo’n beperkende voorwaarde kunt hangen aan 365 dagen retour.

Het korte antwoord is natuurlijk dat dat kan, omdat de wet rond het retouren van online bestellingen (art. 6:230s BW) alleen maar regels bevat voor een retour die is aangemeld binnen 14 dagen na ontvangst. Als je als winkel dus zegt, bij ons mag het ook tot een vol jaar na ontvangst, dan mag je voor die periode boven de 14 dagen je eigen regels stellen.

Het lange antwoord komt op hetzelfde neer maar is iets subtieler. Het hangt er namelijk vanaf wat je precies zegt (de helft van u knikt nu, ja hier spreekt een jurist). Als je namelijk enkel zegt “bij ons is de retourtermijn verlengd tot 365 dagen” dan hang je volgens mij wél dat gehele jaar aan de wettelijke regels en dus ook aan de verplichting tot terugbetaling van de heenzendkosten. Je wekt dan immers de indruk dat je de wettelijke rechten van de consument verlengt.

Zou je daarentegen zeggen “Bovenop uw wettelijk recht om binnen 14 dagen de koop te annuleren mag u bij ons tot 365 dagen retourneren, maar let wel dan krijgt u enkel het aanschafbedrag terug” dan zit je volgens mij goed. Dan onderscheid je duidelijk het wettelijke van je bovenwettelijke eigen regeling. En zeker als je daar dan ook nog eens bij zegt, de heenzendkosten krijg je dus niet terug, dan zie ik er geen probleem in.

Arnoud

6 reacties

 1. Is het probleem met dit soort zaken niet vaak dat overal geroepen wordt dat je 365 dagen kunt retourneren en op slechts een enkele verstopte plek de voorwaarden staan? Marketing wil graag die 365 dagen groot noemen en de juridische afdeling krijgt ergens een pagina om het uit te leggen en af te zwakken.

  Dit is in het algemeen, hoe Ikea het specifiek doet heb ik niet naar gekeken.

  1. Tja, je kunt ook daadwerkelijk 365 dagen retourneren. En retourvoorwaarden hoeven toch niet breed gecommuniceerd te worden; een vermelding in de algemene voorwaarden of de pagina “Retourvoorwaarden” is toch voldoende?

  2. Als je alleen toezegt dat je 365 dagen kan retourneren, dan zeg je daarmee m.i. niet toe dat je ook de verzendkosten zal vergoeden of dat je het geld contant terug zal geven. Als je dat wil weten dan moet je dus even wat dieper graven.

 2. Ben je niet tevreden met je aankoop? Je hebt 365 dagen om je producten terug te brengen of te ruilen. Ruilen en retourneren kan bij alle IKEA vestigingen. Daar onder per transport modus Je retour in een van onze winkels terugbrengen kost je naast wat moeite, verder niets. De kosten voor het terugsturen van producten in een pakket zijn 2.99 De kosten voor het terugsturen van producten per vrachtwagen zijn 39.-

  Dit vind ik op de gelinkt pagina, vet even van mij. Lijkt me duidelijk. Je mag het terug brengen naar een vestiging anders kost het geld.

  1. Het gaat om de door jou betaalde verzendkosten aan IKEA. Staat ook op die pagina.

   Hoeveel kost het om mijn bestelling te retourneren? De kosten voor de retourzending betaal je altijd zelf. Voor een pakket retour kost het 2.99, voor een vrachtwagen retour is dat 39.-.

   Als je je online bestelling binnen 14 dagen volledig naar ons terugstuurt, krijg je de kosten van je bestelling inclusief de oorspronkelijke transportkosten teruggestort op je bankrekening.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.