ACM wijst fabrikanten en winkels op informatieplicht bij IoT-apparaten

Fabrikanten en winkels moeten klanten laten weten hoelang aangeboden Internet of Things-apparaten beveiligingsupdates ontvangen. Dat meldde Security.nl onlangs. Deze eis volgt uit de wet, en de Autoriteit Consument en Markt gaat deze marktpartijen nu expliciet wijzen op hoe dit uitpakt bij zogenaamd ‘slimme’ apparaten. Naast informatie over updates moet je ook te horen krijgen welke andere diensten er nodig zijn (zoals abonnementen bij apparaten) en wat er gebeurt met je persoonsgegevens.

Het is velen al lang een doorn in het oog. Koop je een nieuwe telefoon of ‘slim’ apparaat (wie een betere term weet, mag het zeggen) en blijk je al na een paar maanden geen updates meer te krijgen. Of had je toch een abonnement of zelfs maar een gratis registratie nodig. Of je stofzuiger doet het niet omdat in Amerika een server uitgevallen is. Dat voelt vrij essentieel allemaal, en dus dingen die je wil weten voordat je het product koopt.

De wet (art. 6:230m BW, gebaseerd op Europese regels) eist dat een winkelier je de “voornaamste kenmerken” van een product noemt, de dingen dus die essentieel zijn om te besluiten of je het wil hebben. Hieronder valt naast de prijs ook de wijze van levering, beperkingen aan interoperabiliteit, DRM beperkingen en hoe lang je updates mag verwachten.

In oktober maakte de ACM bekend dat grote spelers zoals Bol.com, Coolblue en de MediaMarkt expliciet informatie op dit punt gaan verstrekken. Zij hebben sinds die tijd informatie over de minimale update periode, en over andere compatibele producten. Ik kon zo snel nergens vinden dat je Ring-deurbel of Roomba-stofzuiger afhankelijk is van de dienstverlening van Amazon, maar wellicht ben ik een kniesoor.

De informatie over verwerking van persoonsgegevens lijkt vooralsnog nergens expliciet vermeld te worden, terwijl je toch heel vaak op zijn minst een account nodig hebt om de afluister-, pardon ‘slimme’ diensten te kunnen gebruiken.

Nou ja, voor mijn verjaardag (ja, die is vandaag, 0x2E alweer dank u) dan liever lekke warme domme sokken.

Arnoud

11 reacties

  1. Was het maar een grap… maar nee, er zijn dus nu Smart Socks zodat je jouw sport prestaties op Strava en FaceBook kunt knallen. Van harte Arnoud. Ben nu al ten minste tien jaar ene trouwe lezer en jouw informatie blijft altijd relevant.

   Inhoudelijk: Ik zou graag zien dat de ACM hier ook daadwerkelijk op gaat controleren. Hoe heeft dit trouwens ook niet te maken met smartphone updates? Ik weet dat de consumentenbond een rechtszaak verloor tegen Samsung, waarin de consumentenbond beveiligingsupdates wilde afdwingen?

 1. Helaas een waardeloze indiegogo beddit sensor in de bak liggen. Was een hoop info uit ademhaling en hartslag te halen en de slime wek mode was perfect. Tot de startup door Apple gekocht werd en einde verhaal, apple only….. [[insert expletives]]

  1. Uiterlijk 1 januari 2022 moet de wetgeving gebaseerd op Richtlijn (EU) 2019/771 van kracht zijn. Voor dingen die je daarna koopt, zou je de koopovereenkomst kunnen ontbinden als de dienstverlening stopt of beperkt wordt;

   (30) (…) Als een update die is geleverd door de verkoper of door een derde die overeenkomstig de koopovereenkomst de digitale inhoud of de digitale dienst levert, een conformiteitsgebrek van het goed met digitale elementen veroorzaakt, is de verkoper aansprakelijk voor het herstel van de conformiteit van het goed. (…)
   (32) (…) Om conform te zijn, moeten goederen de duurzaamheid bezitten die voor goederen van hetzelfde type normaal is en die de consument redelijkerwijs mag verwachten, gelet op de aard van de specifieke goederen, (…)
   (Ik zag toevallig vandaag een bericht dat in Duitsland het bijbehorende wetsvoorstel klaar is).

   (En nog gefeliciteerd!)

 2. Als je je smart-socks nou toegang geeft tot je agenda, je contactpersonen, je berichtgeschiedenis en je lokale opslag, dan kunnen ze profielen opbouwen en je dan vertellen of het sociaal geaccepteerd zal zijn om je kerstmannetjes-en-rendier-sokken te dragen naar de gelegenheid die in je agenda staat. En geef toe, wie wil dat nou niet?

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.