Leestip: Van artificial intelligence tot zoekmachine #legaltechtuesday

Legal tech, het is een van de grootste hypewoorden de laatste jaren. Technologie om de juridische sector te ondersteunen, maar vooral te transformeren. Van dossierdoorspitsoftware tot intakechatdiensten of zelfs automatisch bezwaar makende bots. Met ons nieuwste boek Van artificial intelligence tot zoekmachine leert u er alles over.

De klassieke advocaat die uit het blote hoofd pleit en dossiers nog weegt, moest maar uitkijken: de pleitrobot stond zich warm te draaien in de coulissen. Dat voorspelden vele hype-artikelen over de toepassing van technologie in de juridische sector. Zo ver is het nog niet en zal het wat ons betreft ook niet komen. Legal tech gaat ons vele veranderingen brengen, maar op een heel andere manier dan we denken.

Legal tech is gericht op het transformeren van juridische processen. Een contract wordt niet gemaakt met een tekstverwerker maar met een wizard, die op basis van vragen automatisch de juiste clausules invoegt op de juiste plaats, en aanpassingen doet waar nodig. Dat is niet alleen maar makkelijker, dat is een heel andere manier van werken. In deze situatie is geen ervaren advocaat meer nodig om iedere clausule op basis van unieke kennis bij te schaven. Iedereen kan hiermee werken.

En we gaan nog een stap verder: transformatie van het inhoudelijk werk zelf. Een stap terug doen van dat proces: moet er echt wel een contract komen met die clausules? Gáát het wel om het doorploegen van dat dossier? Waar zijn wij nou helemaal mee bezig, om met een oude reclameslogan te spreken.

Deze transformatie gaat ook zorgen voor een nieuwe manier van werken. Want wanneer een contract samenstellen een kwestie is van standaardkeuzes maken, dan kun je die keuzes efficiënter uitvragen dan wanneer elk contract als maatwerk geschreven moet worden. Je kunt dan nieuwe manieren van kiezen invoeren: denk aan automatisch escaleren van lastige kwesties naar de juiste persoon, het voorschrijven van alternatieven en het routeren van resultaten naar de mensen die dat moeten weten. Dat is de belofte van legal tech.

In ons boek leest u er alles over! Vanaf vandaag verkrijgbaar.

Arnoud

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.