Apple wint rechtszaak over het kopiëren van diversiteitsemoji’s

Apple heeft een rechtszaak gewonnen waarin het techbedrijf ervan werd beschuldigd ontwerpen van emoji’s te hebben gestolen, las ik bij Nu.nl. In het vonnis bepaalde de Californische rechter dat Apple hooguit het idee van dergelijke vormgeving heeft overgenomen, maar niet concreet een auteursrechtelijk beschermd deel van de eisers, de Cub Club. In een zo beperkte ruimte als waar emoji’s voor bedoeld zijn, heb je nou eenmaal niet heel veel vrije ruimte.

De Club Club is de ontwerper van de iDiversicons,  een set emoji’s oftewel emoticons die bedoeld zijn om meer diversiteit te laten zien dan de bekende gele of witte mannetjes (voorbeeldje hiernaast). Zoals de rechter het omschrijft:

The copyrighted works are expressions of Cub Club’s idea of racially diverse emoji. Each of the emoji described in the complaint are variations on this theme, depicting body parts in certain positions (thumbs up; thumbs down; a fist; etc.) in varying skin tones.
Apple had recent vergelijkbare gevarieerde emoji’s toegevoegd aan haar systeem, en Cub Club startte daarop een rechtszaak eind 2020. Want zo gaat dat: eerder had Cub Club uitgebreid overleg gehad met Apple, en ook via het Unicode consortium dat standaarden uitschrijft over welke dingen een emoji verdienen. Als zo’n overleg dan tot niets komt, dan stapt eigenlijk iedereen naar de Amerikaanse rechter als blijkt dat een big tech bedrijf het zelf doet.

Cub Club dus ook, maar de rechter ziet het niet:

Whereas Cub Club’s emoji are filled in with a gradient, the coloring of Apple’s emoji are more consistent. The shape of Apple’s thumbs-up emoji is cartoonish and bubbled, while Cub Club’s is somewhat flatter. Many of Cub Club’s emoji have shadows; Apple’s do not. Even the colors used are distinct—although both Cub Club and Apple have chosen a variety of skin tones ranging from dark to light, the specific colors vary. These differences are sufficient to take Apple’s emoji outside the realm of Cub Club’s protected expression.
Het zal natuurlijk zo zijn dat de hand met opgestoken duim van Cub Club qua contour erg lijkt op die van Apple. Maar bij een emoticon heb je niet zó veel ruimte om een hand met duim op je eigen manier te tekenen. Dat betekent dat je geen auteursrecht kunt claimen op jouw tekening van een hand met opgestoken duim, anders zou je het idee van zo’n thumbs up kunnen claimen en dat is niet de bedoeling.

Wel kun je met details zoals de kleur (deze kleur Pantone bruin) of juist kleurverloop (schaduwen, gradiënten) een andere indruk wekken. Iedereen ziet bijvoorbeeld verschil tussen de emoji’s op Android en die op iOS, hoewel je ook meteen ziet dat het dezelfde concepten zijn.

Cub Club had het ook nog op trade dress gegooid, dat is zeg maar de vormgeving van je product. Daar gelden iets andere regels over inbreuk of namaak, met name is de standaard voor namaak lager dan die voor auteursrechtinbreuk. Maar ook deze eis wordt afgewezen, en wel omdat de productvormgeving eigenlijk samenloopt met de werking van het product: verschillende kleurtjes kunnen kiezen voor dezelfde emoji, bepaalde emoji’s kiezen uit een palet, dat is meer een omschrijving van de functie dan van de vormgeving. Daarvoor heb je iets nodig als “het is een langwerpige diamantvormige fles met ribbels” – ik had die fles nooit zo omschreven, maar het klopt wel.

Arnoud

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.