Kan de politie Apple’s illegale audio-opnames opvragen en tegen je gebruiken?

| AE 13179 | Ondernemingsvrijheid, Privacy, Regulering | 12 reacties

RyanMcGuire / Pixabay

Een lezer vroeg me:

Apple heeft laten weten dat ze een bug in iOS 15 ontdekt hebben die ervoor zorgde dat Siri-opnames met Apple gedeeld werden. Dit ook wanneer je in de instellingen had gezegd dat dit niet mocht. Kan de politie deze opnames opvragen en tegen je gebruiken, ondanks dat ze onrechtmatig gemaakt zijn?
Siri is Apple’s spraakbesturing met AI: het systeem herkent je vraag of instructie die je via spraak doorgeeft. Die herkenning zal niet perfect zijn, daarom is het nodig van tijd tot tijd de opnames af te luisteren om correcties aan het systeem door te voeren.

Probleem was dat die opnames natuurlijk persoonsgegevens bevatten, en die mag Apple niet zomaar verwerken zonder toestemming. Na een schandaal in 2019 waarbij Apple dit toch bleek te doen, werd een functie geïntroduceerd om het delen met Apple aan en uit te kunnen zetten.

Nu blijkt die functie niet altijd goed te hebben gewerkt, zodat Apple soms toch audio kon verwerken terwijl men nadrukkelijk had gezegd (met de aan/uit knop) dat niet te willen. In AVG termen is die opname dan onrechtmatig verwerkt, en moet audio en transcriptie verwijderd worden.

Maar goed, stel Apple is daar nog niet aan toegekomen en ondertussen komt er via de FBI een Nederlands rechtshulpverzoek tot afgifte van die opname. Apple werkt mee, en de politie krijgt de opname. Is die dan bruikbaar als bewijs?

Ja, eigenlijk wel. Natuurlijk hoorden we net het woord “onrechtmatig” en door Justitie onrechtmatig verkregen bewijs is niet bruikbaar, maar let op: de procedure om het bewijs (de opname) te verkrijgen was geheel rechtmatig. Een Nederlandse rechter-commissaris vond het goed, de FBI heeft naar Amerikaans recht getoetst; weinig tegenin te brengen.

Dat het bewijs het resultaat is van onrechtmatig handelen, is niet relevant. Dat zou hooguit maken dat Apple onder de AVG beboet kan worden bijvoorbeeld, of wellicht strafrechtelijk vervolgd voor het illegaal afluisteren van gesprekken.

Arnoud

 

Deel dit artikel

  1. Stel jij wordt hierdoor veroordeeld tot een geldboete, en dit zou niet mogelijk zijn geweest zonder deze audio-opnames. Zou jij dan een AVG zaak tegen Apple kunnen starten en het boetebedrag opvoeren als schadebedrag door de inbreuk van Apple? Aan de ene kant klinkt dit logisch, aan de andere kant is het maf dat jij een boete voor illegaal gedrag kan verhalen op een andere partij die niet mee deed aan het illegale gedrag waarvoor jij beboet bent.

  2. Ik vraag me toch af wat je dan tegen zo’n apparaat zegt dat “tegen je” gebruikt kan worden. Ik kom niet verder dan: “zet het licht aan/uit”, “speel Spotify” en “laat mijn boodschappenlijst zien”. Het zou dan moeten gaan om zoekopdrachten, maar als die “gevoelig” zijn doe je dat natuurlijk niet via Siri of Google lijkt me. Of is de vraag puur hypothetisch?

Laat een reactie achter

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren en <em> en <strong> voor italics en vet.

(verplicht)

Volg de reacties per RSS