Moet ik mijn contracten herzien als mijn leverancier wordt overgenomen?

Een lezer vroeg me:

Een IT-leverancier van ons bedrijf is overgenomen door een grotere concurrent. Prima, maar hoe zit dat met onze contracten met deze leverancier? Moeten we bijvoorbeeld opnieuw een verwerkersovereenkomst sluiten, blijft onze SLA doorlopen en ga zo maar door?
Deze vraag krijg ik in vele variaties met enige regelmaat, dus ik ga proberen hier een algemeen antwoord op te geven. Er zijn namelijk vele manieren waarop een bedrijf kan worden overgenomen, en dat maakt uit voor de status van contracten met dat bedrijf.

De simpelste manier is dat de koper eigenaar wordt van een meerderheid van de aandelen in het bedrijf. Dan verandert er namelijk niets: het bedrijf is nog precies dezelfde bv (of nv), dus alle contracten blijven gewoon van kracht.

Alleen als het contract expliciet een zogeheten “change of control” clausule bevat, dan kan dat anders liggen. Want een verkrijging van de meerderheid is een verandering van controle in de zin van die bepaling. De standaardversie van zo’n CoC clausule bepaalt dan dat de wederpartij (de vraagsteller dus) mag opzeggen als zhij dat wil. Dus ook dan verandert er niet perse iets, hooguit kun je dan zeggen dat de vraagsteller dan van de contracten af mag.

De andere veel voorkomende manier is dat de overnemende partij goederen overneemt, dus geen controle krijgt in het IT-bedrijf maar juist bepaalde assets verkrijgt. Dan is sprake van contractsovername, de dienstverlening wordt overgenomen door de overnemende partij. Dit vereist medewerking van de wederpartij (de vraagsteller dus), maar dat is iets dat in het contract / de algemene voorwaarden kan zijn geregeld.

Ook de verwerkersovereenkomst (die hoort bij het contract) wordt dan mee overgenomen en ook daarbij is dan zo’n regeling mogelijk. Echter, de kans lijkt me groot dat de overnemende partij op een andere manier gaat werken dan de oude IT-dienstverlener, dus dat zal herziening van de verwerkersovereenkomst vergen.

In de IT zie ik ook wel dat men software verkoopt en dan stilzwijgend veronderstelt dat “de licenties” meegaan. Dat is dus niet perse zo: een licentie is ook een contract (of het nou desktop is of SaaS) en dat vereist dus contractsovername zoals hierboven aangegeven.

Arnoud

3 reacties

  1. Ik word ff getriggerd door de zinsnede “een licentie is ook een contract (of het nou desktop is of SaaS)”. SaaS staat, zoals een ieder weet :-), door “software as a service” en is dus … een dienst. Daar horen servcie levels bij die vastgelegd wordne in een service level agreement (of in enig ander contractdocument), etc. Maar ik snap het hele punt “licenties” in deze niet. Ik koop geen licenties, ik neem een SaaS dienst af, en da’s volgens fundamenteel iets heel anders. Dat neemt niet weg dat er heel veel softwareleveranciers zijn die vanuit een licentiemodel werkten, hip werden en de marketingafdeling alle brochures in cloud-termen lieten omzetten maar sorry … het is een dienst. Of mis ik nou iets Arnoud?

    1. Klopt, SaaS is een dienst en daarbij krijg je geen kopie van de software. Een licentie is dus niet nodig. Maar wat ik eigenlijk bedoelde, blijft staan: het is nog steeds een contract en dezelfde regels blijven gelden. Inclusief dus de regels voor overname. Of je een dienstcontract overneemt of een softwarelicentiecontract maakt dus niet uit.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.