Mag ik een slimme deurbel ophangen als ik met vakantie ga?

Wie op vakantie gaat doet er verstandig aan om een “slimme deurbel” te installeren, zo adviseert de politie. Dat las ik bij Security.nl. Het is deel van een serie adviezen, waaronder ook de bekende “zet je vakantie niet op Instagram” en “laat je planten in de vensterbank”. Het is opmerkelijk, omdat we al een paar jaar discussie hebben over slimme deurbellen versus privacy. Dit soort adviezen maakt het dan niet makkelijker.

Het is mij niet helemaal duidelijk hoe dat inbrekers afschrikt, een zichtbare beveiligingscamera zou net zo goed moeten werken. (Almere mat in 2018 een daling van 0.2%, niet significant.) Hooguit dat een zeker deel van de inbrekers aanbelt voordat ze een deur of raam kraakt, want dat is de snelste manier om erachter te komen of er iemand thuis is. Maar dan moet je dus niet aan de bel komen en zeggen “sorry ik zit in Thailand”.

Het grote probleem met deurbelcamera’s is dat ze de openbare weg filmen, meestal dan. Nieuwssite VPNGids onderzocht dat 87,6 procent van de 230.000 camera’s die geregistreerd staan in de politie-databank ‘Camera in Beeld’ de openbare weg filmt. Dat mag als dat onvermijdelijk is, en daar kom je toch al snel aan met een deurbel, gezien de meeste voordeuren uitkomen op de stoep. Maar voor mij is daarbij wel essentieel dat je deurbelcamera alleen aangaat als iemand aanbelt, en niet omgetoverd wordt tot een beveiligingscamera-die-eruit-ziet-als-deurbel.

De beste beveiliging tegen inbrekers is overigens technisch/fysiek: goede sloten, ook de achterdeur, verlichting die automatisch aangaat, anti-inbraakfolie op raampjes, zulke dingen.

Arnoud PS vanwege mijn vakantie heb ik twee weken zomerstop. En nee, geen permanent actieve slimme deurbel.

 

14 reacties

 1. Naar aanleiding van een incident in mijn straat kwam de politie aan de deur met de vraag of ze de beelden van mijn deurbel mochten zien. Toen ik iets zei over privacy (ik neem daarom ook niks op) was de zure reactie: “we kunnen het toch proberen¨.

  1. Ik weet niet wat er zuur was aan die reactie, ik vind het opbrengen van ‘privacy’ een beetje zuur als de politie netjes om beelden komt vragen. Privacy is immers geen absoluut recht maar wordt afgewogen tegen andere belangen en we verwachten van de politie dat die onderzoek doen.

  2. Onderzoek van de politie is vrijwel per definitie privacyschendend. Ik vind het geen zure reactie. De politie is vanuit de aard van hun werk gedwongen om de privacy van mensen te schenden bij onderzoek naar misdrijven. Wij meten hen aanspreken als ze daarbij onnodig de privacy van mensen schenden en/of als ze veel meer privacygevoelige gegevens opvragen en vasthouden dan nodig.

   Maar in dit geval ljkt me het gewoon prima in orde dat er nav een incident onderzoek gedaan wordt en dat ze beelden zoeken specifiek van dat incident.

 2. Volgens mij is het doel ook niet zozeer om inbrekers af te schrikken maar om beeldmateriaal te verzamelen van incidenten zoals recentelijk in Den Bosch en Huizen waar woningen zwaar besschadigt raakten door vuurwerk bommen. Op de beelden van een deurbel camera was te zien dat de dader vermoedelijk in een kleine witte auto reed. In deze periode zijn er minder mensen op straat en is het met een deurbel camera toch mogelijk om beeldmateriaal te verzamelen.

 3. en daar kom je toch al snel aan met een deurbel, gezien de meeste voordeuren uitkomen op de stoep.

  Aangezien, niet gezien. Ja, ben ik streng op! Aangezien x … Gezien het feit dat x …

  Wordt erg vaak fout gedaan en is waarschijnlijk niet meer tegen te houden. Maar ik blijf het proberen. Zodra kleine kinderen er lucht van krijgen is het pleit beslecht!

  1. Als iets door veel mensen fout gedaan wordt, en het een ontwikkeling is die waarschijnlijk niet meer tegen te houden is dan denk ik dat je op enig moment zal moeten accepteren dat het gewoon een ontwikkeling in de taal is; het kenmerk van een levende taal en daarom niet per definitie ongewenst. Zeker als het niet zorgt voor ambiguïteit is het niet zo ernstig.

   Maar goed, ieder z’n favoriete strijd 🙂

   1. Nee hoor, IK hoef niks te accepteren, IK blijf roepen dat het fout is. Want voor mij IS het fout. Er is altijd een geleidelijk proces, waarbij het verzet langzaam uitsterft. Maar dat is geen reden om nu al op te geven. Want heel veel taalmodes verdwijnen ook weer spontaan, dan wel door het verzet. Welke dat zullen zijn is lastig te voorspellen.

    Betekent ‘mits’ voortaan ook officieel ’tenzij’, terwijl het precies het omgekeerde betekent? Het zal wel fout in de nieuwste Van Dale staan, vrees ik, want die is descriptief. (Maar moet dan ook de weerstand beschrijven, vind ik.)

    Maar goed, off-topic, het ging over iets juridisch.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.