Mag ik een slimme deurbel ophangen als ik met vakantie ga?

| AE 13491 | Informatiemaatschappij | 14 reacties

Wie op vakantie gaat doet er verstandig aan om een “slimme deurbel” te installeren, zo adviseert de politie. Dat las ik bij Security.nl. Het is deel van een serie adviezen, waaronder ook de bekende “zet je vakantie niet op Instagram” en “laat je planten in de vensterbank”. Het is opmerkelijk, omdat we al een paar jaar discussie hebben over slimme deurbellen versus privacy. Dit soort adviezen maakt het dan niet makkelijker.

Het is mij niet helemaal duidelijk hoe dat inbrekers afschrikt, een zichtbare beveiligingscamera zou net zo goed moeten werken. (Almere mat in 2018 een daling van 0.2%, niet significant.) Hooguit dat een zeker deel van de inbrekers aanbelt voordat ze een deur of raam kraakt, want dat is de snelste manier om erachter te komen of er iemand thuis is. Maar dan moet je dus niet aan de bel komen en zeggen “sorry ik zit in Thailand”.

Het grote probleem met deurbelcamera’s is dat ze de openbare weg filmen, meestal dan. Nieuwssite VPNGids onderzocht dat 87,6 procent van de 230.000 camera’s die geregistreerd staan in de politie-databank ‘Camera in Beeld’ de openbare weg filmt. Dat mag als dat onvermijdelijk is, en daar kom je toch al snel aan met een deurbel, gezien de meeste voordeuren uitkomen op de stoep. Maar voor mij is daarbij wel essentieel dat je deurbelcamera alleen aangaat als iemand aanbelt, en niet omgetoverd wordt tot een beveiligingscamera-die-eruit-ziet-als-deurbel.

De beste beveiliging tegen inbrekers is overigens technisch/fysiek: goede sloten, ook de achterdeur, verlichting die automatisch aangaat, anti-inbraakfolie op raampjes, zulke dingen.

Arnoud PS vanwege mijn vakantie heb ik twee weken zomerstop. En nee, geen permanent actieve slimme deurbel.

 

Deel dit artikel

  1. Volgens mij is het doel ook niet zozeer om inbrekers af te schrikken maar om beeldmateriaal te verzamelen van incidenten zoals recentelijk in Den Bosch en Huizen waar woningen zwaar besschadigt raakten door vuurwerk bommen. Op de beelden van een deurbel camera was te zien dat de dader vermoedelijk in een kleine witte auto reed. In deze periode zijn er minder mensen op straat en is het met een deurbel camera toch mogelijk om beeldmateriaal te verzamelen.

  2. en daar kom je toch al snel aan met een deurbel, gezien de meeste voordeuren uitkomen op de stoep.

    Aangezien, niet gezien. Ja, ben ik streng op! Aangezien x … Gezien het feit dat x …

    Wordt erg vaak fout gedaan en is waarschijnlijk niet meer tegen te houden. Maar ik blijf het proberen. Zodra kleine kinderen er lucht van krijgen is het pleit beslecht!

Laat een reactie achter

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren en <em> en <strong> voor italics en vet.

(verplicht)

Volg de reacties per RSS