Netflix: elk apparaat moet maandelijks inloggen op wifinetwerk thuis

| AE 13828 | Ondernemingsvrijheid | 16 reacties

Netflix heeft zijn regels rond het delen van accounts toegelicht, meldde Tweakers onlangs. De gebruikers in Costa Rica mogen er als eerste mee gaan werken: alle apparaten van gebruikers moeten eens per maand moeten inloggen en een video starten op het thuisnetwerk. De regels gelden nog niet in de Benelux, maar het roept natuurlijk meteen de vraag op of dat dan wel mag, als dat er gaat komen. Want reken maar dat ze dat van plan zijn.

In november vorig jaar liet men een andere proefballon op: je adres delen gaat een toeslag kosten. Dat gaf ongeveer dezelfde discussie, waarin ik de Verordening betreffende grensoverschrijdende portabiliteit van online-inhoudsdiensten in de interne markt citeerde, artikel 1:

Deze verordening voorziet in een gemeenschappelijke benadering in de Unie van de grensoverschrijdende portabiliteit van online-inhoudsdiensten door ervoor te zorgen dat de abonnees op portabele online-inhoudsdiensten die rechtmatig worden verstrekt in hun woonlidstaat, toegang hebben tot en gebruik kunnen maken van die diensten, wanneer zij tijdelijk in een andere lidstaat dan hun woonlidstaat aanwezig zijn.
Deze regels gelden natuurlijk net zog goed op deze nieuwe situatie. Alleen is de insteek van Netflix nu iets subtieler: men verbiedt zo niet het gebruik op een andere locatie, maar koppelt het aan een plicht om te bewijzen dat het account hoort bij het thuisadres. Dat gaat vanzelf goed bij mensen die af en toe een weekendje weggaan (of zelfs 3 weken zomervakantie), en mensen die birdnesten voor de kinderen. Wie de helft van het jaar in zijn Franse chalet of Noorse eilandwoning wil zitten, heeft echter een probleem als dit de regel wordt.

Netflix zal het denk ik gooien op de controleerbaarheid: men levert de dienst aan het huishouden op adres X, dus wil men af en toe controleren dat iemand op adres X woont en dat doe je nu eenmaal door contact met het netwerk van adres X te leggen. En die meneer met dat Franse chalet die is niet ‘tijdelijk’ ergens anders maar die heeft een tweede woning, dus moet gewoon een tweede abonnement nemen. En dat komt goed uit want voor slechts drie euro meerprijs is dat dan tevens mogelijk.

Arnoud

Deel dit artikel

  • De term betekent sinds 1979 (ECLI:NL:HR:1979:AH8594, Dreeshuis/Buma) “een groep van personen tussen wie banden van persoonlijke aard bestaan, die nauwelijks minder hecht zijn dan familiebanden en banden van vriendschap”. Een uitgebreide analyse van Gerard Mom noemt hij het een “hechte persoonlijke band”, in dat arrest een groep samenwonende bejaarden in het Dreeshuis. Er is weinig jurisprudentie, want naar zijn aard komt dit zelden voor, Mom zegt:

   Als mogelijke voorbeelden daarvan zijn in de auteursrechtelijke literatuur wel genoemd kleine verenigingen (zoals een klaverjasclub), waarvan de onderlinge band tussen de leden zo is, dat men elkaar als vrienden beschouwt, schoolklassen, kinderkampen, studentenhuizen, postzegel- en bridgeclubs. Wellicht valt ook te denken aan bewoners van een (klein) gezinsvervangend tehuis of van een ‘blijf-van-mijnlijf’-huis.

   Netflix mag natuurlijk contractueel de licentie beperken tot bijvoorbeeld precies één bij naam bekend persoon, en daar is dan “binnen huiselijke kring mag het van de wet” geen argument bij.

   Ik denk niet dat er jurisprudentie is over een vriendenkring die fysiek gesplitst is (het gezin in Amsterdam dat een hechte band heeft met de Franse B&B-exploitant waar ze elk jaar overwinteren).

 1. Hoe weet Netflix of je thuis bent of niet?

  Het kan niet via het IP adres, de meeste mensen hebben geen static IP adres. SSID kan ook niet, niet alle apparaten zitten via wifi aangesloten. MAC adres? Dan krijgen mensen die hun netwerk veranderen last. Hobbyisten die vaak aan hun netwerk knutselen al helemaal.

  En is het tegen willen gaan van accountdelen een groot genoeg belang onder de AVG om dit soort gegevens op te slaan?

  • Ze zijn al een tijdje aan het zoeken naar een manier om dit op een acceptabele manier te doen, costa rica is een proefballonnetje.

   Ik denk dat ze ervan uitgaan dat de meesten thuis wifi hebben en dat mobiele apparaten daarlangs verbinden. je externe/publieke IP address is onderdeel van een subnet en dat subnet is in eigendom van een ISP (= ziggo, KPN, etc) . Netflix kan dus bijhouden per apparaat welk ISP address het meeste gebruikt wordt als het verbindt. als je meerdere apparaten hebt die geen enkele overeenkomstige ISP hebben, dan zou er sprake kunnen zijn van account delen.

   ze lijken dus te zoeken naar hoeveel ze kunnen vragen voor een lid buiten het huishouden, zonder dat ze klanten verliezen; ze gokken momenteel dat dat 3 USD per extra member is https://help.netflix.com/en/node/24926/cr .

 2. Hoewel ik het van Netflix wel enigszins kan begrijpen is dit toch een vervelende regel. Vaak zul je op vakantie met een ander apparaat Netflixen dan thuis: bv thuis de smart-tv, op vakantie je tablet. Natuurlijk kun je dan van tevoren even met je tablet inloggen, maar dat vergeet je snel. Ik denk dus dat dit ook veel gebruik wat ze nu nog wel toe willen staan zullen blokkeren. Heeft deze constatering nog effect op de legaliteit van de maatregel? Er is namelijk toch nog echt een verschil tussen thuisgebruik en buitenshuis gebruik van Netflix.

 3. Valt of staat die hele huishouden-controle niet met het thuis beschikbaar hebben van Wifi? Hoe lang is dat houdbaar gezien dat 5G duidelijk ook in de markt gezet wordt als zo snel dat je geen wifi meer nodig hebt. Op mijn eigen telefoon, nog op 4G, staat wifi standaard uit; 4G is snel genoeg voor al mijn toepassingen; ik heb meer dan voldoende databundel, en wifi zorgt voor een aanzienlijk hoger batterijgebruik en maakt het mogelijk voor bedrijven om mij te volgen d.m.v wifi locatie tracking. Ziet Netflix dit als “Dikke pech, zorg maar dat je thuis wifi hebt”? Kunnen ze dat afdwingen gezien de geldende verordening met alleen “controleerbaarheid” als argument?

Laat een reactie achter

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren en <em> en <strong> voor italics en vet.

(verplicht)

Volg de reacties per RSS