Hey #Netflix in de EU mogen we gewoon buitenshuis kijken zonder toeslag

ADMC / Pixabay

Netflix wil een extra toeslag gaan vragen aan gebruikers die hun account delen met personen die op een ander adres wonen. Dat meldde Tweakers vorige week. De toeslag zou van toepassing zijn wanneer je de app langer dan 14 dagen buitenshuis gebruikt. En dat is natuurlijk juridisch een probleem, zoals de Consumentenbond terecht opmerkt. Want hier is gewoon expliciet regelgeving over.

In 2017 nam de EU de Verordening betreffende grensoverschrijdende portabiliteit van online-inhoudsdiensten in de interne markt aan. De lange naam geeft aan wat deze regelt, en artikel 1 motiveert dat nog eens:

Deze verordening voorziet in een gemeenschappelijke benadering in de Unie van de grensoverschrijdende portabiliteit van online-inhoudsdiensten door ervoor te zorgen dat de abonnees op portabele online-inhoudsdiensten die rechtmatig worden verstrekt in hun woonlidstaat, toegang hebben tot en gebruik kunnen maken van die diensten, wanneer zij tijdelijk in een andere lidstaat dan hun woonlidstaat aanwezig zijn.
Dus als je in land A naar Netflix mag kijken, dan moet dat ook in land B kunnen. Geen IP-blokkade, geen technische beperkingen (zoals geen 4K maar alleen lage resolutie) en vooral: geen extra kosten.

Netflix ziet dat anders:

Netflix is ratcheting up its efforts to get freeloading viewers to pay up and will start charging accounts for password sharing early next year, instituting a system that add fees to your plan for “extra member” subaccounts when people outside your household use your membership.

Wat hier dus misgaat is dat Netflix zo’n vakantie-periode ziet als een persoon buiten het huishouden, terwijl dat niet zo is. Dat snap ik wel want dat volgt uit de standaardimplementatie, maar het zal toch echt anders moeten. Mogelijk is het argument van Netflix dat dat woord “tijdelijk” uit het citaat hierboven “twee weken” impliceert, maar dat zie ik nergens in de Verordening staan.

Arnoud

8 reacties

 1. Paar dagen terug heeft Netflix het een en ander verduidelijkt: <a href’=”https://tweakers.net/nieuws/202716/netflix-gaat-hoofdeigenaar-account-vragen-om-gebruik-buitenshuis-te-verifieren.html”>https://tweakers.net/nieuws/202716/netflix-gaat-hoofdeigenaar-account-vragen-om-gebruik-buitenshuis-te-verifieren.html.

  Ze gaan dus geen toeslagen rekenen of dingen blokkeren, ze maken alleen het inloggen lastiger door buitenshuis om verificatie te vragen. Dus zodra ze deze regels invoeren moet je naast het delen van je wachtwoord ook een auto-email forward instellen die de verificatie emails doorstuurt.

  Dit klinkt als een oplossing die dus weinig bereikt behalve bij minder technische mensen. Mogelijk wordt het dus lastiger om je grootmoeder mee te laten liften op jouw account, want zij snapt dat hele verificatie gebeuren niet. Maar een maat van jou kan nog steeds even makkelijk meekijken.

  1. Zelfs binnen gezinnen gaat dit voor problemen zorgen. Vader en moeder gescheiden, kinderen wonen geheel (of deels) bij vader die een Netflix abonnement heeft. Dochterlief is op vakantie in Portugal, zoonlief is op bezoek bij moeder. Beiden starten Netflix en de verificatiemails komen binnen bij vader die aan het werk is, maar wel binnen een kwartier moet bevestigen.

   Inderdaad allemaal te omzeilen met een doorstuurregel (of een mailadres specifiek voor Netflix waarvan de inloggegevens bij allemaal bekend zijn), maar de meeste mensen zullen dat niet zomaar in kunnen stellen ben ik bang.

   Denk dat dit prima onder de technische beperkingen valt die wettelijk verboden zijn, en ik ben héél benieuwd of iemand a la Schrems hiervoor achter Netflix aan zou willen gaan.

   1. De meeste mensen die een account delen zullen gebruik maken van aparte profielen binnen dat account. Als account123\vader, account123\zoon en account123\dochter regelmatig gebruik maken van hetzelfde (vaste) IP adres dan zal incidenteel gebruik van dat die profielen vanuit andere IP’s makkelijk verklaarbaar zijn en geen verificatie nodig hebben. Maar als account123\OomPiet constant vanuit een ander IP connect is er misschien sprake van fraude en is een verificatie op zijn plaats.

  1. Het doel is ieder huishouden een eigen abonnement af te laten nemen. Delen binnen één huis(houden) moet wel mogen, en dat een studentenhuis dan niet per bewoner betaalt is maar zo.

   Verder mag een huishouden op vakantie Netflix kijken (in de Airbnb of hotel, of in het tweede huis) zonder toeslag. Maar delen met anderen, ook uitwonende familie, mag dus niet.

   1. Completely offtopic. Toen ik vroeger studeerde woonde ik samen met een huisgenoot.

    Voor de kijk-en-luistergeld-controleur (inmiddels schaart dat beroep zich in het rijtje trekschuitschipper en lantarenopsteker) die aan de deur kwam vond dat we niet één maar twee huishoudens waren. Het tweede jaar hebben we geveinsd dat we een homoseksuele relatie hadden en betaalden we slechts de helft van het jaar daarvoor.

 2. Netflix houdt zich sowieso al niet aan die regelgeving: als ik als NL gebruiker in, zeg, Italië Netflix open dan krijg ik het Italiaanse aanbod, terwijl de verordening zegt: “De aanbieder […] stelt een abonnee die tijdelijk in een lidstaat aanwezig is in staat toegang te krijgen […] op dezelfde manier als in de woonlidstaat, onder meer door toegang tot dezelfde inhoud, […].”

  De vraag is dan ook: het kan wel in de wet staan, maar wie gaat het handhaven?

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.