BNR: TikTok laat advertenties die Provinciale Statenverkiezingen ondermijnen toe

Advertenties die zich richten op ondermijning van de Nederlandse Provinciale Statenverkiezingen komen op TikTok moeiteloos door het moderatiesysteem, las ik bij Tweakers. Onderzoek van BNR liet zien dat moderatoren van het sociale mediaplatform doxxing van minister Sigrid Kaag, desinformatie en zelfs oproepen tot geweld moeiteloos lieten passeren. BNR plaatste zeven advertenties met politieke inhoud, met het verzoek deze te verspreiden op de dag van de verkiezingen, 15 maart. Zes ervan werden door TikTok voor plaatsing goedgekeurd.

BNR licht toe:

De goedgekeurde advertenties bevatten desinformatie over de verkiezingen die mogelijk tot een lagere opkomst zou kunnen leiden (‘de stembussen zijn gesloten’) maar ook oproepen tot geweld (‘Rutte, moet oprotten! Bestorm de Tweede Kamer!’) en het woonadres van minister van Financiën Sigrid Kaag (‘Naar Kaags huis met fakkels, de fik erin!’). Eén advertentie werd afgekeurd – een oproep van minister president Mark Rutte om te gaan stemmen gevolgd door beschuldigingen van stembusfraude.

Dat die laatste advertentiesoorten verboden zijn, lijkt me duidelijk. Maar die eerste, waarvan ik rechtsboven een thumbnail toon (klikken voor groot), die is juridisch wat lastiger. We komen dan bij het zuivere nepnieuws, een mooi beeld met duidelijke zakelijke tekst “Helaas! De stembussen zijn gesloten vandaag”. Geen logo’s van de Rijksoverheid, provincie of waterschappen, niets waaruit je direct zou halen dat het een officieel bericht is, maar ja wie anders dan de overheid zou zeggen dat de verkiezingen verplaatst zijn?

De actie van BNR deed me denken aan iets vergelijkbaars uit 2018, toen bleek dat Facebook Nederlandse advertenties goedkeurt die onjuiste informatie over de Provinciale Statenverkiezingen verspreidden. Toen blogde ik:

Er zijn een aantal zogeheten kiesrechtdelicten (wat is recht soms een heerlijk talig vakgebied). De meesten gaan over het stemmen zelf, meestal gefocust op het ronselen van machtigingen of het namaken van stembiljetten. Maar er is er ook eentje die kan slaan op die categorie nepnieuws, artikel 127 Strafrecht:
Hij die bij gelegenheid van een krachtens wettelijk voorschrift uitgeschreven verkiezing, enige bedrieglijke handeling pleegt waardoor een stem van onwaarde wordt of een ander dan de bij het uitbrengen van de stem bedoelde persoon wordt aangewezen, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste zes maanden of geldboete van de derde categorie.
Kort gezegd: er voor zorgen dat de kiezer wordt misleid waardoor hij niet de door hem gewenste stem uitbrengt. Dit gaat primair over misleiding en bedrog rondom het stemhokje, mensen bijvoorbeeld vals uitleggen waar ze moeten stemmen of zeggen dat ze alle niet-gewenste vakjes moeten doorstrepen zodat de stem ongeldig wordt. Met enige fantasie kun je dit ook lezen als dat het strafbaar is om mensen met valse informatie weg te houden bij het stemhokje. Maar “met enige fantasie” is in het strafrecht geen compliment, dus ik denk dat je er hiermee niet snel komt.
In de tussentijd heb ik nog niets beters gevonden. Dan moeten we maar terugvallen op de TikTok-regel dat er geen politieke advertenties geplaatst mogen worden. Alleen: ís dit wel een politieke advertentie? Op het eerste gezicht niet, dat niemand gaat stemmen is hooguit een anarchistisch doel. Ik kan het betreffende verbod ook niet terugvinden in de policies van het sociaal medium, maar het zou me verbazen als ze ergens expliciet “election fraud” hadden vermeld.

Arnoud

8 reacties

 1. En dan ga ik me afvragen of de andere “sociale media” deze reclames wel zouden weigeren. Waarom is er niet gekeken naar wat Instagram, Twitter, YouTube en Facebook doen met deze advertenties?

 2. dat niemand gaat stemmen is hooguit een anarchistisch doel.
  Als je iedere stemmer probeert weg te houden wel, maar het idee is dat zulke advertenties gericht worden op groepen die (over het algemeen) op een bepaalde manier stemmen. Zelfs bij ongerichte advertenties zou je hier bijv. de groep “TikTok-gebruikers” pakken, dat zullen over het algemeen jongeren zijn, die niet vaak op 50PLUS stemmen.

  1. Ik denk dat je juist de 50PLUS groep bereikt want die denken meer na over hoe het land bestuurd dient te worden. Die zien ook het verschil tussen “staat” en “samenleving”, wat jongeren vaak niet zien.

   Maar wat mij betreft IDD iedere stemmer, want dan heb je een samenleving, nu word met je geweld gedwongen samen te leven. Nog heel even en je MAG niet eens meer weg. Kijk maar om je heen het land is inmiddels zo ingericht dat je aan alle kanten nergens meer heen kan, overal, maar vooral bij steden ‘geluids’ schermen, waar je alleen maar, of helemaal niet door kan, waar ik woon zelfs een muur al lá ijzeren gordijn inclusief een wal en water afscheiding, en zelfs dubbele hekken. Er is maar één, twee of max die wegen dat je het ‘dorp uit of in kan . Ener staan op heel veelplaatsen van die ‘mooie voetbal/basket o.i.d. kooien. en die staan allemaal net buiten de bebouwing, ook erg makkelijk om “tegenstanders” in op te sluiten. Dit zie je in het hele land. Er zijn natuurlijk veel mooie excuses, maar op veel plaatsen gaat dat niet op maar komt er wel meer van dat soort ‘voorzieningen’ .

   De Corona kampen in Australie en Canada worden ook niet gesloopt of voor ander zaken gebruikt ,maar wachten op de volgende ‘crisis’

   Durf dit maar eens te bekijken c/q luisteren, klein uurtje, van nog een echte Duitse journalist

   https://www.youtube.com/watch?v=d3WUv5SV5Hg

   Word tijd dat Rusland de oorlog wint en dat IEDEREEN daar achter staat. Durf maar eens engels nasync

    1. Hej Danny waar ken ik jouw toch van?

     BTW waarom denk jij dat ik daar nog niet zit hahahaa Zou trouwens een perfecte oplossing zijn voor onze boeren, land genoeg en nog gratis ook., Geen gezeik over c02 en produceren zoveel ze willen, geen Leugenaars als Rutte , Kaag enz enz enz En ik help ze wel. En ook geen gezeur over wetten die zoals je op dit blog ziet, gewoon voor meerder uitleg vatbaar zijn. Anders was dit blog er niet eens.

     ?????? ????????

   1. Hoe kom je erbij dat het vooral de jongeren zijn die hier strategisch stemmen? We hebben het hier over de Provinciale Statenverkiezingen en er is de afgelopen keren steeds weer gebleken dat jongeren het minst komen opdagen bij dit soort verkiezingen.

 3. Ik denk en hoop dat het nu nog vooral een flauwe grap is en niemand het serieus zal nemen. Maar over een tijdje zou het nepnieuws kunnen zijn.

  Als we zo doorgaan, dan gaat het in de toekomst regelmatig voorkomen dat verkiezingen worden verplaats. Er kan natuurlijk altijd iets tussenkomen bij de vrijwilligers. Als er te veel onverwachts niet op komen dagen, kunnen ze de verkiezingen beter verplaatsen om lange rijen te voorkomen. Anders heeft niemand tijd om te stemmen. En als het slecht weer is, kan het toch net zo goed een paar dagen later? Je kan toch niet van kiezers verwachten dat ze door de regen naar de stembus gaan? De helft zal niet gaan en verder vooral veel met de auto. Zoiets milieuvervuilends stimuleren kan natuurlijk niet. En daarom is het wel verstandig om op verkiezingsdag even je TikTok feed in de gaten te houden of de stembussen wel open zijn… De pers is ook niet meer betrouwbaar. Dus wie het vaakst en hardst roept zal wel gelijk hebben.

  Ik hoop dat ik te cynisch ben of die tijd me bespaard wordt.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.