ChatGPT is opnieuw beschikbaar in Italië na eerder verbod

AlexandraKoch / Pixabay

ChatGPT is opnieuw beschikbaar in Italië, meldde Tweakers onlangs. Eigenaar OpenAI heeft diverse stappen genomen om aan de bezwaren van de Italiaanse privacytoezichthouder tegemoet te komen: er is meer informatie over datagebruik online gezet en er zijn bezwaar- en leeftijdsverificatietools op de site opgenomen. Hoewel de GPDP niet volledig tevreden is, is dit voorlopig genoeg om de dienst weer toegankelijk te maken. De vraag is dan ook, wat gaat er nu nog meer komen?

Begin april verbood de Italiaanse Autoriteit Persoonsgegevens (Garante per la Protezione dei Dati Personali, GPDP) OpenAI om de dienst aan te bieden in Italië, omdat kort gezegd niet werd voldaan aan de accuraatheidsverplichting uit de AVG. Ook een probleem was dat niemand is verteld welke informatie over hem of haar in het taalmodel is opgenomen. Er is wel een privacyverklaring maar die gaat niet echt in op de dataverwerking bij het stofzuigen van heel internet.

In haar persbericht legt de GPDP uit welke stappen OpenAI heeft genomen:

  1. Toelichting over hoe en welke persoonsgegevens worden gebruikt (ik kan de link even niet vinden maar dat ligt aan mij)
  2. Voorafgaande uitleg over wat er met je gegevens gebeurt als je registreert als gebruiker
  3. Iedere Europeaan krijgt een opt-out mogelijkheid om zhaar persoonsgegevens te laten verwijderen uit de OpenAI dataset; dat formulier staat hier (krankzinnige URL, dank TechCrunch)
  4. Een mogelijkheid voor betrokkenen om onjuiste uitvoer over henzelf te markeren als onjuist, met de kanttekening dat men nu technisch niet in staat is deze vervolgens tegen te houden
  5. Een aparte popup voor Italiaanse gebruikers over bovenstaande
De stappen klinken goed, maar leggen de bal nog wel sterk bij de mensen die last hebben van ongewenste of onjuiste GPT-uitvoer. Zo moet je op dat bezwaarformulier per prompt aangeven waarom de uitvoer ongewenst is. Maar goed, het is beter dan niets en de volgende stap is dan het privacy by design herontwerpen van GPT zodat dergelijke fouten gewoon niet meer voorkomen.

Arnoud

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.