Britse encryptiewet wordt niet gehandhaafd omdat ‘encryptie scannen niet kan’

Een Brits wetvoorstel dat het mogelijk moet maken om versleutelde chats te scannen op kindermisbruikmateriaal is flink afgezwakt. Dat meldde Tweakers vorige week. Pas als het ’technisch mogelijk is’ om chats te scannen ondanks versleuteling, komt men hierop terug. Wel moet markttoezichthouder Ofcom zijn macht gebruiken om van bedrijven te eisen dat ze ‘hun best doen’ om oplossingen voor het probleem te vinden.

De Online Safety Bill, zoals de wet heet, was al geruime tijd zeer controversieel vanwege haar plicht aan techbedrijven om desgevraagd versleutelde chats toegankelijk te maken voor Justitie. Bedrijven als Signal en WhatsApp hadden gedreigd hun product uit het VK terug te trekken als deze plicht in de wet zou komen.

De voorgestelde constructie was dat men onder de wet verplicht zou zijn achterdeurtjes of dergelijke in te bouwen, zonder het adequate karakter van de beveiliging te beschadigen. Dat dit niet kan, is een waarheid als een koe, maar dat heeft nog nooit een publiciteitsbeluste politicus tegengehouden het toch te eisen.

Het nieuwe voorstel is wat afgezwakt, aldus Wired:

Under the bill, the regulator, Ofcom, will be able “to direct companies to either use, or make best efforts to develop or source, technology to identify and remove illegal child sexual abuse content—which we know can be developed,” Scully said.
De toezichthouder moet dus uitzoeken welke technologie er zoal beschikbaar is, en dan van de techbedrijven eisen dat die een “best effort” (goeie inspanning) maken om te kijken of dat kan werken. Daar zitten genoeg mensen die daar met goede motivatie jaren over doen om te concluderen dat het niet kan werken, dus ik snap wel dat de conclusie is dat de wet hiermee effectief om zeep geholpen is.

Arnoud

 

 

Eén reactie

 1. Misschien een beetje laat maar ik moest meteen aan de Britse online veiligheidswet denken toen ik dit artikel las.

  “Revealed: UK government keeping files on education critics’ social media activity”

  [Onthuld: Britse overheid houdt dossiers bij over sociale media activiteit van onderwijscritici]

  “An Observer investigation finds DfE tried to cancel conference with ‘unsuitable’ speakers – and experts who criticised state education policy had online posts monitored”

  [Een onderzoek van The Observer vindt dat het Ministerie van Onderwijs een conferentie met ‘ongeschikte’ sprekers heeft proberen niet te laten doorgaan – Experts die het overheidsbeleid op het gebied van onderwijs bekritiseerden werden online gemonitord.]

  “The Department for Education (DfE) is keeping files monitoring the social media activity of some of the country’s leading educational experts,”

  [Ministerie van Onderwijs monitort de sociale media van een aantal vooraanstaande onderwijsexperts,]

  Link: Revealed: UK government keeping files on education critics’ social media activity

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.