Rechter VS: Elon Musk en Tesla negeerden fatale fout in Autopilot

Elon Musk en Tesla wisten dat het Autopilot-systeem fouten bevat en hebben deze niet opgelost. Dat meldde AG Connect onlangs. Een rechter in Florida deed deze uitspraak met mogelijk verstrekkende gevolgen in een zaak over een fataal ongeluk in 2019, waarbij de Autopilot een belangrijke rol speelde. Het is geen eindoordeel maar wel een veeg teken.

De achtergrond van de zaak is even kort als luguber:

Bij het ongeluk in 2019 zat Jeremy Banner achter het stuur van een Tesla Model 3. Hij had de Autopilot aangezet op een weg zonder middenstreep. Op een kruising stak een voertuig met oplegger over, die door de Tesla-software niet werd gezien. De Tesla schoof onder de aanhanger en Banner kwam om het leven. Nabestaanden van Banner hebben toen een rechtszaak tegen Tesla aangespannen.
Al sinds 2016 is er heisa over dat “AutoPilot” van Tesla, die wel werd aangeprezen als “the car is driving itself.” Dat is niet helemaal waar; als bestuurder (hoi Vincent) moet je aan het stuur blijven om desgevraagd snel in te grijpen bij onverwachte gebeurtenissen zoals een overstekende vrachtauto van 25 meter lang.

Wat er precies van waar is en in hoeverre Tesla’s disclaimers en EULA meewegen, dat is iets waar de jury wat van moet gaan zeggen. Want dit is zoals gezegd geen eindvonnis. Tesla had bezwaar gemaakt tegen de eis tot punitive damages, zeg maar die miljoenen omdat er niet op de magnetron stond dat je er géén natte hond in mocht doen. Iets formeler: de aanvullende schadevergoeding die de jury redelijk acht vanwege het geschokte rechtsgevoel.

Om zo’n eis te mogen doen, moet je aannemelijk maken dat er een redelijke basis in de bewijsstukken is dat deze wel eens toegewezen kan worden. Dit omdat de procedure met die eis erbij een heel stuk langer duurt – en dus duurder is – wat je niet wilt als het nauwelijks kansrijk is.

De rechter zegt hier dus dat aan die eis van aannemelijkheid voldaan is. Er is genoeg informatie om in redelijkheid te kunnen concluderen dat Tesla inderdaad grof nalatig was met de marketing van haar Autopilot. Tegenbewijs is mogelijk, dus de uitkomst kan nog steeds zijn dat het uiteindelijk toch user error was, maar de kans daarop lijkt nu wel ietwat klein.

Arnoud

 

 

 

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.