Waar moet ik op letten als ik een deurbelcamera wil ophangen?

"Fermax doorbell with camera, Schiebroek, Rotterdam (2020) 01" by Donald Trung Quoc Don (Ch? Hán: ???) - Wikimedia Commons - © CC BY-SA 4.0 International.(Want to use this image?)Original publication ?: --Donald Trung ????? (No Fake News ?) (WikiProject Numismatics ?) (Articles ?) 14:07, 11 February 2021 (UTC) is licensed under CC BY-SA 4.0

Een lezer vroeg me:

Ik heb onlangs zoals zovelen een deurbel met camera aangeschaft. Heel handig maar ik me maak me toch een beetje zorgen. Ik heb namelijk geen voortuin dus de straat staat in het beeld. Waar moet ik op letten om niet in de problemen te komen?
Aan deze vraag zit zowel een juridisch als een praktisch aspect. Eerst het juridische.

Een deurbel-camera inzetten valt onder de AVG, omdat je er langs elektronische weg persoonsgegevens (beelden van mensen die aanbellen) mee maakt. Omdat je dat doet buiten je eigen terrein, val je buiten de uitzondering in de AVG voor strikt persoonlijk gebruik. Je moet dus zorgen dat je voldoet aan eisen als transparantie en een duidelijk afgewogen belang.

Concreet: de deurbelcamera moet als zodanig herkenbaar zijn, en mensen moeten geïnformeerd wat daarmee gebeurt. Mijn inschatting hierbij is dat als je meer doet dan alleen kort filmen na aanbellen, je een bordje “Cameratoezicht” moet ophangen. Mensen verwachten dat een deurbelcamera filmt na aanbellen, maar niet de hele dag.

Het gaat nogal ver dat je een privacyverklaring voor je deurbel moet maken (en aanbieden aan wie daarom vraagt) maar dat is wel wat formeel de AVG van je eist. Vergeet hierin niet de ISO certificering van je beeldenopslagleverancier te noemen, zei hij sarcastisch.

Zeer theoretisch is nog het bezwaar dat een heimelijke camera strafbaar is, maar een deurbelcamera is wat mij betreft nooit heimelijk in de zin van de strafwet. De politie kan de beelden van je camera vorderen, maar als je geen oude opnames bewaart (en dat hoef je niet), dan houdt dat snel op.

Het praktische aspect is veel belangrijker. Camera’s bij woningen geeft vaak gedoe met buren. Die willen niet in beeld, voelen zich bekeken of worden wantrouwig waarom jij ze filmt. Dat hoeft allemaal niet jouw reden te zijn, maar als die buren dat zo ervaren dan moet je er toch wat mee.

Overweeg altijd de camera fysiek af te schermen zodat de buren kunnen zien dat ze niet worden gefilmd. (Een privacy-instelling in de app kan natuurlijk ook, maar de buren weten niet dat jij die hebt ingesteld en bovendien kun je die zo weer opheffen.) Richt de camera zo dat duidelijk is dat je jouw voordeur wilt filmen, niet gewoon de straat. Ga open het gesprek aan als de buren zich melden, en sta open voor een oplossing als de buren zich er toch vervelend over voelen hoewel jij 100% in je recht staat.

Als je de deurbelcamera (mede) overweegt vanwege een geschil met de buren, kijk dan of er echt geen andere manier is om dit geschil aan te pakken. Veel gemeenten bieden een vorm van buurtbemiddeling aan, en de wijkagent kan soms ook helpen met een gesprek of andere interventie. De ervaring leert namelijk dat camera’s ophangen in een geschil er altijd voor zorgt dat het geschil escaleert.

Arnoud

9 reacties

    1. Bij ons in de flat wonen veel ouderen, waarvan sommigen aan een rolstoel gebonden zijn. Op verzoek van een rolstoel gebonden bewoner heeft de VVE een paar jaar terug toestemming gegeven om deurbelcamera’s aan te brengen aan de gevel, mits deze geen opnames opslaan. Een domme deurbel is leuk, maar voor sommige mensen een grote stap terug; pakketbezorgers die al weer weg zijn, omdat de bewoner niet snel genoeg bij de deur kan zijn etc…

      Sinds vorig jaar hebben we last van daklozen die de deur in de centrale hal forceren en vervolgens de nacht in de flat doorbrengen en over de galerijen zwerven. Daarop heeft de VVE een bordje camera toezicht opgehangen en alle bewoners met deurbelcamera juist gevraagd om de opname functie aan te zetten als de bel beweging detecteert. Hiermee zijn de daklozen geidentificeerd en door de politie aangesproken en ook al een keer verwijderd. Inmiddels hebben ze door dat ze er niet mee weg komen en is de (nacht)rust terug gekeerd in de flat.

      Ik zeg ‘lang leve de deurbelcamera’!

        1. Er is op 500m van onze flat een daklozenopvang. Toen ze daar naar doorverwezen werden kwam de aap uit de mouw: daar kunnen ze niet terecht omdat ze illegaal in Nederland zijn.

          Ze kunnen zich op elk moment bij de overheid melden voor opvang en een ticket naar huis. Ze zijn dakloos omdat ze er zelf voor kiezen om illegaal in ons land te blijven.

          Ik ben helemaal voor een betere daklozen opvang, maar dan nog is dat niet voor de daklozen die in onze flat inbraken bedoeld.

          1. Ik hoop dat je eens nadenkt over wat deze reactie (van de daklozen) zegt over de situatie in hun thuisland: ze prefereren het om hier dakloos in de regen en kou te blijven, dan om terug te gaan naar hun land van oorsprong. Wat zegt dat over de situatie in dat “thuisland”? Ik word dan altijd een beetje kriegel als mensen zeggen: het is een eigen keuze.

            En die daklozenopvang, die zou eens moeten ophouden met het vragen naar papieren. Het is echt de laatste linie, dan moet je niet gaan lopen mieren over legaliteit, dat is onmenselijk.

            Zelf een keer meegemaakt bij een ernstig ongeval waar ik getuige van was. Van alle getuigen werden de identiteitsbewijzen gecontroleerd. Dus als ik tegenwoordig een incident zou zien, zal ik, voordat de politie komt, alle getuigen zonder de juiste papieren even aangeven dat ze dit doen, en ze er niet van weerhouden te vertrekken. Opnieuw contraproductief gedrag van de politie, die daarmee het belang van het controleren van ID’s stelt boven het goed oplossen van ernstige ongevallen, en nog erger, het zal mensen zonder status ervan weerhouden 112 te bellen, en daarmee dus mensenlevens in gevaar brengen.

  1. Er zijn voor populaire deurbel camera’s ook (verstelbare) wiggen voor het monteren van de deurbel camera verkrijgbaar waarmee je de camera een aantal graden naar links of rechts kan kantelen zodat je naaste buren buiten beeld vallen.

  2. sta open voor een oplossing als de buren zich er toch vervelend over voelen hoewel jij 100% in je recht staat.

    Maar wanneer staat degene met de deurbelcamera nou wel of niet in hun recht? Ik vind ’t namelijk vrij vervelend dat mijn overburen recent een deurbelcamera hebben opgehangen en dus mijn interieur filmen. Zelfs als dat alleen gebeurt als er iemand aanbelt. Volstaat het dan voor ze om een bordje “cameratoezicht” op te hangen?

  3. Je kan ook alternatieven overwegen. Een deurbelcamera zal vanwege diens aard altijd recht naar voren filmen. Maar als je nou gewoon een camera op de gevel monteert en die op de deur richt, dan zal wél de mensen filmen die voor de deur staan, maar niet de mensen die over straat lopen (mits de straat een meter of >2 bij de deur vandaan is).

    In het kader van een belangenafweging zou een dergelijke optie mijns inziens ook overwogen moeten worden. Oók als dat betekent dat de installatie iets complexer is.

    1. Ik woon in een flat, als je in beeld bent sta je direct voor de deur of als je voorbij loopt ben je in een flits voorbij. De achtergrond die gefilmd wordt is de lucht boven onze stad.

      Een camera die op de deur is gericht daarentegen filmt het achterhoofd van de bezoeker, dan weet ik nog niet wie er voor mijn deur staat en of ik open zal doen. Vanwege de functie zal een deurbel camera vrijwel altijd vanaf de deur filmen, al dan niet onder een kleine hoek omdat die aan de zijkant is gemonteerd.

      Waar men met al dit doorgeslagen gezeur om vraagt is dat mensen hun deurspion vervangen door een camera en gewoon niets meer zeggen. Dit wordt dan zo’n regel die op papier leuk bedacht leek, maar in de praktijk massaal genegeerd gaat worden en onmogelijk te handhaven wordt. En ik begrijp het ook nog; ook bij ons in de flat heeft men al pakketjes voor de deur gejat. Even los van het feit dat de bezorgdienst zijn werk niet deed door zelf te tekenen dat het geleverd was en het op de galerij te zetten: dan is het handig als je beeld hebt om te bewijzen dat die bezorger dat deed. Want, helaas uit ervaring, claimen PostNL en DHL allebei anders glashard dat het hun probleem niet is want ze hebben het afgeleverd!

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.