Boete van OPTA voor verspreiden malware

De OPTA heeft drie Nederlandse bedrijven en hun twee directeuren een boete van in totaal een miljoen euro opgelegd, meldde Planet dinsdag. De boete (van 1 miljoen) was voor het verspreiden van de DollarRevenue reclamesoftware. Deze software installeerde ongevraagd andere software, toonde reclame in floepvensters (popups) en was niet of nauwelijks te verwijderen. Goed dus dat daar hard ingegrepen is, maar sinds wanneer doet de telecomwaakhond dat?

Nou, sinds augustus dit jaar ongeveer. Ongevraagd installeren van software is verboden op grond van het (Koninklijk) Besluit Universele Dienstverlening, en de OPTA gaat over de uitvoering van dat besluit.

Zoals ik destijds schreef:

Artikel 4.1 van dat Besluit regelt dat opslaan van gegevens op iemands computer alleen mag als men eerst de gebruiker duidelijk en nauwkeurig informeert over het hoe en waarom, en ook nog eens op een “voldoende kenbare wijze” gelegenheid biedt om dat opslaan te weigeren

Mooie zaak dus dat de OPTA zo voortvarend bezig is gegaan met deze regeling. Want malware kan niet hard genoeg bestreden worden.

Arnoud

2 reacties

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.