Auteursrecht en privacy op de markt(plaats.nl)

Het verkopen van imitatie-designstoelen mag niet. Ook niet via Marktplaats. Maar hoe ver reikt nu de verantwoordelijkheid van een site als Marktplaats.nl als mensen dat toch doen?

Al eerder was beslist dat Marktplaats niet aansprakelijk is als mensen nep-stoelen via haar site verkopen (zie Boek 9). Alleen de verkoper is aansprakelijk. Stokke (de makers van de “Tripp Trapp” stoelen) eiste vervolgens van Marktplaats.nl dat deze preventief alle naam-, adres- en woonplaats-gegevens (NAW-gegevens) van gebruikers zou registreren. Het liefst van iedereen, maar als dat niet kon, dan toch op zijn minst van iedereen die “Tripp Trapp”, “Trip Trap”, “Stokke” of iets dergelijks in de advertentie vermeldde. Zo zouden verkopers van imitatie-Tripp Trapps makkelijker op te sporen zijn.

De rechtbank vond het verweer van Marktplaats steekhoudender: Stokke kan toch gewoon op de advertentie reageren, een bod uitbrengen en dan wachten tot de adverteerder zelf zijn gegevens geeft?

Bovendien zou het installeren van een filter Marktplaats relatief veel geld en moeite kosten. Die discussie kreeg nog een opmerkelijke wending nadat bleek dat de kostenschattingen nogal uit elkaar liepen. Stokke had betoogd dat filteren veel goedkoper kon dan Marktplaats stelde, door gewoon open source software te gebruiken. Marktplaats was echter bang dat “haar kroonjuwelen”, de site-software, dan ook als open source vrijgegeven moest worden. Wat natuurlijk onzin is, want Marktplaats verspreidt geen software. Per definitie (de open source-definitie) hoef je dan geen broncode vrij te geven.

Conclusie: het “geringe belang” van Stokke weegt niet op tegen de hoge kosten die Marktplaats zou moeten maken om Stokke te kunnen helpen.

Dit wil overigens niet zeggen dat providers geen persoonsgegevens mogen bijhouden, of dat ze niet verplicht kunnen worden om die af te geven. Hier ging het er alleen om hoe veel inspanning je van een (soort van) provider als Marktplaats kunt verlangen om aan persoonsgegevens van klanten te komen.

Meer bij SOLV Advocaten en Boek 9.

Arnoud

Eén reactie

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.