Online licenties afsluiten bij Buma/Stemra

Muziekgebruikers kunnen bij Buma/Stemra vanaf vandaag ook online hun licenties afsluiten, zo las ik in de Automatisering Gids.

De stichting zelf legt uit hoe het werkt:

Wilt u andermans muziek gebruiken, dan betaalt u daarvoor een vergoeding. Het bedrag dat u betaalt, verschilt per situatie. Met online licenseren weet u precies hoeveel. U berekent niet alleen de vergoeding voor uw muziekgebruik, u regelt meteen ook de betaling. Eenvoudig vanachter uw pc.

Als nieuwe gebruiker meldt u zich aan via de website van Buma/Stemra, onderaan deze pagina. U geeft uw gegevens, gebruiksnaam en wachtwoord op. Per e-mail ontvangt u een bevestiging. Met uw gebruiksnaam en wachtwoord logt u in op uw persoonlijke pagina. Daar berekent u de licentie en zet u de betaling in gang. U ontvangt per e-mail een factuur en licentie en per post een acceptgiro. Overzicht over uw licenties hebt u vervolgens ook online.

Er is een demo voor wie wil zien hoe het werkt. Uit die demo maak ik op dat een winkel pas gaat lopen als hij muzak draait, maar dit terzijde.

De dienst is onder andere beschikbaar voor webradio. Buma/Stemra rekent als royalties voor webcasting “13% van de omzet die u met de website realiseert, met als maandelijkse minimumbedrag per kanaal van € 65 voor commerciële websites en € 26 per kanaal voor particulieren.”

Emerce meldt nog waarom de dienst niet beschikbaar is voor podcasts:

Volgens Buma/Stemra-woordvoerder Noortje de Bakker levert podcasting nog zo weinig aan licentieinkomsten op dat er voor is gekozen om dat nog niet op te nemen in de proef met online licenseren. “Podcasting heeft nog bijna geen omzet ten opzichte van de grote muziekgebruikers. Ook ten opzichte van webcasting stelt het nog weinig voor. Je moet podcasting niet overschatten.”

Arnoud

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.