Rechter weet niet wat een website is

Ongetwijfeld grappig bedoeld, al die berichtjes over een Engelse rechter die in een terrorismezaak opmerkte dat hij niet wist wat een website is.

“The trouble is I don’t understand the language. I don’t really understand what a Web site is,” he told a London court during the trial of three men charged under anti-terrorism laws.

Prosecutor Mark Ellison briefly set aside his questioning to explain the terms “Web site” and “forum.” An exchange followed in which the 59-year-old judge acknowledged: “I haven’t quite grasped the concepts.”

Maar is dat wel zo erg? Een rechter krijgt zaken over heel veel onderwerpen, en hij zal er zelden verstand van hebben. Moet een rechter een rijbewijs hebben om een verkeersovertreding te kunnen berechten? Ik zou zeggen dat hij vooral verstand moet hebben van de Wegenverkeerswet en het procesrecht.

Daarnaast is het ook niet ongebruikelijk dat een rechter zich opzettelijk dom houdt zodat de partijen duidelijk maken waar het nu precies om gaat. In een zaak als deze kan het bijvoorbeeld relevant zijn om wat voor soort forum het gaat: een openbare website, een mailinglijst of misschien wel een chatroom.

UPDATE: de rechter blijkt prima met internet overweg te kunnen maar “was simply clarifying the evidence presented, in an easily understandable form for all those in court.”

Arnoud

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.