iPhone nu simlock-vrij; en ja, dat mag

De Amerikaanse tiener George Hotz is er in geslaagd Apple’s iPhone te ontdoen van simlock van Apple’s zakenpartner AT&T, las ik op SYNC.nl. En op de BBC. En bij Tweakers. En Engadget. Ja, ik lees veel.

Wat ik ook las bij Tweakers:

Het is nog onduidelijk in hoeverre het omzeilen van de technische beveiliging van de iPhone juridisch aangepakt kan worden. De Amerikaanse DMCA-wetgeving staat het verwijderen van simlocks in elk geval wel toe, maar heel wat landen hebben inmiddels juridische maatregelen tegen het omzeilen van beveiligingssystemen genomen.

Maar ook in Nederland is het verwijderen van een simlock legaal. Dat is toch echt duidelijk.

Je kunt het kraken van een beveiliging op verschillende manieren juridisch proberen aan te pakken. Ten eerste hebben we artikel 29a Auteurswet, de tegenhanger van de DMCA-regeling waar Tweakers aan refereert. Dat artikel zegt dat je een beveiliging op een stuk software (of ander auteursrechtelijk beschermd werk) niet mag kraken of omzeilen. Maar:

Een simlock en een serviceproviderlock kunnen niet worden aangemerkt als auteursrechtelijk beschermd werk.

Dan is kraken dus legaal. Natuurlijk is het kraken van andermans computersysteem computervredebreuk, maar als je je eigen systeem kraakt, of met toestemming bezig bent, is er niets aan de hand. En een telefoon unlocken gebeurt toch echt met toestemming van de koper van het toestel.

Arnoud

6 reacties

  1. Zo te lezen gaat het daar om vervangende firmware. Ik kan me goed voorstellen dat daar software in zit die zonder toestemming van Apple van hen is gekopieerd.

    Verder heb ik geen idee hoe de simlock in de iPhone werkt. Kennelijk anders dan de meeste simlocks, anders was hij allang geunlockt. Wellicht dat die andere techniek verder gaat dan een code van 10 cijfers, zoals bij ons.

    Arnoud

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.