Planet is het oneens met Steven Ras

Voorwaarden Planet zijn vernietigbaar, kopt Nu.nl. Ze citeren Planet, die het uiteraard niet eens is met Steven Ras:

Volgens woordvoerster Eke Wolters van Planet zijn de juristen van het bedrijf het niet met Ras’ interpretatie eens. Klanten kunnen de voorwaarden bij aanmelding lezen, en elders op de site zijn ze wel te downloaden. “Er staan overigens geen rare dingen in die voorwaarden”, verzekert ze.

Misschien moeten die juristen de wet nog een keertje lezen.

De gebruiker (Planet dus) heeft aan de wederpartij (de klant) de algemene voorwaarden adequaat aangeboden] indien hij de algemene voorwaarden voor of bij het sluiten van de overeenkomst aan de wederpartij langs elektronische weg ter beschikking heeft gesteld op een zodanige wijze dat deze door hem kunnen worden opgeslagen en voor hem toegankelijk zijn ten behoeve van latere kennisneming (6:234 BW).

De voorwaarden moeten dus bij het sluiten van de overeenkomst beschikbaar gesteld worden op een zodanige manier dat je ze kunt opslaan. Er staat “dat ze kunnen worden opgeslagen EN later toegankelijk zijn”. Dat is toch echt wat anders dan “u kunt ze nu lezen en ergens anders staan ook nog voorwaarden die u kunt downloaden”. Je moet als klant de versie waar je mee akkoord gaat kunnen opslaan. Lijkt mij logisch. Die versie “elders op de site” kan best veranderen over drie maanden. Of over vijf minuten. Ik ga akkoord met wat ik gelezen en opgeslagen heb, niet met iets “elders”.

Trouwens, komt die kop u bekend voor? Mij ook. Mooi toeval. Leuk dat mensen je blog lezen, maar als ze de strekking overnemen in een eigen artikel, zou een linkje wel zo leuk zijn. Afijn.

Arnoud

3 reacties

  1. In alle eerlijkheid: ik had je kop en je blog niet gelezen. Ik baseerde me op dit bericht, en een mailwisseling met Steven Ras. Anders had uiteraard naar je bericht gelinkt – dat is op onze redactie beleid. Hou het dus op toeval, al ligt deze kop gezien de feiten nogal voor de hand.

    De kop is overigens pas later boven het artikel geplaatst. Oorspronkelijk stond er “Voorwaarden Planet niet geldig”, maar dat klopte naar Ras’ inzicht niet.

    Vriendelijke groet,

    Wieland van Dijk Redactie NU.nl

  2. Dank je voor je reactie, Wieland. Ik was getroffen door de gelijkenis, maar ik had er misschien niet meteen kwade wil in moeten lezen. En inderdaad, gezien het oorspronkelijke artikel zijn er niet zo veel manieren om de conclusie “Planet’s voorwaarden ongeldig” te beschrijven.

    Groeten Arnoud

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.