Aangeraden: ¡Viva la Creación! (Opinieweblog XS4All)

Niels Huijbregts is op Opinieweblog de serie ¡Viva la Creación! begonnen over creativiteit, internet en de toekomst van auteursrecht. Dit is de aanloop voor de discussie op PICNIC’07 waarover ik gisteren schreef.

De aftrap begint goed: creativiteit is altijd voor een deel na-apen. Niet zozeer jatten, als wel bestaande dingen samenvoegen en zo iets nieuws te creëren. En ja, dan loop je tegen het auteursrecht aan. Iedere auteur heeft volautomatisch dat auteursrecht, en kan daarmee elk gebruik van zijn werk controleren.

Da’s mooi, maar er zit een groot nadeel aan: ‘alle rechten voorbehouden’ is wel erg streng. Het houdt in dat je je , als je geïnspireerd raakt door iets dat je hoort of ziet, telkens moet afvragen of dat wel mag. En dat belemmert de creativiteit. Want creativiteit wil helemaal niet onderbroken worden door juridische vraagstukken. Creativiteit wil creëren.

Wordt vervolgd.

Arnoud

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren en <em> en <strong> voor italics en vet.

(verplicht)

Volg de reacties per RSS