De grote afwezige in de CC BUMA pilot: SENA (via Marco Raaphorst)

In de categorie: oh ja, die was er ook nog, de SENA. Eind augustus kondigden Creative Commons Nederland en de Buma aan een pilot flexibel rechtenbeheer te zijn begonnen, waardoor Buma-leden hun muziek via Creative Commons-licenties op internet kunnen zetten. Niet-commercieel, maar je kunt niet alles hebben.

Waar alleen niemand aan gedacht had: naast de Buma heeft ook de Sena het een en ander te zeggen over muziek op internet. De Sena vertegenwoordigt uitvoerend artiesten en incasseert royalties voor hun zogeheten naburige rechten. Ook als je met de Buma hebt afgesproken dat het gratis mag. Marco Raaphorst legt uit:

De SENA gooit erg veel roet in het eten van de CC/BUMA pilot. Zet je jouw eigen muziek online dan moet je niet alleen de BUMA betalen maar ook de SENA. Dus doe je aan de BUMA/CC pilot mee en teken je dus het contract van de BUMA, dan kan je een boete verwachten van de SENA als je je eigen muziek online zet zonder er voor te betalen. Iets wat overigens ook het geval is bij de BUMA als je geen Creative Commons licentie gebruikt.

Arnoud

2 reacties

  1. Als musicus heb je “recht” op een vergoeding en SENA int die “voor” je. Ook al heb je als artiest nadrukkelijk aangegeven dat je g??n gebruik wilt maken van dit recht, en gun je het jouw klanten dat ze jouw muziek bijvoorbeeld op een website zetten, dan n?g gaat SENA bij die website geld eisen. Zogenaamd “namens” jou.

    Uiteraard zie je als artiest weinig tot niets van dit geld; het blijft hangen in de luxe kantoren, de salarissen, de bonussen, de mantelpakjes en das-spelden, en de lease-auto’s van de firma SENA.

    Het ergste is dat ze ook als de muzikant zegt: NEE, IK WIL GEEN GELD EN IK WIL NIET DAT JULLIE “NAMENS” MIJ GELD INNEN, dat ze het dat toch doen.

    Praktijkvoorbeeld: muzikant treedt belangenloos op voor een goed doel. Maar m??i dat even later de SENA langs komt bij dat goede doel om geld op te halen “namens de artiest” ……..Artiest zegt: NEE! Maar SENA is onverbiddelijk. Er moet en er zal “beschermingsgeld” worden betaald…. 🙁 🙁

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.