iPhone te koop voor 189 euro: mag dat?

Psst, iPhonetje kopen? Onder andere iPhoneclub.nl meldt dat er nu al iPhones te koop zijn in Nederland voor het luttele bedrag van 189 euro. Dit terwijl ze in de VS nog $399 kosten, nog altijd 280 euro of daaromtrent.

Een Brabantse webwinkel verkoopt sinds vandaag iPhones voor 189 euro. Voorwaarde is wel dat je er een tweejarig abonnement van Telfort bij afsluit. Bedrijfsleider Dennis Boerekamps van GSMtrack.nl zegt dat het gaat om simlockvrije iPhones, maar wil niet zeggen hoeveel hij op voorraad heeft. Ook wil hij niet zeggen hoe hij aan de telefoons is gekomen. Een woordvoerder van Apple wilde evenmin duidelijkheid verschaffen of dit soort transacties zijn toegestaan.

Zal ik dan maar een poging wagen? Nee, dat mag niet.

Eerst het goede nieuws. De kans dat die iPhones gestolen zijn, lijkt me te verwaarlozen. Het zullen ook geen namaakfoons zijn. Een andere grond om doorverkoop van een iPhone te verbieden, zou ik echt niet weten. Als Apple ze aan iemand verkoopt, dan staat het die iemand vrij om ze door te verkopen. Ook met verlies, als je dat als verkoper zelf graag wilt natuurlijk. Verkocht is verkocht, heet dat in juridisch jargon. Had je maar in het verkoopcontract moeten zetten dat ze niet met verlies mogen worden doorverkocht.

De truc is hier natuurlijk dat GSMTrack het verlies goedmaakt door de premie die hij van Telfort krijgt voor het verplichte tweejarige abonnement dat er bij zit. En ja, ook dat mag. Het is aan de winkelier om te bepalen welke producten hij verkoopt en in welke combinaties.

Ja, dat is koppelverkoop. En nee, koppelverkoop is legaal in Nederland. Pas wanneer je een “dominante positie” hebt op de markt, mag je geen ongerelateerde producten meer bundelen. Pas dan verpest je de markt namelijk. Het staat iedereen vrij om niet bij GSMtrack te kopen, en andere GSM-boeren kunnen ook iPhones importeren vanuit de VS tenslotte.

Wat het wel dubieus maakt, is dat het gaat om geunlockte iPhones. Zoals ik eerder bij Macwereld uitlegde: daarvoor is een firmware hack nodig, en dat is inbreuk op het auteursrecht van Apple. Die gewijzigde firmware mag niet worden verspreid, en dus ook niet als onderdeel van een iPhone.

Arnoud

7 reacties

 1. Ik wou graag even vermelden dat het ook mogelijk is om een iphone sim vrij te maken zonder firmware hack, door middel van een nep simkaart. Op deze manier zou het naar mijn inzien volledig legaal zijn volgens de bovenstaande manier.

  Gr gerben

 2. Hoewel het duidelijk is dat het simlock vrij maken van een IPhone in Nederland volgens het auteursrecht illegaal is, is dit in de US, volgens de daar geldende DMCA een andere zaak. Er is nl. een ‘exemption’ op de DMCA, die het toestaat om het auteursrechtelijke beschermde software to mogen wijzigen/omzeilen:

  “Computer programs in the form of firmware that enable wireless telephone handsets to connect to a wireless telephone communication network, when circumvention is accomplished for the sole purpose of lawfully connecting to a wireless telephone communication network.”

  Daar nergens wordt gezegd dat het simlock vrij maken in Nederland, en niet in de US plaatsvindt, zou het kunnen zijn dat de toestellen dus in de US (legaal) simlock vrij worden gemaakt, en daarna doorverhandeld/geimporteerd worden naar Nederland.

  De vraag in dit geval is dus, of dit doorverhandelen/importeren wettelijk is toegestaan.

 3. er hangt tog nog een abbonoment aan dus wat is ut probleem?? in totaal word het 500 euro ofz..kijk op dat plaatje links er staat dat je dat bedrag eerst meot betalen en dan ook nog abbonoment erbij.. ciao colin

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.