Beledigen en bedreigen via MSN ook strafbaar

Net als op straat is beledigen en bedreigen via het chat-programma MSN strafbaar, meldt De Stentor. Onlangs legde de rechtbank hiervoor een boete van 750 euro op aan een chatter die via msn een donkere, homoseksuele Amsterdammer beledigde en doodwenste.

Franklin Hill (32) uit Amsterdam meldde zich in de vroege morgen van 18 juli 2006 aan op msn. De hem onbekende ‘Marleen’ nodigde hem uit voor een gesprek. Toen hij die aanvaarde, scholden ‘Marleen’ en drie anderen hem uit voor ‘kankerhond, vieze flikker en zwarte’ en ze bedreigden hem met de dood. Hill meldde zich na een paar minuten weer af, maar sloeg het gesprek op en leverde de spullen in bij de politie.

De tekst van de chatsessie is via de Volkskrant beschikbaar.

Weet iemand waar dit vonnis te vinden is? Rechtspraak.nl lijkt het niet te hebben.

Via Geenstijl.

Arnoud

34 reacties

 1. Hallo,

  Geldt deze bestrafbaarheid ook voor andere chatsites, zoals Chatcaf? ? (www.chatcafe.nl) Er zijn daar zelfs admin (medewerkers van de site) die onjuiste beweringen over mij doen in een openbare chatbox dat ik vastgezeten heb of vrouwen mishandeld heb, etc. etc.

  Kan dit allemaal zomaar? Kan ik admins ?n ook gewone chatters hierop aanspreken en eventueel zelfs een aanklacht wegens smaad of aantasting in de goede naam o.i.d. indienen?

  Alvast bedankt voor de reactie.

  Vriendelijke groet,

  Louis Kuyten

 2. Ik zou zeggen dat de strafbaarheid van een uitlating geldt onafhankelijk van het medium. Of ik nou via MSN, een chatsite, Twitter, een krabbel op Hyves, een blogpost of een ingezonden brief in de krant communiceer, belediging is belediging.

  De vraag is natuurlijk altijd wel of er werkelijk sprake is van smaad dan wel belediging. Dat is iets dat alleen te beoordelen is door iemand die alle feiten kent. Ik raad u dan ook aan contact op te nemen met een advocaat bij u in de buurt.

  Arnoud

 3. Ik ben sinds 2006 weer alleen, prima naar alles wat ik en mijn jomgens hebben doorstaan met mijn ex. Lekker laten rusten is mijn motto to ik gisteren en vandaag door verschillende bekenden op de hoogte ben gebracht dat mijn ex op hyves mij even bij iedereen die hij maar kan bereiken mijn ”zwart”maakt over het wel en wee van destijds! Nu ben ik geen piepert maar als het dan ook eens op waarheid zou berusten! Bij alles wat hij heeft uitgespoken , zijn verhaal dus verteld ie het alleen nu met mijn!!!!naam. Ik wil dat ie daarmee op zal houden maar hoe kan ik kort en krachtig duidelijk maken dat dit kinderachtig gedrag per direct stopt!

 4. Hoi,

  Ik heb de reacties medegedeeld in mijn mail. Dat zijn precies de feiten.

  Deze reacties zijn onwaar. Is dat dan smaad en/of belediging: iemand beschuldigen van mishandeling, verkrachting en celtraf?

 5. hallo mijn zoontje van 8jaar wordt bedreigd door klasgenootjes en broertjes er van op zijn hyves,wat kan ik hiermee doen,ben me geschrokken en weet nu niet hoe het het beste aan te pakken zijn immers nog kids.

 6. Beste Remico, het lijkt me het beste om dit met de leraar en de ouders te bespreken. Vaak hebben de kinderen nog niet eens door hoe hard zulke opmerkingen aankomen, het “zijn maar letters op een scherm” denken ze. Word dus niet meteen boos, maar laat ze wel merken dat je zoon er onder lijdt en zoek samen naar een oplossing.

  (Juridisch is er niets aan te doen, daar zijn de kinderen te jong voor. Maar dat lijkt me ook zwaar overdreven.)

 7. als je dan toch aangifte kan doen omdat je beledigt wordt op msn of elders, dan ga ik ook maar eens aangifte doen ,heb de naam en achternaam geboortedatum woonplaats van deze persoon ,die ook gelijk begint te schelden als je er geen chatcontact mee wil,de ergste woorden worden door hem gebruikt die gelinkt zijn aan ziektes zoals kanker en tyfus dus morgen ga ik ook aangifte doen, heb al het bewijs inmiddels verzameld

 8. Hoe te handelen als iemand je via msn bedreigd?

  Ik ken de persoon niet kwam opeens online bij mij en bedreigd me met doodschieten, doodslaan, dreigt mijn kinderen wat aan te doen en weet ook waar ik woon blijkbaar.

  Ik heb gegoogled op zijn emailadres maar kan niks vinden hoe kan ik hier aangifte van doen terwijl waarschijnlijk zijn gegevens niet eens echt zijn?

 9. die email die jij ziet gebruik ik niet in mijn msn.

  Wel een van een oude website van mij die ik nog steeds host en ons hostingbedrijf zit wel in mijn woonplaats dus dat zou kunnen, maar hij kent ook andere websites van mij en viel me in juli ook al een keer lastig.

  Maar ik vrees dat er sowieso weinig aan te doen is aangezien hij een hele vage emailadres gebruikt die niet te vinden is in google en waarschijnlijk staan zijn gewone gegevens ook niet in het account van hotmail.

  het moet dus iemand zijn die bekend is met mij aangezien die 2 websites niet met elkaar te verbinden zijn alleen de hosting is hetzelfde. Maar het blijft vervelend. Ik heb in ieder geval een email naar hotmail gestuurd (live tegenwoordig) kijken wat hun zeggen dan.

 10. Ik ben veroordeeld zonder het te weten. Ik heb een boete gekregen van 500 en is al opgelopen tot 618 euro. Ik heb niks gehoord van een rechtzaak of veroordeling. Ik kon het vandaag dus vernemen van een mooie brief. Ik ben me van niks bewust en ik beledig niemand. Ook ben ik al 5 jr moslima geworden en beledigen of smaad plegen mag gewoon niet. Ik snap dit land niet hoor. Ook kreeg ik maandag een brief van hun dat ik 10 dagen gevangenisstraf moet doen, want 40 werkuur is omgezet in 10 dagen hechtenis. Hiervan heb ik dus ook niks gehoord. Raar hoor allemaal dat dit zomaar kan en ik kan me niet eens verdedigen en word zomaar gestraf voor smaad. Ik ben al 2,5 jr ziek met mijn rug al 2 operaties gehad en moet er nog 1. Ik heb erge artrose dus werken kan ik niet ben afgekeurd en een politiecel bed is hard en daar kan ik niet in verblijven. Waarom is dit land zo erg dat dit zomaar allemaal kan. Laen ze de echte crimminelen oppakken en verkrachters. Dit is gewoon belachelijk. Heeft iemand een idee wat ik kan doen. tnx Khadija

 11. @khadija: Het beste advies dat ik je kan geven is: Ga naar een buro voor rechtshulp, daar kunnen ze je verder helpen of doorsturen naar een advocaat. Ik ben bang dat er verder weinig te doen is aan de veroordelingen, maar dat kan het buro voor rechtshulp je beter uitleggen.

 12. Hallo Ik ben Charlene,

  Ik ben zojuist bedreigd met de dood op http://www.gamesquare.nl ik vroeg gewoon of hij/zij misschien weg kon gaan omdat ik alleen tegen de computer wilden spelen. Dit is waqt er uit kwam…

  Ik moord dat hele huis uit kk hoer. Dat was de reactie die ik onder andere kreeg zoals: Als ik jou was zou ik opletten waar je loopt ik kom je hale.

  Wie o wie kan mij helpen waar ik aangifte kan doen via internet zo dat de site eigenaar het weet.

 13. Beste Arnoud, Vanmiddag betoogde Bram Moszkowicz in zijn pleidooi ten behoeve van Geert Wilders dat hij, Geert Wilders dus, niet in Nederland strafbaar is v.w.b. de plaatsing van zijn film Fitna op http://www.liveleak.com/ Liveleak is gevestigd in Arizona U.S.A. en omdat de Amerikaanse wetgeving en i.h.b. die van Arizona van toepassing is. Nu weten U en ik dat het begrip free speech in Amerika heel wat ruimer is dan de vrijheid van meningsuiting in Nederland. Ik betwijfel echter dat je in Nederland vrij uit kunt gaan voor strafbare feiten volgens de NL-wet als je ze pleegt met behulp van een U.S.A.-provider. Heeft U daarover een opinion ?

 14. Bij mijn weten is Wilders verantwoordelijk voor de plaatsing van de film op liveleak.com, en is hij verantwoordelijk voor de ruchtbaarheid die hieraan in Nederland is gegeven. Strafrechtelijk gezien is er geen verschil met plaatsing van de film op een zuiver Nederlandse site. Bram verkoopt wel meer onzin.

 15. Een tweede aanvulling. Ik heb de dagvaarding gelezen http://www.amsterdampost.nl/wp-content/uploads/dagvaarding-NL.pdf – kijk onder punt 1 – en ik vraag me af of het OM niet een verzuim heeft begaan door in de ten laste legging niet op te nemen wanneer Geert Wilders de film Fitna op zijn eigen site heeft geplaatst.Ik heb deze link van zijn eigen site gehaald http://tinyurl.com/36xukm8 Ik heb vannacht zitten grutten in wat wetteksten en daarbij gestuit op http://lexius.nl/wetboek-van-strafrecht/artikel5 Wanneer ik de opsommingen in dat laatste artikel punt voor punt naloop kom ik tot geen andere conclusie dat als Wilders vanuit het buitenland zijn film op Liveleak heeft geplaatst de dagvaarding te kort schiet ! Foutje bedankt dus aangenomen dat hij in Arizona niet strafbaar is. Ook Bram had het daarover. Ik wil mijn vraag aan U uitbreiden : als ik kan bewijzen dat ik met mijn Samsung Wave vanuit het buitenland een potje ga haatzaaien onder het mom van free speech op een blog met een Amerikaanse provider kan ik dat dan straffeloos doen ? Me dunkt van wel. Het zal wel een van de redenen zijn dat zoveel extremistische blogs juist een Amerikaanse provider hebben. Ik ben benieuwd of U mijn conclusies deelt.

 16. Dit is een hele moeilijke, vooral omdat er niet of nauwelijks over geprocedeerd is. Niemand weet echt of die wetten wel op deze manier op internet toegepast kunnen worden.

  Amerika heeft veel grotere freedom of speech dan wij. Maar ook zij kennen grenzen: je mag niet aanzetten tot geweld of smaad plegen. Haatzaaien als juridisch begrip bestaat daar niet letterlijk, maar het kan worden gevonden via constructies als “het kweken van een klimaat waarin geweld tegen personen wordt gestimuleerd” (oudere rechtspraak tegen de Ku Klux Klan). Afhankelijk van hoe je die constructies toepast zou je artikel 5 lid 2 Strafrecht van toepassing kunnen verklaren.

  Je kunt ook zeggen dat Wilders de film in Nederland verspreidt: het doet er immers tegenwoordig niet meer toe waar de film fysiek staat, het gaat erom waar deze te zien is. En als daarbij nog omstandigheden zijn waaruit duidelijk blijkt dat hij zich richt op Nederland, dan zou dat genoeg moeten zijn om een procedure te kunnen starten. Dit is vaag maar meer heb ik niet; er zijn geen harde regels.

  (Het is dus ook weer niet zo dat elke publicatie wereldwijd onder Nederlands recht valt. De rechtspraak bij ons wil meer zien dan alleen een website die aanklikbaar is. Bij bv. een Nederlandstalige interface van een webwinkel, uitleg dat verzenden naar Nederland 14,95 kost of acceptatie van iDeal-betalingen lijkt het wel duidelijk dat Nederlands recht geldt, ook als de winkel niet in Nederland gevestigd of gehost is. Een Engelstalige site met alleen een 1-800-telefoonnummer en geen letter over Nederland valt niet onder Nederlands recht.)

 17. In een aantal staten in de VS (o.a. New York), en nu ook in voorbereiding in IJsland, zijn wetten waarmee je kunt terugslaan tegen buitenlandse veroordelingen wegens smaad en laster, als die uitingen gepleegd zijn in die staten/landen, en die niet ter plaatste tot een veroordeling kunnen leidden. Dit is met name bedoeld om locale personen te beschermen tegen “forum-shoppen”, maar zou via een omweg tot een heel aardige juridische wapen-wedloop kunnen leiden. De op te leggen maatregelen zijn bijvoorbeeld het drievoudig terugclaimen van opgelegde buitenlandse boetes. Natuurlijk zijn er problemen met de uitvoerbaarheid, maar stel dat Wilders gebruik maakt van dit soort wetgeving, hier zijn zaak verliest, iemand schadevergoeding moet betalen, en dan een drievoudige schadevergoeding toegewezen krijgt in de VS, dan kunnen die personen niet meer naar de VS afreizen… Zoals ik die wetten lees zou je zelfs de betrokken aanklagers en de rechters hiermee om de oren kunnen gaan slaan.

 18. Hoi… ik heb een vraag… ik heb een mail en gespreks geschiedenis dat iemand men gezin uit elkaar wilt halen omdat die gene niet gelukkig is…. wat kan ik daar mee…

  Diegene wil me ook op hyves en msn en waar dan ook zwart gaan maken…

  groetjes en alvast bedankt

 19. Bedreigingen op hyves

  Van de week was er nogal remoer op hyves

  Er worden beschuldigingen en bedreigingen naar mij en ??? (die dit lees weet wel wie ik bedoel) geuit ,maar ik laat het hier niet bij zitten en dit is niet alleen onder jeugt, zelf volwassenen doen hier ook aan mee???.dat ik kankerhoer genoemt word en hoe ik het in mijn hoofd haalde om dat kankerjong op de wereld te zetten met zijn en als ik niet snel er voor zorgde dat hij diep onder de grond geplaats zou worden, ze er zelf wel voor zorgde dit is nog maar een paar regels die ik dus op mijn mail krijg?????????.leuk he hyve???s
  wat kan ik hier aan doen

 20. ik heb met deze situatie te maken. een jongen op facebook ging me allemaal normale berichten sturen maar ik ken hem niet dus ik vroeg waar ken ik je van en toen begon de jongen allemaal onzin dingen te zeggen en toen heb ik gezegt ik ken je niet ik wil graag met rust gelaten worden en toen begon alles. hij laat me niet meer met rust ik heb hem geblokeert op msn op facebook kijk ik net op mijn mail heeeft die een mailtje gestuurd met dreigementen. kan ik hiervoor naar de politie gaan?

 21. Mijn zussie wordt nu al een jaar bedreig en uitgescholden op walhalla bingo. Ze hebben alle prive gegevens over de chat gegooit, telnr zowel prive als mobiel van haar mans zaak, straatnaam, gelukkig zonder nr maar zijn wel aan het zoeken geweest in de straat waar ze woont. Gisteren dreigde ze het eerste weekend van febr te komen, ze moest haar verbanddoos maar goed aanvullen, en haar breekbare spullen weg zetten. Ze is een wrak,zowel hyves als hyves games nemen haar niet serieus, terwijl ze zo’n denk ik wel 1000/1500 printscreentjes door stuurt naar beiden. Ook jatten ze der profielfoto, en maken een vals acc aan met haar foto en naam! Onze moeder is 3 jan 2011 overleden, en daar wordt steeds mee gegooit, dat vieze wijf in die urn! Ze hebben (denk een groep van 10 pers) ook een acc aangemaakt met de naam van haar man en een walrus erop met de foto het hoofd van mijn zus! Wat kunnen we er nog tegen doen, waarom moet er eerst iets geburen voordat er wordt ingegrepen. Graag tips waar we iets aanhebben.

 22. ik had contact met een webcamgirl,later zei ze dat ze een man is en van de politie is,en mij beschuldigt dat ik illigaal contact heb met zoiets als zij/hij,en de opname op youtube heeft gezet,en voor voor hij mijn IPadres raadpleegd,kan ik de opname van youtube verwijderen,en het anders aan de rechtbank overdraagt,ik heb trouwens niks op youtube gezien,maar het is een poging tot uitlokking van hem,om contact met mij te krijgen,en me dan gaat bedreigen,moet ik dat serieus nemen?of zijn het pesterijen,misschien dat zoiets ook bij anderen gebeurt

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.