Ubuntu en de ‘dreiging’ van softwarepatenten (bij Livre)

| AE 1127 | Intellectuele rechten | 5 reacties

De komende weken brengt Livre een serie artikelen rond Ubuntu, de meestgebruikte Linux-distributie van dit moment. Mark Shuttleworth, de initiatiefnemer van Ubuntu, heeft al meerdere malen aangegeven zich zorgen te maken over patentzaken die worden aangekaart door kleinere patenthouders die niets (meer) te verliezen hebben. Livre vroeg mij of ik dat ook deed, en het antwoord is nee. Daar zet ik zelfs een kratje vrij bier op:

‘Linux schendt honderden patenten van Microsoft’. Met die spierballentaal probeerde Microsoft-topman Steve Ballmer vorig jaar mei weer eens een staaltje FUD (Fear, uncertainty and doubt) de wereld in de helpen. Linux een enge ziekte toewensen hielp niet meer, dus dan maar een enge juridische claim. Nu werd dat getal later bijgesteld: Ballmer was een beetje in de war toen hij het over 235 Microsoft-octrooien had. Hij bedoelde namelijk 235 octrooien van Microsoft en anderen, iets dat vrijesoftwareadvocaat Dan Ravicher in 2004 had geconcludeerd na een diepgaande studie van honderden software-gerelateerde octrooien. Ravicher vond overigens 27 Microsoft-octrooien.

Maar het punt blijft: er zijn tientallen, zo niet honderden octrooien waar een gemiddelde Linux-distributie tegenaan kan lopen. Moeten Linux-distributeurs zich nu zorgen gaan maken? Misschien. Maar niet meer dan elke andere softwaredistributeur.

Lees verder in Ubuntu en de ‘dreiging’ van softwarepatenten bij Livre.

Arnoud

Deel dit artikel

  1. Relevant detail: het gaat over Amerikaanse octrooien waarop mogelijk in de linux kernel inbreuk gemaakt wordt. Er is verder geen onderzoek gedaan naar de sterkte van de betreffende octrooien.

    De EUropese octrooiwetten verschillen van de Amerikaanse met name op het gebied van octrooien op software zijn er aanzienlijke verschillen.

  2. Er is wel degelijk onderzoek gedaan naar de sterkte. Ravicher heeft bij zijn onderzoek gekeken naar octrooien die in rechtszaken overeind zijn gebleven. Hij heeft daar 87 zaken bekeken en geconcludeerd dat de kernel op geen van die inbreuk maakt. Op 283 andere zaken vond hij mogelijk wel inbreuk (hij is US patent attorney) maar die rechten zijn nooit in zaken getest. De hitrate bij inbreuk is rond de 50 procent, dus de kans dat er minstens ??n Amerikaans octrooi is waar Linux inbreuk op maakt, is re?el. Gelukkig dus maar dat we OIN hebben en dat de meeste octrooien bij OIN-lid IBM zitten.

  3. Interessant stuk.

    “Een trol is uit op geld, niet op rechtszaken. Die zal dus eerder geneigd zijn een laag bedrag te krijgen om zich af te laten kopen.” Ongetwijfeld. Ik ben eigenlijk wel benieuwd op wat voor schaal dit plaatsvindt. (Nee, ik verwacht heus niet dat je uit de school klapt ;))

Laat een reactie achter

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren en <em> en <strong> voor italics en vet.

(verplicht)

Volg de reacties per RSS