Akkoord gaan met algemene voorwaarden verplicht?

Een lezer vroeg zich af:

Op veel sites moet je tegenwoordig zo’n vakje aankruisen waar dan bij staat “Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden.” Als je dat niet doet, gaat de koop niet door of mag je je niet registreren of iets dergelijks. Maar je hoeft toch niet expliciet akkoord te gaan met algemene voorwaarden?
Inderdaad, een expliciet akkoord is niet nodig. Algemene voorwaarden zijn van kracht als je voor of bij het sluiten van de overeenkomst wist dat ze bestonden. Je hoeft ze niet gelezen of ondertekend te hebben. De enige eis is dat er een redelijke mogelijkheid is geboden om kennis te nemen van de algemene voorwaarden. Daar zijn precies vier manieren voor.

Bij “gewone” overeenkomsten:

 1. Op papier overhandigd aan de wederpartij.
 2. Als dat niet mogelijk is, dan melden dat ze bij de KVK of de griffie van een rechtbank ter inzage liggen en aanbieden ze meteen op te sturen als de klant daarom vraagt.

Bij elektronische overeenkomsten:

 1. Beschikbaar stellen op een manier dat de wederpartij ze kan opslaan en later nog eens lezen.
 2. Als dat niet mogelijk is, dan bekendmaken waar ze ingezien kunnen worden en aanbieden dat je ze elektronisch of op papier opstuurt als de klant daarom vraagt.

En dat moet dan ook nog eens voor of bij het sluiten van de overeenkomst gebeuren. Niet pas bij de bevestigingsbrief of op de achterkant van de factuur.

Zo’n aankruisvak kan wel praktisch voordeel hebben. Je kunt zo namelijk heel makkelijk bewijzen dat je ze voor het sluiten van de overeenkomst aangeboden hebt. De klant moest immers het vakje aankruisen, anders kon hij de overeenkomst niet sluiten. Hij moet dus het vakje bekeken hebben, en (mag je aannemen) ook de zin bij het vakje waarin hij gewezen werd op de voorwaarden.

Bij elektronische overeenkomsten moeten die voorwaarden dus zo aangeboden worden dat je ze kunt opslaan en later nog eens lezen. Een aparte webpagina of PDF document is een prima oplossing, maar je hebt ook sites die het in een Flash-animatie stoppen. Dat is dus niet goed, je kunt daar de tekst niet eens uit copy&pasten en opslaan in een tekstbestandje. Wie kent er nog meer irritante manieren om algemene voorwaarden aan te bieden?

Arnoud

13 reacties

 1. Wij hebben ze, sinds kort, gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel.

  Niet verplicht natuurlijk maar je wilt gewoon geen ruzie krijgen over wat de algemene voorwaarden waren op het moment dat de overeenkomst werd aangegaan. Daarnaast hoef je het voor de kosten (??? 18,00 dacht ik) ook zeker niet te laten.

 2. Als ik het op het internet een overenkomst sla ik iedere pagina als een plaatje op met behulp van de ScreenGrap! add-on voor firefox.

  @Dennis: Wat als de klant beweerd dat de algemene voorwaarden die je hebt gedeponeerd bij de KvK niet de gene waren die aangeboden werden op de website?

 3. Als je het de klant lastig wilt maken, kan je ze ook een html pagina sturen met daarin de volgende inhoud:

  Hijer de algemene voorwaarden, blah, blah, blah *2000 woorden

  Op die manier heeft de klant de algemene voorwaarden zeker gezien. Dat zijn scherm waarschijnlijk niet groot genoeg is om de gehele algemene voorwaarden in de browser te bekijken, tjah, da’s een detail.

 4. EDIT: Doe ik het nog een keer, kennelijk verwijdert wordpress gewoon de html tags..

  Als je het de klant lastig wilt maken, kan je ze ook een html pagina sturen met daarin de volgende inhoud: <html> <head> <title>Hijer de algemene voorwaarden, blah, blah, blah *2000 woorden </title> </head> </html>

  Op die manier heeft de klant de algemene voorwaarden zeker gezien. Dat zijn scherm waarschijnlijk niet groot genoeg is om de gehele algemene voorwaarden in de browser te bekijken, tjah, da’s een detail.

 5. Ja, die is lekker irritant ja. Fout ook: je moet de algemene voorwaarden kunnen opslaan anders zijn ze niet van toepassing. Natuurlijk kun je theoretisch gezien elke stroom bytes die je PC binnenkomt, opslaan maar dat lijkt me geen redelijke uitleg van die bepaling.

 6. @ Alex. Daarom verwijzen wij in de nieuwe (hostingoplossingen/maatwerk) offertes en overeenkomsten ook naar “Zoals bij de KvK gedeponeerd onder nummer #… en schriftelijk ter hand gesteld”. Dit wordt de klant toegestuurd.

  Hij gaat met die algemene voorwaarden akkoord(waarbij wij moeten zorgen dat die gelijk zijn aan degene die op dat moment op de website staan). Als de algemene voorwaarden die op de website staan anders zijn, dan is dat onze fout. De beperking van onze rechten en plichten zullen wij voor onze rekening nemen. De algemene voorwaarden die het minst beperkend zijn voor de klant zullen worden toegepast.

  Dit lijkt mij de juiste manier, toch?

 7. > Wie kent er nog meer irritante manieren om algemene voorwaarden aan te bieden? Present. Je kan je algemene voorwaarden in overbodig, extreem wollig taalgebruik aanbieden in een epistel van zeshonderd pagina’s, zodat het goedkoper wordt om hetzelfde product ergens anders tegen een hogere prijs te kopen (lezen kost tijd).

  Dat algemene voorwaarden niet voor iedereen te begrijpen zijn daar ontkom je niet echt aan, maar wat als je het erom doet?

 8. een oude discussie die ik graag een beetje nieuw leven in leidt, ik zie nu bij grote ecommerce partijen als bol.com dat ze het aanvinken op de zin ” Ik ga akkoord met…” niet meer gebruiken, maar neerzetten “door op bestelling plaatsen te drukken, gaat u akkoord met de voorwaarde” Zitten hier nog risico’s aan? En ook in het geval van contracten? Ik hoorde o.a. dat de waarde van deze klanten niet meer telt bij bojvoorbeeld een overname omdat er dan niet actief is aangegeven dat de klant de voorwaarde gelezen heeft. Is dit waar?

 9. Een vinkje zetten is juridisch inderdaad niet nodig. Algemene voorwaarden zijn deel van de overeenkomst wanneer dat voor of bij het sluiten daarvan is gemeld, ook als de wederpartij niet expliciet heeft gezegd dat goed te vinden. Dus ja, je kunt op die manier werken.

  De enige discussie die je kunt krijgen is of het duidelijk genoeg gemeld is, maar als die zin prominent in beeld is dan lijkt het mij van wel. (Met een vinkje weet je zéker dat de klant akkoord is, dus als je bang bent voor die discussie dan moet je met vinkjes werken.) Ik heb ook wel constructies gezien waarbij de knop zelf naar de AV verwijst.

  Natuurlijk moeten de AV nog steeds als hyperlink aan die zin gekoppeld zijn omdat ze anders vernietigbaar zijn wegens onjuiste terhandstelling. De AV moeten immers eenvoudig in te zien en op te slaan of te printen zijn.

  De wet eist geen actieve instemming dus ik zie niet hoe dit de waarde van de klant aantast. Bij winkels lijkt me de ‘waarde’ van een klant sowieso dubieus want hoe weet je of daar vervolgaankopen uit komen?

 10. Mag een patkbeheerder, nadat het park woonbestemming heeft gekregen dmv bestemmingsplan wijziging, hun bewoners dwingen tot het tekenen van nieuwe eenzijdig opgestelde algemene voorwaarden die eerder weg hebben van een wurgcontract, en teken je niet moet je uitschrijven bij de gemeente op je eigen woonadres. En dreigen met hoge boetes? Mvg M Schriever

  1. Deze vraag is dermate specifiek en niet gerelateerd aan ICT, dat ik zou adviseren elders advies in te winnen. Je zou bv. een afspraak kunnen maken bij Het Juridisch Loket. Ik meen dat hieraan geen kosten zijn verbonden.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.