Gearresteerd voor meeliften op wifi, maar hoe weten ze dat?

wifi-satelliet-draadloos-auto.pngTwee mannen zijn afgelopen maandag aangehouden voor illegaal draadloos internetten, meldde de politie afgelopen maandag. De twee zaten in een auto en waren met hun laptop aan het chatten met hun thuisfront. Ze hadden daarvoor ingelogd op een draadloos netwerk van een bewoner aan de Veldbloemweg. Die bewoner ondervond problemen en belde de politie, kennelijk omdat hij die twee mensen voor zijn deur in verband bracht met zijn computerproblemen.

De politie kwam langs en arresteerde de twee. Enigszins cryptisch stelt het persbericht daarbij dat de politie “stelde vast dat er inderdaad sprake van misbruik was”. Maar dat is nu precies waar ik meer over wil lezen: hoe weten ze dat? Hoe breng je twee mannen in een auto in verband met een traag werkende internetverbinding bij iemand in de straat?

Het persbericht heeft het overigens over twee ‘mannen met Servische nationaliteit’, maar de relevantie van dat feit ontgaat me. Of was dat de manier om het misbruik vast te stellen? Twee Serviërs met een laptop, dat moeten wel criminelen zijn? Ik mag toch hopen van niet. Maar hoe weet men het dan wel?

Via Security.nl.

Arnoud

15 reacties

 1. Is het voor succesvolle vervolging van belang dat de eigenaar van het draadloze netwerk “last” had van het vermeende misbruik?

  Wellicht verstaat de politie onder misbruik ook het gebruik zonder toestemming.

  Overigens zal het niet zo moeilijk zijn om aan te tonen dat de verdachten van het netwerk gebruik hebben gemaakt aangezien namen van gebruikte netwerken in de regel worden opgeslagen.

 2. Klopt, Bastiaan. Alleen: dat controleren mag pas na de aanhouding, en dan moet er dus al een redelijk vermoeden van schuld hebben bestaan. Waar komt dat dan vandaan? Je ziet niets meer dan twee ongeschoren mensen in een auto met een laptop. Zo zit ik ook wel eens. Mijn HSDPA-kaartje is niet altijd even zichtbaar, dus loop ik nu het risico om gearresteerd te worden als de buurman zijn netwerk het even niet doet?

 3. Ik vrees dat je inschatting wel correct is: 2 ‘verdacht uitziende’ mannen met een laptop terwijl je internet traag is, was kennelijk genoeg reden voor deze aanhouding. De vraag is hoe vaak dit soort dingen gebeurt en waar dan “toevallig” de mensen onschuldig zijn (en waar we dan niets over gemeld krijgen van de politie).

  Je bent nog nooit aangehouden, Arnoud? 🙂 Toch maar niet meer ongeschoren met je laptop in de auto.

 4. Je kunt je ook afvragen of “chatten met het thuisfront” problemen met de genoemde internetverbinding op kan leveren. De bandbreedte die daarmee gemoeid is lijkt me dusdanig gering dat het verband tussen de twee ontwaarschijnlijk is. In dat geval zou slechts het gebruiken van laptops in de auto aanleiding zijn tot aanhouding en dat lijkt me vrijwel zeker onvoldoende.

  Natuurlijk kan die opmerking over “chatten met het thuisfront” best een redactische opmerking (opleuking) zijn.

 5. Voor wat betreft het juridische deel, ik vraag me af of de opgeslagen netwerken in de laptop afdoende zijn. Is het niet zo dat alle netwerken worden opgeslagen, ook als je er geen verbinding mee opbouwd? En zelfs als je er een verbinding mee opbouwd, betekend dat dan ook dat je er daadwerkelijk data over verzonden hebt? Als de SOHO router logging aan had staan is het makkelijk te bewijzen, maar dit is in 99% van de gevallen niet zo.

  Voor wat betreft het “mannen met Servische nationaliteit” gedeelte kan ik helaas min of meer als ervaringsdeskundige spreken. Ik ben zelf een geboren en getogen Nederlander, net als mijn ouders, maar heb een Italiaanse achternaam. Verder is mijn vriendin Servisch. Zij kan voor enkele weken per jaar naar Nederland komen, maar daar houdt het dan ook mee op. Omdat ik mijn werkzaamheden via het Internet kan uitoefenen heb ik besloten om dan maar in Servi? te gaan wonen. Dat betekend wel dat ik iedere drie maanden even terug moet komen naar Nederland. Ik doe dat per toerbus omdat ik niet van vliegen houdt. De toerbus is Servisch, en ik ben steevast de enige (autochtone) Nederlander in de bus, de rest is Servisch. Door deze reizen ben ik er achter gekomen hoe Serven in de regel behandeld worden door de politie in verschillende landen. Met bijna voorspelbare regelmaat wordt de bus van de weg gehaald en worden we totaal binnenstebuiten gekeert. Dit gebeurt meerstal in Duitsland, maar het gebeurt soms ook in Nederland, Oostenrijk en Hongarije. De politie hanteert hierbij soms de harder hand (je krijgt soms echt WW2 achtige taferelen) en ze houden zich daarbij allerminst aan de regels. Niet dat je er veel tegen kunt ondernemen, want je staat daar met een groep Serven die nimmer zullen ageren of getuigen tegen de politie (in Servi? betekend dat klappen!) en in je eentje klagen/procederen tegen een groep van 20+ politieagenten (paramitiar uitgedost met honden en machinepistolen) gaat ook niet werken. De eerste keer dat het me overkwam kon ik het gewoonweg niet geloven. Nu kijk er al niet meer van op. Je went er aan. Misschien dat Polen of andere Oostblokkers een zelfde behandeling krijgen, maar als Serf (of mee reizende Nederlander) krijg je allerminst een eerlijke behandeling van de Politie. Ook niet in Nederland. Ik denk dat ik inmiddels wel kan stellen dat je als Serf bij voorbaat als crimineel wordt bestempeld, totdat je zelf het tegendeel hebt bewezen. Toen ik voor het eerst naar Servi? kwam was ik uitermate critisch ten aanzien van al de verhalen die ik hier over hoorde en dacht dat het allemaal overdreven was; het is makkelijk klagen als je jezelf in een slachtoffer rol plaats. Inmiddels heb ik moeten constateren dat je als Serf in het buitenland min of meer vogelvrij verklaard bent, met name waar het om de Politie gaat.

  Het argument dat er veel Servische criminelen zijn gaat vrees ik ook maar ten dele op. In Nederland houden we ook niet duizenden mensen op straat aan als we op zoek zijn naar een crimineel. Verder nemen de serieuze criminelen nimmer de bus en hebben ze allang voorzieningen getroffen om niet opgepakt te worden. Je moest eens weten hoe corrupt de meeste politiediensten zijn wanneer het ze te doen hebben met mensen van buiten de EU (dit was tevens een behoorlijke schok voor mij). Ik kan me hierbij alleen beroepen op tweedehands maar wel erg consistente informatie. Zelf denk ik dat de werkelijke reden eerder is dat het alles te maken heeft met de beeldvorming rond Servi? tijdens en na de Balkan oorlogen. Wat daar gebeurt is kan niet goedgepraat worden. De mensen die ervoor verantwoordelijk waren dienen ook zeker bestraft te worden. Een groot probleem is echter de propaganda oorlog die is ontketend tijdens maar vooral na de oorlog. In Servi? bestaat er helaas nog steeds propaganda (privaat, niet staat) die de oorlogsdaden verheerlijken. Het staat echter in schril contrast met de omvang en dekking van de propaganda in Europa en de VS om de Serven als de boosdoeners aan te wijzen. Het is ronduit ontstellend hoe veel harde informatie domweg uit ALLE media gehouden wordt in de EU en VS. Het is hier in Servi? moeilijk om bovenwater te krijgen wat er werkelijk gebeurt is. Gelukkig kan je hier door de verhalen van alle partijen te combineren toch een redelijk beeld krijgen. Dat beeld laat duidelijk zien dat ALLE partijen hier gruweldaden hebben gepleegd. Servi?rs, Croaten, Bosni?rs en zeker niet in de laatste plaats de geallieerden! Afgezien van de Serven zijn alle partijen echter gesteund door buitenlandse overheden. Deels openlijk maar vooral clandestien via de geheime diensten. Wat de meeste mensen ook niet weten is dat de VS (en ja, zelfs Nederland) ook oorlogsmisdaden heeft gepleegd in de Balkan. Dat is dan misschien ook de reden dat er zo veer propaganda, censuur en demonisatie tegen de Serven. is in Westerse landen. Hoe meer mensen de Serven als schuldigen zien, des te minder mensen er kijken naar wat de andere partijen hebben uitgespookt. De kans dat de waarheid ooit boven tafel komt in de EU en de VS is echter klein. Er kleeft te veel bloed aan de handen van de overheden al daar om een eerlijke gang van zaken toe te laten. Servi?, als gevolg, wordt nu al 10 jaar actief klein gehouden en aan alle kanten gediscrimineerd. Ik heb zelf veel kritiek op veel dingen in Servi?, maar de manier waarop de EU en de VS met Servi? en haar onderdanen omgaat is ronduit schandalig. Ik schaam mij er geregeld voor mezelf Nederlander te zijn wetende wat mijn overheid voor smerige spelletje speelt (hint: Maxim Verhagen weet heel goed welke buitenlandse geheime dienst voorkomt dat Servi? Mladic kan arresteren en uitleveren). Ondertussen betalen alle gewone burgers in Servi? die niets anders willen dat vrede en een beter leven het gelach.

  Dit was een erg lang verhaal om eigenlijk een klein punt duidelijk te maken: het maakt heel wat uit of je wel of geen Serf bent als je in aanraking komt met de politie. Tevens denk ik dat de vermelding ervan in het nieuwsbericht allerminst toeval was. Ik denk overigens dat veel van discriminatie onbewust en mogelijk zelf onbedoeld zal zijn. Dat maakt het echter niet minder erg. Verder hoop ik dat er door mijn verhaal misschien ten minste ergens iemand anders wil gaan denken over Serven. Het zijn overwegend zeer openhartige, vriendelijke en eerlijke mensen die veel beter verdienen dan waarvoor ze in de regel worden aangezien.

 6. als de router van het netwerk de MAC-adressen van de ingelogde computers opslaat en de adressen van de laptops zaten daar tussen is dat wel een sterke aanwijzing dat zij van dat netwerk gebruik hebben gemaakt. De kans dat een ander zijn MAC-adres spooft met precies dat van die serven is erg klein. Maar daarvoor moeten de serven inderdaad wel eerst aangehouden worden

 7. Tja, in dit geval is het, denk ik, onwaarschijnlijk dat de mannen zijn aangehouden met racistische motieven. Dat de afkomst van de verdachten genoemd is in het persbericht is eerder regel dan uitzondering. Maar ook ik zie de relevantie daar in het meerendeel niet zo in. http://osnews.com/ Wat betreft de rest van je verhaal; naar mijn ervaring is de grenscontrole (die kan in de EU ook binnen de grens plaatsvinden) een gelegaliseerde vorm van racisme. Je zult merken dat je met een uiterlijk dat niet westers-europees is je systematisch grondiger gecontroleerd wordt. Je kunt erover twisten of deze vorm van racisme gerechtvaardigd is, maar racisme is het zeker. Ik denk persoonlijk dat de enige manier dat we hiervan afkomen is door douane- en politiebeambten te verplichten verantwoording af te leggen voor hun (inspectie)keuzes.

 8. Het meesurfen lijkt mij naar alle waarschijnlijkheid niet eens strafbaar.

  Ten eerste is het de vraag of het internetten via het draadloos modem wel kan worden aangemerkt als het verwerven van toegang tot een geautomatiseerd werk. Arnout Veenman meent als ik mij niet vergis van niet, en daarmee heeft hij m.i. een punt.

  Ten tweede is het de vraag of, als er inderdaad sprake is van het verwerven van toegang tot een geautomatiseerd werk, de specifieke manier waarop wel valt onder “opzettelijk binnendringen”. Daarvoor is het volgens mij noodzakelijk dat de Servi?rs opzettelijk tegen de uitdrukkelijke wil van de bewoner handelden. Dat lijkt me niet het geval.

 9. Zie ook onder volgende link: http://www.plaats.nl/ossendrecht/nieuws/225812/pool-in-cel-voor-internetten-in-auto/

  Ik kan hooguit gissen dat er sprake is van onzedelijk gedrag, echter internet kan men niet stelen. En als ik op een niet-beveiligd netwerk zit, dan is dat hooguit een probleem van degene die dit niet-beveiligde netwerk aanbiedt. Immers deze wordt in rechte aangesproken als hij gedrag vertoond dat niet mag, volgens het strafrecht (kinderporno, op fora beledigen, etc.).

  Ik zie wel een verband dat vooral buitenlanders slachtoffer worden van de politi?le acties. Wat hun ten laste wordt gelegd is mij tot nog toe niet bekend geworden.

  Dani?l Sterenborg Student Rechten – Master aan de Erasmus Universiteit Rotterdam

 10. Ben ik de enige die ervan overtuigd is dat de overheid al jaren netjes meekijkt over onze schouder als we online zijn?

  Begrijp deze onwetendheid niet, d’r zitten hier slimme mensen!

  DARPA is al heel lang bezig met voice-to-text (ze noemen ’t zelf EARS = meeluisteren!), dan kunnen ze ook eenvoudig telefoongesprekken scannen op woorden. Dat doen ze al h??l lang (ook in NL) met ‘internetters’. Ze hoeven het alleen maar te scannen, ’t zijn al teksten. DARPA was (even uit m’n hoofd) ook bezig met het vertalen van Arabisch, Chinees en nog een paar talen (voice) naar Engelstalige texten.

  En wie weet kan Google ze daar wel een handje bij helpen…

 11. Mijn excuses linkje klopt niet, moest zijn: http://en.wikipedia.org/wiki/InformationAwarenessOffice#IAO_research

  Uit een PDF presentatie van DARPA over EARS: “EARS stands for Effective, Affordable, Reusable Speech-to-Text. Its goal is to produce rich, accurate transcripts of natural human-human speech that will be useful to both people and machines. Like TIDES, EARS is working hard on broadly useful component technology???in this case technology that will revolutionize the way that speech is processed by the military, intelligence, and law enforcement communities.” en “Combined with other technologies, EARS will enable enormous productivity gains???on the order of 10 to 100 fold. This will have a huge impact on the War on Terrorism and on law enforcement and national security in general.”

  En ja, onder ’t mom van ‘War on Terrorism’ mag je natuurlijk ook best een paar Serviers afluisteren. Je weet tenslotte maar nooit! ?lles is geoorloofd in de WoT.

 12. Simpel, je computer naam word geregistreerd bij de provider. En aangezien het stel zich verdacht gedroeg en waarschijnlijk op heterdaad betrapt. Ook omdat de wifi meestal niet verder komt dan 100 meter waren ze niet zo moeilijk op te sporen.

  Tja, voortaan getinte ramen en een onbekende computer naam invoeren. En je laptop verstoppen als de Politie komt. En net doen of je slaapt 😀

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.