Wanneer overlijdt Arnoud Engelfriet?

overlijdensbericht-sterfdatum-nl.pngBrr, wat een lugubere site. Op Sterfdatum.nl kun je je naam en wat gegevens zoals geboortedatum, links- dan wel rechtshandig zijn en geslacht invullen, en dan “berekent” de site wanneer je doodgaat. Ik in 2053 kennelijk.

Nou is zo’n lugubere grap tot daar aan toe, maar deze site doet meer: ze maken een publiek toegankelijke link die iedereen op kan vragen om te zien wanneer ik (volgens hen) zal komen te overlijden. En dankzij wat klassieke zoekmachineoptimalisatietrucjes scoort die link vervolgens lekker hoog in Google.

En nee, dat mag niet. Ook al is het als grap bedoeld, mensen die serieus hun gegevens invullen, onthullen daarmee persoonsgegevens over zichzelf. Bijzondere persoonsgegevens zelfs: het raakt hun gezondheid. En die mag je niet publcieren behalve met expliciete toestemming, die nergens wordt gevraagd.

Helemaal onderaan staat wel

* De ingevoerde gegevens worden toegevoegd aan onze database en gepubliceerd op deze website.
maar dat is bij lange na niet genoeg.

Ook leuk is deze disclaimer:

De ingevoerde gegevens worden alleen gepubliceerd op sterfdatum.nl en zijn niet te verwijderen.

Maar zo werkt dat niet: de Wet Bescherming Persoonsgegevens zegt duidelijk dat je het wettelijk recht hebt om je gegevens te laten verwijderen.

Dus dan denk je, daar gaan we ze over mailen. Maar dan lees je dit:

Dat je op deze pagina zit en boos wilt mailen geeft al aan dat je een beetje een zeikerd bent. Denk nog even goed na voor je het formulier verstuurd.

wat mij niet veel vertrouwen geeft over de naleving van de WBP.

Of ben ik nu veel te serieus over een luguber bedoeld “grapje”?

Arnoud

63 reacties

 1. Grappig bedoeld of niet, deze individu of organisatie die al bij voorbaat te kennen geeft niet gedient te zijn van kritiek is uitermate dom bezig. Over smaak valt uiteraard niet te twisten, maar overtreding van de WBP is hoe dan ook verkeert. Die wet is er niet voor niets.

  Op mij komt het een beetje over als een disfunctionele puber die het leuk vindt om bushokjes te slopen en zich vervolgens verweert tegen aangifte met: “waar maak jij je druk om zeikert, als je er last van hebt neem je toch ergens anders de bus? Laat mij m’n lol hebben!”.

  Mijn reactie: waar kan ik aangifte doen?

 2. Portfolio http://mindthegap.nl/?customers

  -edit: ook deze site is geen telefoonboek-

  Fotootje: http://mindthegap.nl/interface/avanslooten.jpg

  “Ben je wel echt aardig? Dat je op deze pagina zit en boos wilt mailen geeft al aan dat je een beetje een zeikerd bent. Denk nog even goed na voor je het formulier verstuurd.”

  Heb er inderdaad goed over na gedacht, maar aangezien ik volgens Alexander toch al een zeikerd ben, heb ik 2 x nagedacht en toch beloten het ‘formulier te versturen’… of eigenlijk de data via het formulier.

 3. Mijnheer van der Slooten is zijn eigen host; via Value Added Networks (van.nl) host hij zijn sterfdatum-site. Als je het hostingbedrijf niet kunt aanschrijven, heeft het dan zin om de sidn te benaderen?

 4. Ik heb een briefje gestuurd aan dhr. van Slooten, op het adres dat je kunt vinden op http://www.sidn.nl door ‘is de domeinnaam nog vrij’ aan te klikken en dan uitgebreid aan te vinken.

  Hierin heb ik hem gewezen op de civielrechtelijke ?n strafrechtelijke juridische ins & outs, en hem verzocht de vermelding op basis daarvan te verwijderen. Tevens heb ik hem ge?nformeerd over het feit dat ik een klacht heb ingediend bij het C.B.P. in Den Haag en andere stappen in overweging had.

  Drie dagen later was mijn vermelding verdwenen (ik zou om persoonlijke redenen ook niet geaarzeld hebben nog een stapje verder te gaan, als hij er geen gehoor aan had gegeven).

 5. Ik vind dat dit ook niet moet mogen, zo’n site. Zonder besef vul je zo wat namen in van bekenden en die staan er dan, later te googlen en wel. Sowieso is het heel discutabel dat een formulier (wat voor onderwerp ook), waar niet duidelijk bij staat dat het opgeslagen wordt en gepubliceerd wordt, op deze manier mag vrijgeven. De kleine lettertjes hier onderaan zijn echt veel te klein, en dan nog zou er een soort van ’toestemmingsknop met vraag’ moeten zijn, voordat je je ‘datum’ berekent. Ik vind het heel erg dit, omdat (onwetende) mensen hun naam kunnen tegenkomen op internet gelinked aan iets wat ze het helemaal niet willen. Je kunt hier nl. echt alles invullen!

 6. Beste Anita, Het is niet toegestaan hier gegevens te publiceren. Je zult het dus zelf moeten uitvogelen op sidn.nl sorry daarvoor.

  groet + succes!

  N.B. hieronder de tekst van mijn brief (voor wie zoekende is naar de ‘juiste toon’):

  Geachte heer van Slooten,

  Zojuist heb ik mijn naam opgezocht in google en kwam ik tot de uiterst vervelende ontdekking dat u mijn naam vermeld heeft staan op uw website ???Wat is mijn sterfdatum???? (www.sterfdatum.nl).

  U bent van mening dat u enige verantwoordelijkheid of aansprakelijkheid kunt wegwuiven door op uw site te vermelden dat er wellicht meer mensen met mijn naam zijn. Verder hoopt u blijkbaar dat indien voorgaande niet voldoende is, mensen zullen terug deinzen stappen te ondernemen door ze vooraf als zeikerd te bestempelen. Tevens vermeld u vast dat een reactie mogelijk blijft hangen in de spamfilter, waarmee u naar alle waarschijnlijkheid hoopt te voorkomen ooit op enige mail te hoeven reageren.

  Uw bovenstaande beweringen hebben juridisch echter geen enkele waarde en ik verzeker u dat zij in het Nederlandse recht ook geen enkele basis hebben.

  Op basis van de Wet Bescherming Persoonsgegevens mag u dergelijke gegevens, welke betrekking hebben op de gezondheid van personen, alleen publiceren na verkrijging van expliciete toestemming. Indien deze toestemming niet is verkregen en dergelijke gegevens toch worden gepubliceerd, is er sprake van overtreding van de wet en bent u derhalve strafbaar.

  Aangezien ik nimmer expliciete toestemming heb verleend voor het vermelden van mijn naam op uw site, eis ik dat u mijn naam per ommegaande doch uiterlijk 31 juli 2009 van uw website verwijdert.

  Ik wil u er overigens op wijzen dat ik eveneens een klacht heb ingediend bij het College Bescherming Persoonsgegevens, alsmede andere te nemen stappen in overweging.

  Met vriendelijke groet,

 7. Zo wat een bijzonder ranzige website is dit zeg. Ik schrok nogal (doodschrikken is hier niet het juiste woord) toen ik die link in de top 3 van zoekresultaten zag. Ik ga hier ook even werk van maken, ik heb net een aanklacht ingediend bij het College Persoons Bescherming, en ik hoop toch echt dat die er wat mee doen. Ik ben web-developer dus ik weet hoe ik de eigenaar aan kan spreken, maar ik kan me voorstellen dat de gemiddelde persoon die zich hier druk om maakt met de handen in het haar zit. Er gaat eerst maar eens een e-mail naar Alexander van Slooten toe. Als hij daar niet op antwoord een brief naar het adres wat hij overal geregistreerd heeft. Die website moet neer en hard ook. Hoi Alexander! Ik hoop dat je mee leest doordat dit topic hoog scoort in Google! Aan alle mensen die Alexander ook iets willen sturen: vul de naam van de betreffende website in op who.is. Veel plezier.

 8. Hoi Bob,

  Ik heb zojuist een klacht ingediend bij CBP. Daarnaast heb ik Alexander van Slooten meteen een mail gestuurd met het verzoek mijn naam per direct te verwijderen. Mocht hij dit niet doen dan zal ik verdere juridische stappen ondernemen.

 9. Allen,

  De namen die ik verwijderd wilde hebben, waren destijds ook vrij snel verwijderd na een mail richting hr van Slooten. Echter, na een paar maanden een check-google van de namen, bleken ze toch weer op te duiken, als link “wanneer overlijdt ” naar de site. Ergens blijven de namen toch bestaan op de site. Als je googlet op de naam met ” eromheen, zie je het (voor mij ongewenste) resultaat. Dat de namen vervolgens op de gelinkte pagina niet staan, maakt het voor mij niet minder ernstig. Google (Aanvraag verwijderen) verwijdert de link ook niet.

  Ik heb nu ook een klacht ingediend bij CBP en een mail gestuurd naar Alexander van Slooten en hoop dat de namen ?n definitief ?n compleet verwijderd worden van de site!

 10. Het komt er op neer dat die hele website eigenlijk verwijdert moet worden. Of er moet iets flink verandert worden. De reden dat de website is zoals die nu is, is puur marketingtechnisch. Doordat de website is geoptimaliseerd voor zoekmachines als Google, krijgt de site veel unieke bezoekers die via het Googlen van een specifieke naam op de website terecht komen. De reclame die op sterfdatum.nl is geplaatst zorgt vervolgens voor opbrengsten voor Alexander van Slooten, die zal dus niet graag zijn systeem veranderen. Profiteren van het tonen van andermans naam i.c.m. met een schokkende titel om nieuwsgierigheid op te wekken is het hele idee. Het is eigenlijk zeer slim aangepakt als je er goed over nadenkt, afgezien van de juridische aspecten. Je kunt Alexander van Slooten op de feiten wijzen door exact het zelfde te doen, zijn naam associ?ren met zijn ongewenste praktijken in dit topic, wat zo langzamerhand vrij hoog in de resultaten van Google komt als men op zijn naam zoekt. Dan voelt hij zelf ook eens wat het is, je naam zo terugvinden.

 11. Wat ik mis in al het bovenstaande is dat de ‘ondernemer’ A. van Slooten niets in zijn systeem heeft ingevoerd waarmee kan worden nagegaan wie de namen en overige gegevens van zijn database opgegeven heeft. Negen van de tien keer is dat niet de persoon zelf, maar iemand anders.

  Value Added Networks neemt de verantwoordelijkheid voor publicatie van persoonsgegevens die ze niet controleren. Vervolgens weigeren ze die gegevens te verwijderen, als ze gewezen worden op fouten, of op het feit dat de persoon in kwestie hier zelf nooit toestemming voor gegeven heeft. Natuurlijk kan dat niet. Het wachten is op iemand die de moeite neemt dit Value Added Networks voor de rechter te slepen.

  Overigens is volgens deze site Koningin Beatrix overleden op 10 januari 2009, maar zo erg dood is zij ook weer niet. Vanaf vandaag (30 november 2009) heeft zij nog 9 dagen, 6 uur, 21 minuten en 54 seconden te gaan alvorens een van de adverteerders via Google in actie kan komen. (www.woningontruiming.biz. Woning leegruimen en overname inboedel! Vraag offerte!)

 12. Ik heb alles gedaan wat ik kon doen, maar het heeft niet geholpen om de betreffende namen compleet en definitief verwijderd te krijgen. Google helpt wat dat betreft ook niet erg mee (via ‘aanvraag tot verwijdering’), helaas, want in feite zijn de namen niet meer te vinden op de gelinkte pagina.

  Wellicht is het nog een tip om namen van mensen op te voeren aan wie je een grafhekel hebt….dan is het tenminste nog ergens goed voor, zo’n site.

 13. Het feit betreft inderdaad dat Dhr. Alexander van Slooten bezig is met praktijken die juridisch niet mogen. Maar wat mij vandaag wel op viel op http://www.sterfdatum.nl is, dat jij je via een automatisch formulier kunt afmelden. (dit is echter ook pas sinds kort).

  Uit stommigheid had ik ook mijn naam ingevuld. Echter had ik niet gelezen dat het gepubliceerd zou worden op de site. Ik zag dit pas toen ik op verzenden had geklikt. In eerste instantie vond ik dit ook geen probleem. Toen ging bij mij een belletje rinkelen ‘als het maar niet in Google komt te staan’. Direct gekeken en het bleek al zo te zijn, 20 minuten na invulling van de gegevens stond het al op de eerste pagina bij Google. Aangezien ik webdesigner ben, wist ik wel een aantal trucjes om het resultaat van sterfdatum.nl weg te werken van de eerste pagina. Na een aantal weken, was de site weer gestegen, en stond op de 2e positie onder mijn website. Nu vond ik het wel erg vervelend worden.

  Uiteraard heb ik ook het vriendelijke verzoek in gediend om deze te verwijderen, natuurlijk geen reactie gehad. Toen zag ik vandaag tot grote opluchting dat onder de zogenaamde rouwadvertentie, een nummer staat (met berekening er voor). In het contact formulier kun je dit nummer invullen, en dan wordt het automatisch van de website verwijdert!

  Ik hoop dat ik hier een aantal gedupeerde mee geholpen heb door dit te vermelden. Waarschijnlijk werd het Dhr. Alexander van Slooten te link, en heeft voor deze oplossing gekozen. Naar mijn mening nu niet meer in strijd vanuit juridisch oogpunt, omdat je het nu ook zelf van de website kunt verwijderen.

  Contact pagina is te vinden op: http://www.sterfdatum.nl/?contact=1 Het nummer onder de zogenaamde rouwadvertentie met berekening ervoor, kun je invullen in het formulier. Na verzending is de pagina meteen verdwenen, het wordt dus automatisch uit de database gehaald!

 14. Nadat ik mij had afgemeld (moet je wel een email adres voor geven, dat is waarschijnlijk ook de bedoeling van de site: het vergaren van NAW gegevens) was ik van de site af, maar drie weken later stond ik er weer in, nu dubbel! Dus twee keer! Op positie 1 en 2 van Google.

 15. Ik sta er inmiddels ook weer in zie ik… Twee keer nu inderdaad. Arnoud, ik heb zoals je kunt lezen al aardig wat geprobeerd. Is er nog iets wat we kunnen doen? Ik snap niet dat het CBP hier niks aan doet, daar heb ik nooit meer wat van gehoord. Daar zal dan ook wel weer op bezuinigd zijn door onze geweldige regering, ik mag binnenkort ook al mijn studiegeld zelf gaan ophoesten…

 16. Hallo Arnoud,

  Het is me ook overkomen, een rouwadvertentie met eigen naam en juist in een jaar dat ik meer dan anders te maken heb gehad met sterfte. Ik had de dag tevoren nog een crematie bezocht die me raakte. Ik had nog gedacht dat het een zegen is dat we niet weten wanneer en hoe we doodgaan. (..)Erg toevallig dat ik de dag daarna mijn naam Googlede… Maar goed, al gauw vond ik die verwijdersite, maar ik wil het er niet bij laten. Waar kan ik dit soort ongein aanmelden, ik ben nog steeds erg boos. Ze hebben zelfs ook geen contactgegevens op hun site en dat vind ik erg laf. Graag je reactie. Goed dat je dit zo publiceert.

 17. Ik vind het een goed idee om wehkamp hierbij te betrekken. Dit soort volk verdient het om eens aangepakt te worden! Ik heb ook het formulier op http://www.cbpweb.nl ingevuld en hoop dat er meer mensen zijn die dat doen, alleen dan mag je actie van het cbp verwachte. Jammer dat zijn foto (link op deze site) is verwijderd.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.