SIDN biedt bulkkorting voor grote domeinboeren, mag dat?

nl_logo.gifHeftige reacties op aangekondigde prijswijziging van SIDN, meldde Arnout Veenman. De domeinautoriteit van Nederland gaat een kortingsregeling invoeren voor providers die domeinnamen registreren. Deze korting is gebaseerd op een staffel: de totale korting is afhankelijk van het aantal domeinen dat een provider per jaar registreert. Wie dus veel domeinnamen registreert, krijgt flinke korting. Met een leuke eigen prijsstelling kun je dan als grote partij makkelijk kleine concurrenten uit de markt duwen. Dat maakte flink wat discussie los natuurlijk.

Mag dat zomaar? Goeie vraag. Op zich mag een stichting zelf haar prijzen vaststellen. Alleen, SIDN heeft een monopolie – zij is de enige die .NL domeinnamen kan uitgeven. En dan moet SIDN goed uitkijken wat ze doet, want misbruik van een “economische machtspositie” (zoals dat heet) is ten strengste verboden. De Europese mededingingsregels verbieden expliciet “het toepassen ten opzichte van handelspartners van ongelijke voorwaarden bij gelijkwaardige prestaties, hun daarmede nadeel berokkenend bij de mededinging”, kortweg discriminatie. Onze eigen Mededingingswet kent een overeenkomstig verbod.

Nu is het vrij duidelijk dat de kleine ‘handelspartners’ van SIDN nadeel ondervinden van deze prijsdifferentiatie. Maar is sprake van “gelijkwaardige prestaties”? Dat is een bijzonder complexe vraag, zo blijkt uit de jurisprudentie. Algemeen gezegd komt het erop neer dat sprake moet zijn van een objectieve economische reden om de prijs te veranderen bij verschillende partijen. Kortingen die overeenstemmen met besparingen mogen gewoon, bijvoorbeeld. Zo mag een monopolist gerust korting geven als de klant het product zelf komt afhalen. Ook korting voor bulkafname is in het algemeen geen probleem, tenminste als de korting overeenstemt met de besparingen voor de verkoper voor de bulkafname.

Zijn de SIDN-kortingen objectief gerechtvaardigd? Daarvoor zouden we meer feiten moeten hebben. Ik kan me alleen moeilijk voorstellen dat domeinregistratie in bulk heel veel besparingen oplevert. Dat is toch allemaal geautomatiseerd?

Op Webhostingtalk is een reactie van SIDN te lezen:

Daarnaast willen wij de registrars die een belangrijke bijdrage hebben geleverd en leveren aan het succes van het .nl-domein, belonen door middel van een kortingsregeling. Ook deze kortingsregeling kost SIDN geld, maar wij zijn ervan overtuigd dat ons prijsbeleid het succes van het .nl-domein ten goede zal komen.

Dat riekt naar kortingen of beloningen voor vaste klanten, en die zijn verdacht in het mededingingsrecht. Daar is geen objectieve, economische grond voor. “Vaste klant” zijn is immers geen economische factor. Als het dus werkelijk alleen gaat om belonen van grote klanten, zou ik dat juridisch drijfzand vinden.

Een ander belangrijk punt is dat de prijsdiscriminatie de concurrentie tussen de klanten van SIDN aan moet (kunnen) tasten. De zorg van ‘kleintjes’ dat ze van de markt geduwd worden door in bulk inkopende ‘groten’ kan daar een bewijs van zijn, maar evident is dat niet. Problemen voor concurrenten is nog geen probleem voor de concurrentie. Daarbij speelt altijd de ook lastige vraag mee wat nu eigenlijk de markt is. Zijn domeinnamen zelf een markt? Of is het een bijkomstige dienst die je als webdesigner/webhoster levert?

Arnoud

12 reacties

 1. SIDN heeft weldegelijk een monopolie: mo?no?po?lie het; o -s, -li?n 1 de situatie dat men als enige iets kan of mag verkopen

  De SIDN is namelijk de enige registrar die daadwerkelijk .nl-domeinnamen kan verkopen. Technisch gezien is het niet mogelijk hier twee of meerdere partijen verantwoordelijk voor te stellen.

  Het argument dat iemand een vergelijkbaar systeem zou kunnen bedenken (wat dus los staat van de huidige DNS implementatie) lijkt mij geen stand houden bij een rechter omdat dit in het geheel niet realistisch is (lijkt mij).

 2. SIDN is geen registrar maar een registry. En SIDN verkoopt geen domeinamen, maar registreert ze slechts, tegen kostprijs, dus zonder winstbejag. Kennelijk is de kostprijs van domeinen voor de wat grotere registrars lager. Kan ik me wel iets bij voorstellen. Deze leggen verhoudingsgewijs wellicht een minder groot beslag op de supportdesk, om maar eens iets te noemen. Ja, ik denk dat de kosten die SIDN maakt voor deze grotere registrars per domeinnaam lager zijn. Dat kan een eventuele verlaging van de tarieven die SIDN hanteert voor de grotere registrars rechtvaardigen.

 3. Marco, iedere registrar betaalt een vaste prijs om contact te mogen hebben met SIDN… daaruit kan een stuk overhead (helpdesk) betaald worden. Nu moet je mij uitleggen waarom mijn record in de domeindatabase goedkoper wordt naarmate ik via een grotere registrar registreer. (Ik zie daar geen reden voor.) Dat het vastrecht omhoog gaat, dat kan een goede reden hebben; voor de staffelkorting zie ik geen economische rechtvaardiging.

 4. Overigens geld het niet enkel voor nieuwe registraties maar ook voor stilzwijgende verlenging van het abbonnement (per kwartaal). Indien partijen het er niet mee eens zijn hadden ze zich vandaag op de relatiedag kunnen melden (SIDN cat 1 deelnemers) of contact op kunnen nemen met SIDN (support@sidn.nl). Tot slot staat het een ieder vrij dit te melden bij kamerleden/ministeries/mededingingsautoriteiten lijkt mij. Wat deze er vervolgens mee doen is aan hun.

 5. Mark, ik weet niet of je er vandaag bij geweest bent, maar inhoudelijk werd er niet of zeer, zeer slecht ingegaan op dit onderwerp, en als je SIDN hierover mailt krijg je een standaard antwoord terug (overigens waren vandaag ook cat 2 deelnemers aanwezig).

  De SIDN heeft – zoals verwacht – niets toegegeven, en blijft naar zichzelf luisteren alsof ze de enige ter wereld zijn. Dat melden bij kamerleden en mededingingsautoriteiten zal dan ook zeker gaan gebeuren.

 6. Zowel Cat.1 als Cat.2 – deelnemers – waren welkom. Beiden waren er dan ook. En hoewel de naam van een Cat.2 deelnemer op mijn kaartje stond, was ik er ook namens 2 Cat.1 deelnemers waarover ik als IT-consultant het volledige beheer doe. Met beiden heb ik overleg gehad; De eerste is wel actief in de markt en ziet de prijsverhoging met als tegenprestatie de vervallen mutatiekosten als een groot voordeel. Ik boek al mijn uren per 6 minuten in en heb – enkel in 2008 al – 18,5 uur besteedt aan de administratie en verwerking van alle mutaties voor deze deelnemer (3800 domeinnamen). Het zal dus vanzelfsprekend zijn, dat deze straks (in)direct minder betaald. De andere Cat.1 deelnemer heeft slechts 13 domeinnamen en biedt geen domeinregistraties aan derden. Deze partij kiest voor autonomie en wil geen tussenpersonen en zou zelfs bereid zijn 10K per jaar te betalen aan een lidmaatschap, zoals ze ook bij EurID doen. Ikzelf? Mij maakt het weinig uit. Al mijn eigen domeinen gaan lekker via TransIP. Een API voor alle domeinnamen. Nog leuker en makkelijker dan de belastingdienst :).

  Blijft de kortingsregeling – geheel los van de prijsstijging overigens – staan. Ik heb hier geen mening over. Ik zie vooral veel kleine partijen die het hoogste woord moeten voeren en veelal niet rationeel blijven. “De kleintjes betalen voor de grote” is daarbij geen argument. De kortingsregeling staat immers geheel los van de hogere bijdrage. (Okay, de communicatie in eenzelfde bericht was erg onhandig). Ook hoor ik “Dat het vorig jaar ook al 2% duurder was geworden”. Inderdaad, precies zoals het CPB de inflatie bestempeld heeft en precies zoals iedere onderneming zijn prijzen jaarlijks bijschaaft. “EPP is geslaagd, de SIDN levert een wanprestatie” heb ik ook nog gehoord. Zou de SIDN geen wanprestatie leveren als zij snel een EPP interface in elkaar gesleuteld had en deze niet naar behoren mompelt iets met DRS 4 zou functioneren? Ik ben blij dat de SIDN kiest voor waarborging voor kwaliteit en de implementatie van EPP uitgesteld heeft. Even denken, blijven er nog andere rationele zaken over?

 7. aha meneer ing. Randy. Jij boekt je uren per 6 min? Dan hoef je je inderdaad niet zo druk te maken over de verhoging en zgn kortingen bij SIDN. Bovendien praat je voor anderen. Laat het even over aan “de zgn kleintjes” die zich terecht in hun kruis getast voelen.

 8. Ik stoor me persoonlijk meer aan de verschrikkelijke communicatie bij de stichting dan de prijsverhoging. Vorige maand stellen ze een maand voor de lancering EPP uit met een heel jaar.

  Ik had eindelijk eens het gevoel dat ze het nu wel gingen halen (geen bericht is goed bericht) en ik word wederom teleurgesteld. Het kan toch niet zo zijn dat je 40 dagen van tevoren pas merkt dat je niet 40 dagen, maar 400 dagen nodig hebt? Hierdoor moeten wij onze planning aanpassen voor de lancering van huisstijl en website etc, drie keer raden wie dat moet betalen? Wij.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.