Nieuw op Ius mentis: Aansprakelijkheid voor user-generated content

Jaja, ik weet het, ik schrijf veel te weinig artikelen op Ius mentis. Bloggen is gewoon veel te leuk. Maar gelukkig krijg ik af en toe erg leuke scripties langs, en staan de auteurs me toe om er een artikel van te maken. In dit geval over user-generated content.

Op steeds meer sites kunnen mensen zelf ‘user-generated content’ plaatsen, rechtmatig of onrechtmatig. Dit roept de vraag op in hoeverre de beheerders van die site daarvoor aansprakelijk zijn. In zijn scriptie beantwoordt jurist Ben Zevenbergen deze vraag.

Steeds meer sites staan open voor gebruikers om zelf content te plaatsen (“user-generated content” of UGC). Filmpjes op Youtube, teksten op Web-log.nl, foto’s op Flickr, de lijst is eindeloos. Gebruikers plaatsen daar echter niet alleen hun eigen content, maar ook content van anderen en kunnen daarbij auteursrechten of andere rechten van derden schenden. Ook kunnen gebruikers smadelijke of privacyschendende content plaatsen. In hoeverre is de dienstverlener daar nu voor aansprakelijk?

In beginsel zijn providers niet aansprakelijk voor content die gebruikers plaatsen, zo blijkt uit de wet. Deze wettelijke regeling (art. 6:196c BW) is echter vooral geschreven voor de traditionele ISP of webhoster. Deze hebben geen bemoeienis met de inhoud. Beheerders van UGC-sites zijn meer betrokken, bijvoorbeeld als eindredactie of moderator. Bendert Zevenbergen analyseert vanuit deze invalshoek de juridische positie van beheerders in zijn scriptie. Hieronder een samenvatting.

Lees verder in Aansprakelijkheid voor user-generated content op Ius mentis.

Arnoud

3 reacties

  1. Interessant stuk. Ik schrijf mijn scriptie over het vraagstuk of indexeringssites auteursrechten schenden. Hierbij richt ik het verhaal op websites die eDonkey links, torrent files en usenet informatie in een index opnemen.

    Misschien stuur ik het stuk ook wel naar je op als het klaar is. 🙂

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.