Wettelijke rente bij geld terug na ontbinding koop?

push-for-coin-retour-ontbinding.pngEen lezer mailde me:

Ik had via internet een televisie besteld, maar die liet maar op zich wachten. Na drie maanden heen en weer mailen, bellen en allerlei ander gedoe heb ik ze in gebreke gesteld: nu leveren of ik ontbind de overeenkomst. Ook dat had geen resultaat, dus ik heb de overeenkomst ontbonden. Ik had echter het volledige bedrag (1200 euro) vooruit betaald. Dat gaan ze me terugbetalen, maar ik vroeg me af of ik ook wettelijke rente mag vorderen voor de drie maanden dat ze dat bedrag in hun bezit hebben gehad?

Als de verkoper ook na aanmaning en ingebrekestelling niet levert, dan is hij in verzuim en dat geeft je inderdaad het recht de overeenkomst te ontbinden. Ontbinden wil zeggen terugdraaien: je moet dan alles doen om te zorgen dat beide partijen weer in de positie terechtkomen waar ze waren voordat de overeenkomst werd gesloten. In dit geval dus geld terug.

Wettelijke rente kun je vorderen wanneer iemand je geld moet terugbetalen, maar daarmee in verzuim is. Alleen: hij moet in verzuim zijn met het terugbetalen. In verzuim zijn met het leveren van de televisie betekent niet dat je ook in verzuim bent met het terugbetalen van het aankoopbedrag. Dus nee, je hebt geen recht op rente over het aankoopbedrag dat drie maanden bij de verkoper op de rekening stond.

Zou de verkoper niet terugbetalen, dan kun je hem ook daarvoor aanmanen en in gebreke stellen. Vanaf de dag dat hij dan in gebreke blijft, kun je weer wel wettelijke rente vorderen.

Ergens is dat ook logisch. Ontbinden wil zeggen “de overeenkomst bestond al die tijd, maar nu zeggen we hem op”. De verkoper had dus recht op het geld gedurende die drie maanden. Waarom zou hij dan nu ineens rente moeten betalen als hij het geld teruggeeft?

Heeft iemand hier wel eens geld met rente teruggevorderd (en gekregen)?

Arnoud

4 reacties

  1. Ik heb wel eens een waterbed gekocht wat totaal niet bleek te zijn wat was beloofd. Toen ik de koop om die reden wilde ontbinden werd dat geaccepteerd. Maar het weer ophalen gebeurde gewoon niet. Ik hen toen diverse brieven geschreven. Ondermeer met hulp van een wetswinkel met de bekende bezweringen “… sommeer ik… als… stel ik nu reeds in gebreke… wettelijke rente…” maar ook dat hielp niets. Het geld kwam niet terug. En je gaat voor zo’n bedrag ook niet zo snel een rechtszaak beginnen. In woede heb ik toen uiteindelijk opgebeld en gezegd: “ik zit hier met een paar vrienden, en we komen zo even langs om het geld te halen, zorg maar dat je het hebt klaarliggen over een half uur”. Dat hielp. Een uur later waren ze bij mij om het bed op te halen en het geld te brengen. Twee maand later was de zaak failliet. Dus ik was maar net op tijd geweest. Wettelijke rente nooit gekregen natuurlijk…

  2. Arnoud, je mist nog iets belangrijks! Bij een koop op afstand is de verkoper zonder ingebrekenstelling in verzuim, wanneer hij niet uiterlijk binnen dertig dagen zijn prestatie heeft geleverd. art. 7:46f BW

    Heeft iemand hier wel eens geld met rente teruggevorderd (en gekregen)?

    Nee ook niet om gevraagd, maar ik vroeg wel om de transportkosten en die heb ik gekregen. (Tientje)

  3. Het is natuurlijk iets anders, maar de belastingdienst geeft me netje rente als zij het teveel aangeslagene na een maand of 8 terugstorten.

    Bij zo’n aankoop kan ik me voorstellen dat een leverancier de klant enorm lang aan het lijntje houdt met smoezen als ‘de fabriek heeft leveringsproblemen’. Als dan na een jaar blijkt dat er helemaal niet geleverd gaat worden en de koop word ontbonden, dan lijkt mij in zo’n geval rente zeker redelijk.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.