iPhone jailbreaken, mag dat nou toch?

iphone-unlock-jailbreak.pngMag je je iPhone nou wel of niet unlocken? Over die vraag is veel speculatie, maar Apple heeft zich er altijd over in stilzwijgen gehuld. Althans, tot vorig jaar december toen Apple een commentaar op de DMCA indiende bij het US Copyright Office. De oplettende lezers bij de EFF spotten daarin deze opmerking:

Current jailbreak techniques now in widespread use utilize unauthorized modifications to the copyrighted bootloader and OS, resulting in infringement of the copyrights in those programs. … Jailbreaking () involves infringing uses of the bootloader and OS, the copyrighted works that are protected by the TPMs being circumvented. Unauthorized derivative versions of the bootloader and OS have been created. Copies of those infringing works have been stored on web sites, and infringing reproductions of those works are created each time they are downloaded through Pwnage Tool and loaded onto the iPhone.

Op zich heeft Apple daar een punt. Bij jailbreaks moet de firmware aangepast worden. Hiervoor moet je deze uit de iPhone vissen, door een tooltje halen en in aangepaste vorm terugzetten. Ik begrijp niet helemaal waar Apple de stelling op baseert dat mensen die firmware op internet zet, maar het lijkt me duidelijk dat dat niet toegestaan is. Andermans software verspreiden vereist een licentie, en die is er niet voor software.

Maar mag je voor jezelf de firmware uit apparaten aanpassen? De EFF vindt van wel, en kwam met dit briljante argument:

But the courts have long recognized that copying software while reverse engineering is a fair use when done for purposes of fostering interoperability with independently created software, a body of law that Apple conveniently fails to mention.

Een recht dat wij in Nederland kennen in artikel 45m Auteurswet. Het maken van een kopie van een stuk software en het “vertalen van de codevorm daarvan” (ik vermoed dat men compileren bedoelt) is toegestaan als

deze handelingen onmisbaar zijn om de informatie te verkrijgen die nodig is om de interoperabiliteit van een onafhankelijk vervaardigd computerprogramma met andere computerprogramma’s tot stand te brengen

In de Richtlijn waar dit wetsartikel uit komt, staat dat “deze uitzondering onder meer ten doel heeft het mogelijk te maken alle componenten van een computersysteem, ook die van verschillende fabrikanten, aan elkaar te koppelen, zodat die systemen samen kunnen functioneren”.

En laat dat nou precies het doel zijn van jailbreaken: applicaties te laten werken op het OS van Apple, ook als ze niet door Apple zijn goedgekeurd.

Slim gevonden, nietwaar?

Arnoud<br/> Foto via Crunchgear.

14 reacties

  1. Inderdaad goed gevonden, en ik denk dat Apple geen vrienden zou maken als ze dit via de gebruiksovereenkomst zouden gaan verbieden.

    Die iPhone is wel leuk en zo, maar je kan alleen applicaties downloaden vanuit de Apple store. En alleen goedgekeurde applicaties kunnen worden ge download, wat jammer is omdat ik dan eerst toestemming moet vragen aan Apple om mijn eigen applicatie te mogen installeren? 😐 Misschien is deze voor andere niet zo handig, maar voor de onderneming waar ik werk een cruciaal iets! en dat kan ik niet installeren.

    De enigste reden waarom de iPhone zo populair is omdat je hem kan kraken en zo ook Gratis software kan installeren…

  2. De iPhone App store heeft in januari de 500 miljoen downloads gehaald, een fractie van de iPhones is ge-jailbreakt. De reden dat de iPhone zo goed verkoopt is dat hij zo gebruiksvriendelijk is.

    Je kunt overigens wel gewoon je eigen apps zonder goedkeuring op je eigen iPhone zetten. Ook op de iPhone van vrienden en familie, daar is een speciale regeling voor. Je krijgt apps alleen niet zonder toestemming in de App store, en ik denk dat dat een hele goede zaak is. Ik zit namelijk helemaal niet te wachten op taakbeheer op mijn smartphone, laat staan een virusscanner.

  3. Over het ???vertalen van de codevorm daarvan???: ik denk dat daarmee decompileren wordt bedoeld. Decompileren is het omzetten van machinecode naar broncode. Machinecode is de de inhoud van een .exe bestand en broncode is wat mensen kunnen lezen en mee verder kunnen. Het eerste is wat je hebt en het tweede wat je wilt.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.