Creative Commons met een plusje

| AE 1488 | Intellectuele rechten | 2 reacties

creative-commons-commercial-license-button.pngZou er iets in het water hebben gezeten deze week of zo? Niet alleen komt er een OpenDatabaseLicense maar ook de Creative Commons-jongens hebben weer eens wat nieuws bedacht: CCPlus. CCPlus is geen licentie, maar een afspraak hoe je extra afspraken aan een Creative Commons licentie kunt hangen. CC met een plusje dus.

Waarom zou je dat willen? Nou, er zijn een hoop mensen die één van de beperkte Creative Commons licenties kiezen, met name door commercieel gebruik te beperken. Het idee daarachter is dat je dan een aparte licentie voor commercieel gebruik kunt verkopen aan mensen die je werk commercieel willen inzetten. En met de CCPlus-constructie kun je dat dan geautomatiseerd doen. Tenminste, daarmee kun je een browser geautomatiseerd laten ontdekken met welke hyperlink je bij die aparte licentie uit kunt komen.

CCPlus komt namelijk neer op het volgende:

Permissions beyond the scope of this license may be available at <a xmlns:cc="http://creativecommons.org/ns#" rel="cc:morePermissions" href="http://somecompany.com/revenue_sharing_agreement">somecompany.com</a>.

Dat ‘rel=cc:morePermissions’ biedt een browser (of <a href=”http://wiki.creativecommons.org/MozCC->plugin zoals MozCC) de mogelijkheid om die hyperlink te herkennen als zijnde de plek waar de pluslicentie te vinden is. De opzet van de pluslicentie zelf is (nog?) niet gestandaardiseerd, er moet tenslotte wel werk overblijven voor al die juristen nietwaar.

Ik snap waarom men het doet, maar een goed idee vind ik het niet. Het blijft het beeld bevestigen dat Creative Commons eigenlijk maar een speeltje is, iets dat je gebruikt voor je gratis lokkertjes op je site. Als het serieus wordt, dan is er kennelijk toch meer nodig. En dat vind ik de verkeerde boodschap voor Creative Commons om uit te dragen.

(Bedankt, Marco!)

Arnoud

Deel dit artikel

  1. Dit is precies wat er nog aan Creative Commons ontbrak. Nu kun je enkel stellen dat je werk enkel voor niet commerci?le doeleinden mag worden gebruikt en daarmee basta. Door de CC+ aanwijziging kun je ook meteen aangegeven dat je commercieel gebruik aanmoedigt, maar dat jij ook de vruchten van je eigen werk wilt plukken wanneer de ander er (direct of indirect) inkomen mee genereert. Ik denk dat CC+ een belangrijke pijler onder auteursrecht 2.0 kan worden.

  2. Zelf ben ik niet overtuigd van de manier waarop het gedaan is. Het is aardig dat je vanuit de licentie die optie krijgt, maar dat lukt alleen als je de juist referer gebruikt. Echt slim vind ik het niet.

    En telkens denk ik weer: ach waarom toch dat gedoen, gewoon CC BY en rustig slapen. Stel dat Hollywood mijn muziek gebruikt tegen die gratis licentie… dan ben ik weer een boeiend blogstukje rijker en een regel op mijn CV. Ach… ik heb het er zo vaak over, misschien moet ik het maar eens doen. Raaphorst minimal, simpel; CC BY.

Laat een reactie achter

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren en <em> en <strong> voor italics en vet.

(verplicht)

Volg de reacties per RSS