Rusland gaat open source gebruiken, niet teruggeven

oesjanka.pngIntrigerend maar wel lastig te lezen. De Russische Federale overheid overweegt (via Google Translate) bij de selectie van software de voorkeur te geven aan vrije en open source software, zo meldde Livre afgelopen week. Waarom het dan weer Russian FOSS (FROSS) moet heten in plaats van gewoon “open source” is me niet duidelijk.

Het feit dat de software geen licentiekosten kent en de licentie nooit afloopt, bleken de belangrijkste punten voor deze keuze. Dit omdat men wel genoeg had van de Amerikaanse plutocraten en hun betaalde licenties. Opmerkelijk is wel een ander voordeel: eventuele wijzigingen aan de broncode hoeven niet vrijgegeven te worden als de gewijzigde software uitsluitend intern wordt gebruikt.

Tsja. Op zich klopt dat, maar waarom is dat een voordeel? Wat voor bijdragen verwacht men te gaan doen die niet in handen mogen komen van antirussische krachten?

De aangepaste Linux-versie is gebaseerd op Red Hat. Hoe de nieuwe distributie gaat heten, is nog niet bekend. Rode Oesjanka-Linux wellicht?

Arnoud

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.