Wouter Bos gejaapt met Google advertentie

Wie zoekt op Wouter Bos of iets dat daarop lijkt, ziet sinds gisteren deze advertentie erbij verschijnen (bedankt, Bram):

wouter-bos-verkoopt-zijn-huis.png

Ik zal wel een nieuwsbericht gemist hebben, wat heeft Wouter Bos met huizen verkopen te maken? Afijn, klik je door, dan ontdek je dat Bos zijn huis helemaal niet verkoopt: je komt gewoon op de homepage van Jaap terecht waar je zelf naar huizen mag gaan zoeken.

Eerlijk gezegd komt me dit nogal misleidend voor. Je lokt mensen naar je site met een mededeling die niets te maken heeft met de site. Nu is “Wouter Bos” geen merknaam, dus merkinbreuk plegen ze niet, maar het lijkt me wel te vallen onder de nieuwe wetgeving rond misleidende handelspraktijken. Wouter Bos verkoopt zijn huis helemaal niet, laat staan dat dat huis te bekijken zou zijn op Jaap.nl.

Waarom doet Jaap dit?

Arnoud

17 reacties

 1. Volgens mij maken ze ook direct inbreuk op de policy van Google Adwords omdat de link die eronder staat (www.Jaap.nl/MinisterBos) niet werkt en dat mag niet bij Adwords.

  Het is trouwens een veelgebruikte truuk bij AdWords. Zo kom ik op de site van Sport Illustrated in Amerika altijd onderaan reclames tegen met:

  ” has IQ of 160″ Go and compare your IQ with

  Ook ernstig misleidend, want die sportnamen komen niet terug in die IQ test achtige site.

 2. En wat zal de volgende zet van Wouter Bos zijn? 😉

  Een kwalijke zaak dit soort dingen. Maar goed, zo staat er als je zoekt naar onze bedrijfsnaam (die tamelijk uniek is, al sinds 1930) ook een Google add van een concurrent naast. Die betalen dus voor dat keyword terwijl ze echt geen product met die naam te koop hebben. We vatten het maar als een complimentje op…

 3. Een handelsnaam valt onder het handelsnaamrecht, en hoe unieker hoe sterker dat recht is. Auteursrecht op een woord is zeer uitzonderlijk, dus die route zou ik niet aanbevelen. Handelsnaamrecht beschermt alleen tegen concurrenten die dezelfde handelsnaam voeren of eentje die verwarrend veel daarop lijkt. Het is niet duidelijk of het kopen van Google-advertenties bij jouw handelsnaam inbreuk op je handelsnaamrecht zou zijn, ik vermoed van niet.

 4. Dat komt me ergens bekend voor, had een tijdschrift (Nieuwe Revu? Panorama?) niet ooit zoiets met een “exclusief interview met” en dan een naamgenoot van een bekende sporter?

  Maar hier zal dat niet opgaan want de URL in de advertentie vermeldt “Minister Bos” en daar is er maar ??ntje van.

 5. Tja, het is aandacht trekken met een nepbericht. Maar dat gebeurt toch zoveel. Vooral op sites als MySpace. Dan staat er een plaatje dat lijkt op een e-mailapplicatie met “Nieuwe berichten (2) / Er zijn 2 nieuwe berichten voor u”. Die berichten zijn er natuurlijk niet; het is gewoon een advertentie. En hoevaak ik al niet een bericht heb gezien : “Gefeliciteerd, U bent de 99.999ste bezoeker van deze site. Klik hier voor een kans op een nieuwe auto!” En deze: “U bent de geselecteerde winnaar! Wij garanderen u dat u kans hebt op een prijs”. Dan moet je naar geselecteerde-winaar.nl gaan, waar je telefoonnummer gevraagd wordt (las ik ergens). In een forum las ik, dat je dan gebeld wordt met het bericht dat je een gratis telefoon hebt gewonnen. Als je die dan laat opsturen, blijkt er een 2-jaar telefoonabonnement bij te zitten.

  Van de week zag ik een advertentie waar scroll-bars naast en onder leken te staan, omdat het plaatje niet helemaal in het kader leek te passen. Alleen als je probeert de scroll-bar te verschuiven, heb je al op de advertentie geklikt. Zo gaat dat. Ik kijk er al niet meer van op als me gouden bergen beloofd worden.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.