Sony Vaio VGN voor 470 euro – Stunt of fout?

| AE 1559 | Informatiemaatschappij | 6 reacties

vaio-vlammen.pngBij Gathering of Tweakers meldde een slimme Tweaker dat hij een Sony Vaio had gezien tegen een wel heel leuke prijs bij webwinkel OBCS: 470 euro! Hij schreef:

Zo te zien maakt OBCS een enorme blunder. Die Vaio is normaal 850 euro ofzo en zeg nou zelf, <500 euro voor een echte Vaio met Intel C2D P8400 en ATI Radeon HD3470 is geen geld : . Verder gewoon 4GB aan RAM en 320 GB aan schijfruimte. Wie niet schiet...

Een typefout, OTTO-style? Daar leek het niet op, de prijs was bij diverse winkels hetzelfde. En later bleek ook bij Bol.com het apparaat van 729 naar 599 euro te zijn gegaan.

Maar al vrij snel bleek er toch iets niet helemaal lekker te zitten. Waarschijnlijk had de groothandel een typefout gemaakt in de prijs, en is die overgenomen door al die bedrijfjes, die tenslotte blind op de XML-feed van de leverancier vertrouwen.

Heel erg verbaasd zal niemand zijn geweest dat de winkeliers al snel aangaven niet te zullen leveren. Maar de reden die men opgaf, verbaasde me wel:

U heeft bij ons een bestelling staan voor een Sony Notebook VAIO VGN-FW21E 16.4″, P8400, 320GB (zilver). Ik krijg zojuist van mijn leverancier door dat dit product End Of Life is verklaard. Dit betekent dat het niet meer geproduceerd wordt door en niet meer op voorraad is bij de fabrikant. Ik kan u dit product dus helaas niet meer leveren. Kan ik u wellicht een alternatief aanbieden? Excuses voor het ongemak.

Een merkwaardige, want er is nogal een verschil tussen “hij is uitverkocht” en “we hebben de verkeerde prijs gehanteerd dus de koop is ongeldig, zie artikel 73.15 sub b van de algemene voorwaarden”.

Iets vergelijkbaars werd bij leverancier Salland gemeld. En daarbij had één van die Tweakers een screenshot gemaakt van een wel heel pikante opmerking die later weer verdween:

Edit: de prijs was kennelijk wel kloppend, maar dit was slechts voor een heel beperkte oplage.

Bij zo’n “hele beperkte oplage” zou je toch een tekstje “zolang de voorraad strekt” verwachten. Als zo’n tekst er niet staat, mag je als consument verwachten dat de aanbieding met een ruime voorraad beschikbaar is zodat jij ook nog een redelijke kans hebt.

Ik snap dus niet helemaal wat hier gebeurd is, maar rammelen doet het.

Arnoud

Deel dit artikel

 1. Wel heel apart, vooral als meerdere partijen de prijs overnamen zou je zeggen dat je er op kan rekenen dat het klopt.

  Hoogstwaarschijnlijk ga je hier geen vinger meer onder krijgen omdat de deal te kort heeft live gestaan. Er zijn waarschijnlijk maar een beperkte hoeveelheid screenshots en reacties.

 2. Ik neem aan dat Salland gewoon alternatieven verschaft, mochten deze laptops inderdaad niet meer leverbaar zijn? Is hier al iets over bekend?

  @ Erik: Deze prijzen hebben meer dan ‘te kort live’ op de websites gestaan, namelijk enkele dagen. En waarom zou men meerdere screenshots willen vraag ik me dan af..

 3. Nu vissen we weer achter het net…

  3/4 jaar geleden iets vergelijkbaars meegemaakt bij Kijkshop, online een laptop besteld, alleen toen konden ze de aanbieding ook niet waarmaken. Is bij Kassa en RADAR voorgeweest, en Kijkshop heeft toen al de mensen die besteld hadden een alternatief aan moeten bieden, wat minstens aan die specs voldoet, voor dezelfde prijs!

  Eigen schuld, dikke…..

 4. En waarom zou men meerdere screenshots willen vraag ik me dan af..

  @Ria, Hetzelfde product heeft blijkbaar op meerdere sites voor de lage prijs gestaan. Als je de vinger onder het probleem wil krijgen zul je dus moeten weten op hoeveel sites dit misging en wat er precies op die sites gecommuniceerd is. Als ik die groothandel was waar Arnoud het over heeft dan zou ik de onderste steen boven willen hebben.

  Als klant is 1 screenshot wellicht genoeg. Echter, het kan natuurlijk wel helpen als je kan aangeven dat op meerdere plekken in de markt met de lage prijs is geadverteerd. Dan sta je volgens mij sterker als je wilt betogen dat de prijs redelijk, je zag hem immers op meerdere niet verbonden sites staan.

 5. Als zo???n tekst er niet staat, mag je als consument verwachten dat de aanbieding met een ruime voorraad beschikbaar is zodat jij ook nog een redelijke kans hebt.

  Als zo’n tekst er niet staat dan moeten ze die in beginsel gewoon leveren. Men wilde nu geen discussie over of ze de laptop moesten leveren voor de prijs. Als het tot een rechtzaak komt zullen wel de juiste argumenten uit de kast trekken. Het verschil is zo’n 18% dus het is nog maar de vraag of ze er onder de gesloten overeenkomsten uit kunnen.

Laat een reactie achter

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren en <em> en <strong> voor italics en vet.

(verplicht)

Volg de reacties per RSS