De gemeente versus de internetwinkel vanuit huis

lottefie.pngKledingverkoop uit vanuit een woonhuisgarage mag niet in Nijkerk, zo las ik bij Textilia. De Nijkerkse eigenares van kindermodewebwinkel Lottefie kreeg van het Nijkerkse College van Burgemeester en Wethouders te horen dat ze in strijd handelt met het bestemmingsplan voor haar buurt.

De eigenaresse bood klanten de gelegenheid om bestellingen af te halen bij haar huis, en ze ontving daar ook zendingen van leveranciers. Een buurtbewoner vond dat overlastgevend en verzocht de gemeente om handhavend op te treden. Deze bepaalde daarop dat zij op 30 juni deze activiteiten moet staken, op straffe van een dwangsom van duizend euro per week (met een maximum van tienduizend euro).

De overlast was volgens Lottefie minimaal: de openingstijden waren beperkt en de klanten konden op eigen terrein parkeren. Bovendien werden de meeste bestellingen gewoon per post bezorgd en niet afgehaald. Maar dat mocht niet baten. Bestemmingsplan is bestemmingsplan, en ook kleinschalige verkoop aan huis is daarmee in strijd.

Tsja. Op zich klopt het, maar ik vraag me wel af hoe je dan een internetwinkel kunt runnen vanuit je huis. Het lijkt me toch niet dat je een bedrijfspand moet nemen omdat je regelmatig pakjes ontvangt of afhaalklanten langskrijgt.

Arnoud

7 reacties

 1. > “maar ik vraag me wel af hoe je dan een internetwinkel kunt runnen vanuit je huis”

  Zoals je het formuleert lijkt het alsof het vanzelfsprekend is dat je in staat wordt gesteld een internetwinkel vanuit je huis te runnen. Daar waar het om fysieke goederen gaat is een internetwinkel vanuit huis niet anders dan een ‘gewone’ winkel vanuit huis. Zeker als je de mogelijkheid tot afhalen biedt. Het artikel waar je naar linkt heeft het over “het houden van kledingparty’s”, dus het gaat ook om meer dan alleen een leverancier die af en toe wat komt afleveren. Lullig dat de buren er over klagen, maar ik neem aan dat die er dan ook gewoon last van hadden en dus reden om er over te klagen.

  Dat de locatie waar de klanten de uiteindelijke bestelling plaatsen (in dit geval online) daar niets aan af doet vind ik niet vreemd.

 2. Als je geen noemenswaardige zakelijke logistiek rond je huis hebt, dan zou ik een verbod op basis van het bestemmingsplan ongewenst vinden (als dat juridisch al stand houdt). Sterker, ik vind de formele noodzaak van het aanvragen van ontheffing van het bestemmingsplan voor een bedrijf aan huis ongewenst, als de bedrijfsactiviteiten voor de omwonenden niet van normale bewoning zijn te onderscheiden.

  Maar als je op een zekere schaal leveringen en klanten ontvangt, met misschien wat bijkomende overlast, dan lijkt het me niet absurd dat je daarvoor dan maar een geschikte locatie moet zoeken. Het bestemmingsplan is er nu ook weer niet voor niets. De buren hebben ook rechten.

 3. Ik vraag me eerder af wat er gebeurd als ze het afhalen niet meer toestaat. Iedereen krijgt spullen via de post thuis, dus dat mag. Als je vervolgens alles op stuurt, dan handel je toch binnen het bestemmingsplan?

 4. Als ik geen internetwinkel vanuit huis zou runnen, maar wel iedere dag iets bestel op internet, dan komt er nagenoeg iedere dag een vrachtwagen of busje langs die goederen komt afleveren. De ene keer is dat een vrachtwagen van DHL, de andere keer is dat UPS en ook de TNT komt vaak langs. En als je wilt, kun je dit makkelijk een maand volhouden, zonder dat het je te veel geld kost.

  Je zou kunnen denken dat ik een internetwinkel run, want er komen veel wagen en pakketjes langs, maar dat is niet zo. Zouden ze dat ook kunnen verbieden? Lijkt me niet toch.

 5. Randy, formeel gesproken is er sprake van een winkel (met beperkte openingstijden.) Wanneer je de garage alleen gebruikt als opslagruimte heb je “opeens” een heel andere situatie.

  Als je wil zeggen: “gevalletje doorgeslagen Nederlandse regelzucht”, ben ik het met je eens.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.